Απόλυση-σοκ για τον CEO της Volkswagen

Απόλυση-σοκ για τον CEO της Volkswagen
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Herbert Diess ανέπτυξε μια σχέση «φιλικής αντιπαλότητας» με τον Elon Musk.

Σε μια απόλυση-σοκ, το διοικητικό συμβούλιο του ομίλου Volkswagen απέλυσε τον διευθύνοντα σύμβουλο της αυτοκινητοβιομηχανίας που είναι γνωστός για τον αναπροσανατολισμό της προς ένα νέο λαμπρό μέλλον κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων.

Ο Herbert Diess εντάχθηκε στην εταιρεία το 2015, μόλις λίγες εβδομάδες πριν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι αποκαλύψουν τη μακρόχρονη απάτη της εταιρείας αναφορικά με τις εκπομπές ρύπων ντίζελ. Σχεδόν αμέσως, αντέδρασε με ένα φιλόδοξο σχέδιο που θα αντικαθιστούσε τους κινητήρες εσωτερικής καύσης με μπαταρίες ιόντων λιθίου, ένα σχέδιο που κορυφώνεται αρχικά με το νέο Volkswagen ID Buzz που αναμένεται να κυκλοφορήσει το επόμενο έτος.

Στην πορεία, ανέπτυξε μια διακριτικά φιλική αντιπαλότητα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Tesla Elon Musk, προσκαλώντας τον να μιλήσει εικονικά στην ομάδα ανώτερων στελεχών του στο Βόλφσμπουργκ και κερδίζοντας τον σεβασμό του οραματιστή δισεκατομμυριούχου, αλλά και πολλών οπαδών της Tesla.

Όταν ο Musk ρωτήθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που έδωσε τον Μάιο στους Financial Times για το ποια νεοσύστατη εταιρεία ηλεκτρικών οχημάτων τον εντυπωσίασε περισσότερο, αυτός εξέπληξε με την επιλογή του: «Νομίζω ότι η εταιρεία που σημειώνει τη μεγαλύτερη πρόοδο εκτός από την Tesla είναι στην πραγματικότητα η VW», απάντησε.

Γιατί λοιπόν φεύγει ο επικεφαλής μιας κορυφαίας, παγκοσμίως, αυτοκινητοβιομηχανίας;

Ο φιλόδοξος Αυστριακός, ο οποίος έπεισε το διοικητικό συμβούλιο τον Απρίλιο του 2018 να διώξει τον προκάτοχό του, έχει συγκρουστεί επανειλημμένα με τα ισχυρά γερμανικά εργατικά συνδικάτα της αυτοκινητοβιομηχανίας. Σχεδόν αμέσως μετά την άφιξή του στην εταιρεία, δημιούργησε εχθρούς με το σχέδιο αναδιάρθρωσης για τις εγχώριες δραστηριότητες της μάρκας VW.

Σε ενδο-εταιρικό επίπεδο, ο Diess δεν απέφευγε ποτέ την αντιπαράθεση και εξόργιζε τους πάντες, από τους υφισταμένους του μέχρι τους μη εκτελεστικούς διευθυντές του, με το απαιτητικό στυλ διοίκησης και τα περιστασιακά λάθη του, για παράδειγμα στο θέμα των πιθανών δεσμών της VW με στρατόπεδα κράτησης Ουιγούρων στο εργοστάσιό της στο Urumqi της Κίνας.

Ως αποτέλεσμα, οι φήμες ότι οι …μέρες του ήταν μετρημένες εμφανίζονταν συχνά στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης. Δεν περνούσε ούτε χρόνος χωρίς αναφορές για μια επικείμενη απόλυσή του. Και ενώ τελικά πάντα επικρατούσε, κάποια στιγμή αναγκάστηκε να παραχωρήσει εξουσία στον αγαπημένο του συνδικάτου και εσωτερικό αντίπαλο, Ralph Brandstätter.

Τα τελευταία δύο χρόνια, πάντως, η εταιρεία πάλεψε να κρατήσει σε λειτουργία τα γερμανικά εργοστάσιά της, πρώτον λόγω της οξείας έλλειψης τσιπ που μόλις και μετά βίας επιβράδυνε την Tesla, και δεύτερον λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, αφού εξαντλήθηκε η προμήθεια καλωδιώσεων.

Η σχέση αμοιβαίας εκτίμησης με τον Musk, καθώς και τα επανειλημμένα σχόλια του Diess ότι η Tesla και όχι το Βόλφσμπουργκ αποτελούσε το σημείο αναφοράς της βιομηχανίας, προκάλεσαν επίσης δυσαρέσκεια στις τάξεις του υπερήφανου εργατικού δυναμικού της εταιρείας, όπως και οι επανειλημμένες εμφανίσεις του σε talk shows σε μια εποχή που τα αυτοκίνητα δεν έφευγαν από τα εργοστάσια με τον κανονικό ρυθμό τους.

Πηγή: fortune.com