Απολογισμός των ευρωεκλογών από τους Ευρωπαίους ηγέτες – Στις Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας

Απολογισμός των ευρωεκλογών από τους Ευρωπαίους ηγέτες – Στις Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας
epa07564460 A participant waves the EU flag during a rally in support of the European Union in Berlin, Germany, 12 May, 2019. The citizens' initiative was founded to encourage EU citizens to promote a 'pan-European' identity. The next elections to the European Parliament will be held between 23 and 26 May 2019. EPA/OMER MESSINGER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η τοποθέτηση του Αλ. Τσίπρα στο δείπνο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες σε μια άτυπη σύνοδο, στην πρώτη τους προσπάθεια να συμφωνήσουν στα πρόσωπα που θα αναλάβουν τις ανώτερες θέσεις της ΕΕ, ανάμεσά τους και στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετά τις ευρωεκλογές που επέφεραν πλήγμα στα βασικά κεντρώα κόμματα.

Το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) διατήρησε τις περισσότερες έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όμως έχασε περισσότερες από 30, ενώ και οι κεντροαριστεροί Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες υπέστησαν απώλειες αλλά παραμένουν στη δεύτερη θέση.

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ, ο βασικός υποψήφιος του ΕΛΚ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στηρίζει το αίτημά του να αναλάβει την Κομισιόν στο λεγόμενο σύστημα των Spitzenkandidaten, το οποίο υιοθετήθηκε το 2014 για να ενισχύσει την προσέλευση των ψηφοφόρων. Ωστόσο η υποψηφιότητά του δεν είναι αποδεκτή από όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες και κυρίως από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος είναι αντίθετος στο σύστημα των Spitzenkandidaten.

Ο Μακρόν έχει προγραμματίσει συζητήσεις με πολλούς Ευρωπαίους ομολόγους του, μεταξύ των οποίων και τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ενόψει της σημερινής άτυπης συνόδου στις Βρυξέλλες.

Ο Γάλλος πρόεδρος βασίζεται στη στήριξη οκτώ ηγετών κρατών της φιλελεύθερης οικογένειας και θα αναζητήσει τη στήριξη πέντε ακόμη σοσιαλιστών ηγετών, επικεφαλής των οποίων είναι ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντεθ με τον οποίο συναντήθηκε χθες Δευτέρα το βράδυ στο Παρίσι.

«Κάποιοι ηγέτες κρατών θα προσπαθήσουν ενδεχομένως να τορπιλίσουν κάποιον Spitzenkandidat, αλλά όχι όλο το σύστημα των Spitzenkandidaten», εκτίμησε ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Εξάλλου και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται αντιπαράθεση για τον επικεφαλής της Κομισιόν, καθώς οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι- που είδαν τις έδρες τους να αυξάνονται- αμφισβητούν τον αυτόματο διορισμό του υποψηφίου της πιο ισχυρής ομάδας, αλλά παράλληλα δεν επιθυμούν να λάβουν την απόφαση αυτή οι Ευρωπαίοι ηγέτες.

Ο διάδοχος του Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ πρέπει να λάβει την απόλυτη πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δηλαδή 376 ψήφους.

Οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναμένεται να πραγματοποιήσουν συνάντηση στις 10: 00 (τοπική ώρα, 11:00 ώρα Ελλάδας) σήμερα, πριν από τη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών στις 18:00 (τοπική ώρα, 19:00 ώρα Ελλάδας).

Πέντε ευρωπαϊκοί θεσμοί θα αλλάξουν επικεφαλής τους επόμενους μήνες: το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις αρχές Ιουλίου, η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον Νοέμβριο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις αρχές Δεκεμβρίου, ενώ θα επιλεγεί και ο νέος Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας.

Στις Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει σήμερα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος θα πάρει μέρος στο άτυπο δείπνο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συγκάλεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, με αντικείμενο την αποτίμηση των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών.

Κατά την παρέμβασή του στο δείπνο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να επισημάνει την ανάγκη ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν, καθώς και το σύνολο των προσώπων που θα αναλάβουν τις ανώτατες θεσμικές θέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να στηρίζουν την ενότητα και τα ιδανικά της Ε.Ε.- όπως την αλληλεγγύη, τη δημοκρατία και την κοινωνική συνοχή- μιας Ε.Ε. πιο ελκυστικής προς τους πολίτες που θα δίνει έμφαση στην ανάπτυξη και στην οικονομική και κοινωνική σύγκλιση και όχι στη λιτότητα.

Στο δείπνο θα γίνει επίσης μια πρώτη συζήτηση για την πλήρωση των κορυφαίων θέσεων στους ευρωπαϊκούς θεσμούς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ύπατος Εκπρόσωπος για Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) και αναμένεται να εξουσιοδοτηθεί ο κ. Τουσκ προκειμένου να κάνει τις σχετικές διαβουλεύσεις με τους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στο ζήτημα αυτό θα επανέλθουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων στην τακτική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 20-21 Ιουνίου, με στόχο να ληφθούν αποφάσεις συνολικά επί του πακέτου των διορισμών.

Σύμφωνα με τις ίδιες διπλωματικές πηγές, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να θίξει τα ζητήματα αυτά και να αναφερθεί στις θέσεις της Ελλάδας σχετικά με τη στρατηγική ατζέντα της Ε.Ε. την επόμενη πενταετία, στη διάρκεια της Συνόδου των χωρών του Νότου που θα πραγματοποιηθεί στη Μάλτα στις 14 Ιουνίου.

Πριν από το δείπνο, στις 15.45 ώρα Βελγίου ο κ. Τσίπρας θα πάρει μέρος στην προπαρασκευαστική συνάντηση του Κόμματος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. Οι αφίξεις των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων είναι προγραμματισμένες για τις 17.00 και το δείπνο για τις 18.00. Μετά την ολοκλήρωση του δείπνο θα δοθεί συνέντευξη Τύπου από τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.