Απομακρύνεται το ενδεχόμενο Συνόδου την Κυριακή

Πληθαίνουν οι φωνές στην Ευρώπη που «βλέπουν» συμφωνία στο Eurogroup του Σαββάτου. 

«Σήμερα το πρωί η Ελλάδα βρίσκεται πιο κοντά στην παραμονή στο ευρώ, παρά στην έξοδο απ’ αυτό», δήλωσε το πρωί της Παρασκευής ο Γκι Φερχόφστατ, επικεφαλής της πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE). «Θα είναι πολύ δύσκολο για τον Τσίπρα επειδή θα πρέπει να βρει μια πλειοψηφία, όμως θα το καταφέρει», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο Γερμανός ευρωβουλευτής Άξελ Σέφερ (SPD) χαρακτήρισε θετική τη νέα λίστα μεταρρυθμίσεων που υπέβαλε η Ελλάδα στους θεσμούς και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ). Οι προτάσεις «είναι μια σημαντική πρόοδος, διότι τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και τα μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης συμφώνησαν» σε αυτές, δήλωσε ο Σέφερ μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό SWR. Όταν ρωτήθηκε αν αυτή η λίστα θα κριθεί επαρκής από τους πιστωτές της Ελλάδας, απάντησε: «Το ελπίζω».

Η Ελλάδα πρέπει να λάβει ένα ευρωπαϊκό πακέτο βοήθειας, εξήγησε ο ίδιος, «αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται νέα δημοσιονομικά μέτρα». Ο Σέφερ εκτίμησε ότι θα υπάρξει πλειοψηφία για ένα τρίτο πακέτο βοήθειας στη γερμανική βουλή. Όμως επεσήμανε ότι θα είναι πιο εύκολο να υπάρξει θετική ψήφος από τους βουλευτές των Σοσιαλδημοκρατών απ’ ό,τι από αυτούς των Χριστιανοδημοκρατών/ Χριστιανοκοινωνιστών.

Η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων Κάτριν Γκέρινγκ-Έκαρτ τάχθηκε υπέρ μιας τροποποίησης των ευρωπαϊκών κανόνων ώστε να μπορέσει να βοηθηθεί η Ελλάδα και να παραμείνει στην ευρωζώνη. «Πιστεύω ότι οι κανόνες θα πρέπει να τηρούνται, αλλά μόνο όταν μπορούν να τηρηθούν», είπε η Γκέρινγκ- Έκαρτ σε τηλεοπτική εκπομπή του ZDF. «Κάποιοι κανόνες θα πρέπει σε μια τέτοια κατάσταση να τροποποιούνται», κατέληξε.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι εμφαίστηκε αισιόδοξος σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο μιας συμφωνίας με την Ελλάδα. Εξέφρασε, μάλιστα, την ελπίδα πως δεν θα χρειαστεί η Σύνοδος Κορυφής της Κυριακής εφόσον μία συμφωνία επιτευχθεί νωρίτερα.