Απόπειρα πραξικοπήματος στην Αρμενία – Καρατομήθηκε ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων

Απόπειρα πραξικοπήματος στην Αρμενία – Καρατομήθηκε ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων
Photo: AFP

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν έπαυσε τον αρχηγό του γενικού επιτελείου των αρμενικών ενόπλων δυνάμεων, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, αφού προηγουμένως είχε καταγγείλει την εκδήλωση απόπειρας πραξικοπήματος εναντίον του ιδίου και της κυβέρνησης μετά την ανακοίνωση με την οποία ο στρατός τον καλούσε να παραιτηθεί.

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας βρίσκεται αντιμέτωπος με εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και εκκλήσεις να παραιτηθεί, κατηγορούμενος από τους επικριτές του για καταστροφική διαχείριση της σύρραξης με το Αζερμπαϊτζάν με διακύβευμα το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Ο Νικόλ Πασινιάν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο παραίτησης.

Ο αρμένιος πρωθυπουργός έχει καλέσει σήμερα τους υποστηρικτές του να διαδηλώσουν στο Γερεβάν και θα απευθυνθεί με livestream στο έθνος μέσω του Facebook.

Δεν έχει γίνει σαφές αν ο στρατός προτίθεται να χρησιμοποιήσει βία για να υποστηρίξει την ανακοίνωση με την οποία ζητεί την παραίτηση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησής του.

Το Κρεμλίνο εκφράζει ανησυχία για την πολιτική κρίση στην Αρμενία    

Το Κρεμλίνο εξέφρασε σήμερα την ανησυχία του για τις αυξανόμενες πολιτικές εντάσεις στην Αρμενία αφού ο στρατός απαίτησε να παραιτηθεί ο πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν σε μια κίνηση που ο ίδιος είπε ότι μοιάζει με απόπειρα πραξικοπήματος.

Μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ κάλεσε και τις δύο πλευρές να επιλύσουν τις διαφορές τους με ειρηνικό τρόπο και εντός του πλαισίου του συντάγματος. Η Αρμενία, όπου η Μόσχα διατηρεί στρατιωτική βάση, είναι στενός σύμμαχος της Ρωσίας.

Ο Πασινιάν έχει βρεθεί αντιμέτωπος με διαδηλώσεις και αιτήματα να παραιτηθεί αναφορικά με τους κακούς του χειρισμούς, σύμφωνα με τους αντιπάλους του, στη περυσινή σύρραξη των έξι εβδομάδων μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και των αρμενικών δυνάμεων για την περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ.