Αποπληρωμή ευρωομολόγων σε ρούβλι προστάζει ο Πούτιν

Αποπληρωμή ευρωομολόγων σε ρούβλι προστάζει ο Πούτιν
epa09885783 Russian President Vladimir Putin attends a meeting with Belarusian President Alexander Lukashenko (not pictured) in the engineering building of the technical complex of the Soyuz-2 space rocket complex at the Vostochny cosmodrome outside the city of Tsiolkovsky, some 180 km north of Blagoveschensk, in the far eastern Amur region, Russia, 12 April 2022. Belarusian President is on a working visit to Russia. EPA/MIKHAIL KLIMENTYEV / KREMLIN POOL / SPUTNIK MANDATORY CREDIT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Με βάση το διάταγμα, η Ρωσία θα θεωρήσει ότι έχει εκπληρώσει τις δανειακές της υποχρεώσεις αν οι πληρωμές για τα ευρωομόλογα γίνουν σε ρούβλι.

O Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε την Τετάρτη διάταγμα που θεσπίζει έκτακτες διαδικασίες για την αποπληρωμή του εξωτερικού χρέους, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο Πούτιν διέταξε τη ρωσική κυβέρνηση να επιλέξει τράπεζες εντός δέκα ημερών για να προχωρήσει στην αποπληρωμή ευρωομολόγων.

Με βάση το διάταγμα, η Ρωσία θα θεωρήσει ότι έχει εκπληρώσει τις δανειακές της υποχρεώσεις αν οι πληρωμές για τα ευρωομόλογα γίνουν σε ρούβλι.

«Οι υποχρεώσεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας για τα ευρωομόλογα θα θεωρηθούν ότι έχουν εκπληρωθεί κανονικά αν εκτελεστούν σε ρούβλια σε ποσό ισοδύναμο με την αξία των υποχρεώσεων σε ξένο νόμισμα» τονίζεται στο διάταγμα.

Η συναλλαγματική ισοτιμία θα προσδιοριστεί με βάση την ισοτιμία στην εσωτερική ρωσική αγορά νομισμάτων την ημέρα της πληρωμής, επισημαίνεται.

Οι κυρώσεις που έχουν επιβάλλει οι χώρες της Δύσης στη Ρωσία την έχουν οδηγήσει κοντά στην τεχνητή χρεοκοπία.

Η Ρωσία έρπεπε να αποπληρώσει τόκους σε δύο ευρωομόλογα στις 27 Μαϊού. Η Μόσχα ανακοίνωσε ότι έκανε τις πληρωμές αλλά λόγω των κυρώσεων δεν κατόρθωσαν να φτάσουν στους ομολογιούχους. Για να αποφύγει η Ρωσία τη χρεοκοπία, τα χρήματα πρέπει να έχουν φτάσει στους λογαριασμούς των ομολογιούχων πριν το τέλος της περιόδου χάριτος των 30 ημερών.