Αποπνικτική η ατμόσφαιρα λόγω των πυρκαγιών: Πώς πρέπει να χρησιμοποιείτε το κλιματιστικό στο αυτοκίνητο

Αποπνικτική η ατμόσφαιρα λόγω των πυρκαγιών: Πώς πρέπει να χρησιμοποιείτε το κλιματιστικό στο αυτοκίνητο
Κατακόκκινο το τοπίο στην ευρύτερη περιοχή του Ναυπλίου καθώς και τον γύρω περιοχών, από την κάπνα που έρχεται από τις φωτιές στην Αττική και την Πελοπόννησο, Παρασκευή 6 Αυγούστου 2021. Η ατμόσφαιρα αποπνικτική από την κάπνα για δεύτερη ημέρα. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι αρμόδιες υπηρεσίες συμβουλεύουν τους πολίτες να ενημερώνονται για την ατμοσφαιρική ρύπανση στην περιοχή όπου βρίσκονται, ώστε να λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα.

Μικρή βελτίωση της ατμόσφαιρας στην Αττική παρατηρήθηκε χθες μετά το μεσημέρι και κατά τη διάρκεια του απογεύματος λόγω κυρίως των ισχυρών ανέμων, παρά το γεγονός ότι το μέτωπο των πυρκαγιών δεν έχει τεθεί υπό έλεγχο και είναι εξαιρετικά μεγάλο. Ωστόσο, το βράδυ το πρόβλημα επιδεινώθηκε.

Χθες το πρωί, η κατάσταση της ατμόσφαιρας στην Αττική παρέμενε εξαιρετικά επιβαρυμένη, όσον αφορά τα επιβλαβή αιωρούμενα σωματίδια PM2.5, εφόσον σε όλες τις περιοχές οι τιμές ξεπερνούσαν κατά πολύ τα 10 mg/κυβικό μέτρο που είναι το όριο καλής ατμοσφαιρικής κατάστασης. Ωστόσο, σταδιακά οι τιμές μειώνονταν κυρίως λόγω των ανέμων που άρχισαν να πνέουν, με αποτέλεσμα νωρίς το απόγευμα σε όλες τις περιοχές οι τιμές να βρίσκονται κοντά στα 10 mg/κυβικό μέτρο ή και χαμηλότερα. Αντίστοιχα μειωμένα ήταν και τα επίπεδα αιθάλης στην ατμόσφαιρα της Αττικής.

Τα PM2.5 είναι λεπτά εισπνεόμενα σωματίδια, με διάμετρο περί τα 2,5 μικρόμετρα, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να εισχωρούν βαθιά στον πνεύμονα και να προκαλούν σημαντικές βλάβες. Στις επιβαρυμένες περιοχές με υψηλές τιμές PM2.5 αν οι κάτοικοι πρέπει να εξέλθουν των κατοικιών τους να χρησιμοποιούν μάσκες N95, ΚΝ95 ή FFP2, που παρέχουν προστασία από τα σωματίδια PM2.5.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες συμβουλεύουν τους πολίτες να ενημερώνονται για την ατμοσφαιρική ρύπανση στην περιοχή όπου βρίσκονται, ώστε να λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να έχουν ενημέρωση σε ωριαία βάση μέσω της πλατφόρμας της εθνικής υποδομής PANACEA.

Πώς να λειτουργείτε τον κλιματισμό του αυτοκινήτου

Επίσης, καλό θα ήταν να περιορίσουν όλοι οι κάτοχοι οχημάτων τις μετακινήσεις τους αλλά, αν κάτι τέτοιο δεν μπορεί να καταστεί εφικτό, τότε προτείνεται η ρύθμιση του συστήματος κλιματισμού του οχήματος στη λειτουργία ανακύκλωσης του εσωτερικού αέρα, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η είσοδος του καπνού στην καμπίνα των επιβατών.

Αν τώρα κάποιο από τα άτομα που επιβαίνει στο όχημα ανήκει σε ευαίσθητες ομάδες καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσει και επιπλέον μάσκα για να προστατευθεί από τον καπνό και τις αναθυμιάσεις.

Σε αυτή την περίπτωση -όπως αναφέρει η ιστοσελίδα newsauto.gr– το φίλτρο της μάσκας πρέπει να είναι πιστοποιημένο για κατακράτηση μικροσωματιδίων και να εξασφαλίζεται ότι η μάσκα εφαρμόζει καλά στο στόμα και τη μύτη του ατόμου.