Απορρίφθηκε η αίτηση αναστολής της Energean για την έρευνα υδρογονανθράκων σε Άρτα – Πρέβεζα

Απορρίφθηκε η αίτηση αναστολής της Energean για την έρευνα υδρογονανθράκων σε Άρτα – Πρέβεζα

Τα ΕΛΠΕ παραμένουν ο «επιλεγείς αιτών» για το έργο. Τι αναφέρουν από την εταιρεία.

Η Επιτροπή Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε (με την υπ’ αριθ. 107 /2016 απόφαση της) την αίτηση αναστολής που είχε καταθέσει η Energean επί της απόφασης του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την οποία η «Ελληνικά Πετρέλαια» ανακηρύχθηκε ως «επιλεγείς αιτών» για την παραχώρηση δικαιωμάτων Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων στην περιοχή Άρτας – Πρέβεζας.

Σύμφωνα με πηγές από τα ΕΛΠΕ, τα επιχειρήματα που περιλαμβάνονται στην απορριφθείσα αίτηση αναστολής, αφορούσαν στην τεχνική επάρκεια των ΕΛΠΕ να διεξάγουν εργασίες έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων, την ικανότητα περιβαλλοντικής διαχείρισης αυτών των εργασιών, καθώς και την δυνατότητα εκπλήρωσης συμβατικών υποχρεώσεων.

Ο Όμιλος ΕΛΠΕ, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, διαθέτει την οικονομική επάρκεια, τα μέσα, την τεχνογνωσία και την εμπειρία να ανταποκριθεί στην πρόκληση ιδιαίτερα υψηλών επενδύσεων στην έρευνα. Εκφράζουν παράλληλα αισιοδοξία για το τελικό αποτέλεσμα στοχεύοντας στην ανακάλυψη και παραγωγή πετρελαίου σε περιοχές της Δ. Ελλάδας το συντομότερο δυνατόν, γεγονός που θα αποτελέσει κομβικό σημείο στην ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας.

Το ενδεχόμενο νομικών κινήσεων εξετάζει η Energean

Το ενδεχόμενο περαιτέρω νομικών κινήσεων εξετάζει η εταιρία Energean μετά την απόρριψη της αίτησης αναστολής. Αυτό ανέφεραν πηγές της εταιρίας, προσθέτοντας ότι το σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ εδράζεται αποκλειστικά σε δικονομικούς λόγους και συγκεκριμένα στο ότι η αίτηση έπρεπε να έχει υποβληθεί νωρίτερα, κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού και όχι στη λήξη του.