Απορρίφθηκε το αίτημα αποφυλάκισης τριών κατηγορούμενων της Χρυσής Αυγής

Απορρίφθηκε το αίτημα αποφυλάκισης τριών κατηγορούμενων της Χρυσής Αυγής
Η πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Μαρία Λεπενιώτη μαζί με τους δικαστές στην έδρα του δικαστηρίου κατά τη διάρκεια της δίκης της Χρυσής Αυγής, στο Εφετείο Αθηνών, Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2020. Συνεχίζεται η δίκη για τα καταδικασθέντα μέλη και την ηγεσία της Χρυσής Αυγής και πιθανόν να ανακοινωθεί η απόφαση ως προς το θέμα που αφορά τις αποκαλούμενες "αναστολές" στις εφέσεις των καταδικασθέντων σε καθείρξεις για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Όχι» στην αναστολή εκτέλεσης ποινής του πυρηνάρχη της Χρυσής Αυγής στο Πέραμα και άλλων δύο καταδικασμένων για την δολοφονία Φύσσα, είπε το Εφετείο Αναστολών.

Αρνητική απάντηση έλαβαν από το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών στις αιτήσεις τους, τρεις καταδικασμένοι για την εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή που ζήτησαν την έξοδο τους από την φυλακή έως την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό.

Το δικαστήριο εξέτασε τις αιτήσεις αναστολής εκτέλεσης της ποινής του πυρηνάρχη Περάματος Αναστάσιου Πανταζή και των Αναστάσιου Αναδιώτη και Αριστοτέλη Χρυσαφίτη. Ο πρώτος, σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου της Χρυσής Αυγής καταδικάστηκε για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση αλλά και για την συμμετοχή του, με επιτελικό ρόλο, στην επίθεση κατά των Αιγυπτίων ψαράδων στο Ικόνιο Περάματος και στην επίθεση κατά μελών του ΠΑΜΕ έξω από την Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος.

Η αίτηση του καταδικασμένου σε 12ετή κάθειρξη Αναστάσιου Πανταζή απορρίφθηκε από το δικαστήριο κατά πλειοψηφία, με ένα μέλος να εκφράζει την άποψη πως πρέπει να γίνει δεκτή η προσφυγή του πυρηνάρχη.

Αρνητική πρόταση στην αίτηση Πανταζή υπέβαλλε και η εισαγγελέας Έδρας Νίκη-Αναστασία Μουζάκη:

«Ο αιτών υποστηρίζει ότι το κόμμα δεν υπάρχει πια. Εγώ άλλα διαβάζω για το αν υφίσταται. Συνεχίζουν να δρουν και να ενεργούν. Όχι όπως τότε, πιο κεκαλυμμένα. Τα αδικήματα για τα οποία καταδικάστηκε, αφορούν ένα πλαίσιο με μακρά δράση και ο αιτών έλαβε χώρα σε περισσότερα του ενός περιστατικού. Αν αφεθεί ελεύθερος, είναι ύποπτος τέλεσης νέων αδικημάτων» τόνισε η εισαγγελέας.

Ο Πανταζής στην αίτηση του επικαλέστηκε, μέσω του συνηγόρου του αλλά και της συζύγου του που κατέθεσε ως μάρτυρας, προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει ο ίδιος αλλά και δύο από τα τέσσερα ανήλικα παιδιά του.

Κατά την κ. Μουζάκη, τα προβλήματα που επικαλείται δεν είναι τόσο σοβαρά που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν και επομένως «δεν προκύπτει ανεπανόρθωτη βλάβη που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με άλλο τρόπο».

Ο Αναστάσιος Αναδιώτης, καταδικασμένος σε ποινή κάθειρξης 7 ετών για συνέργεια στην ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα και για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, με την αίτηση του που απορρίφθηκε ζήτησε να παρακολουθήσει τα μαθήματα μεταπτυχιακού προγράμματος, στο οποίο έχει γίνει δεκτός.

Η αίτηση του Αριστοτέλη Χρυσαφίτη, που έχει καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 7 ετών για συμμετοχή στην ανθρωποκτονία Φύσσα και ένταξη στην εγκληματική οργάνωση, απορρίφθηκε από το δικαστήριο ως ανυποστήρικτη.

Να σημειωθεί ότι πριν λίγες ημέρες έγινε δεκτή από το Εφετείο Αναστολών η αίτηση του καταδικασμένου πυρηνάρχη της Νίκαιας Γιώργου Πατέλη, που επικαλούμενος ανεπανόρθωτη βλάβη λόγω προβλήματος υγείας του παιδιού του, πέτυχε την αναστολή έκτισης της ποινής του, με περιοριστικούς όρους. Η απόφαση θα ελεγχθεί από τον Άρειο Πάγο για την άσκηση αναίρεσης, με εντολή του εισαγγελέα του Ανωτάτου δικαστηρίου Βασίλη Πλιώτα.