Απορρίπτει το Ευρωκοινοβούλιο το σχέδιο του Μπόρις Τζόνσον για το Brexit

Απορρίπτει το Ευρωκοινοβούλιο το σχέδιο του Μπόρις Τζόνσον για το Brexit
epa06185123 An Union (R) flag and an EU flag flown by anti-Brexit protesters outside the Houses of Parliament in London, Britain, 05 September 2017. Brexit secretary Davis is expected to update on the progress of Brexit negotiations in the first cabinet meeting after the summer break. EPA/WILL OLIVER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Για ένα σχέδιο που δεν αποτελεί βάση για μια συμφωνία αποχώρησης κάνουν λόγο οι Ευρωπαίοι βουλευτές.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέρριψε σήμερα «στην τωρινή μορφή του» το σχέδιο που προτείνεται από τον βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον για μια συμφωνία πάνω στους όρους της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, προειδοποίησαν εκπρόσωποι του κοινοβουλίου.

«Αυτές οι προτάσεις της τελευταίας στιγμής από τη βρετανική κυβέρνηση στις 2 Οκτωβρίου, με την τωρινή μορφή τους, δεν αποτελούν τη βάση μιας συμφωνίας στην οποία θα μπορούσε να συμφωνήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», ανακοίνωσε ο φιλελεύθερος ευρωβουλευτής Γκι Φερχόφστατ, βασικός διαπραγματευτής για το Brexit από την πλευρά του Ευρωκοινοβουλίου.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να δώσει την έγκρισή του σε οποιαδήποτε συμφωνία για το Brexit.

Δεν πείθεται ο Τουσκ

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε σήμερα, σε ένα tweet, ότι «δεν έχει πεισθεί» από τη νέα πρόταση του πρωθυπουργού της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον για το Brexit.

Το μήνυμά του προς τον Βρετανό πρωθυπουργό με τον οποίο συνομίλησαν στο τηλέφωνο σήμερα ήταν: «Παραμένουμε ανοικτοί, ωστόσο δεν έχουμε πεισθεί» υπογράμμισε.

Ο ίδιος συνομίλησε και με τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ για να του πει ότι η ΕΕ «στηρίζει πλήρως την Ιρλανδία».

Πρόκειται για την πρώτη αντίδραση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο σχέδιο που ο Μπόρις Τζόνσον παρουσίασε επιχειρώντας να πετύχει μια συμφωνία με τις Βρυξέλλες προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ενός άτακτου Brexit.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ