Απορρίπτει το τελεσίγραφο της Δύσης η Βενεζουέλα: «Κανείς δεν θα μας πει αν πρέπει να προκηρυχθούν εκλογές»

Απορρίπτει το τελεσίγραφο της Δύσης η Βενεζουέλα: «Κανείς δεν θα μας πει αν πρέπει να προκηρυχθούν εκλογές»
epa07319853 Venezuelan head of state, Nicolas Maduro, gestures during a press conference at the Miraflores Palace in Caracas, Venezuela, 25 January 2019. Maduro said that his government is preparing to face a potential armed conflict 'with the people' in the face of the 'coup d'état' that he claims is being lead by the United States and announced that military exercises will be held in February. EPA/Cristian Hernandez

Την ίδια ώρα η Μόσχα ζητά από την Ουάσινγκτον να αποφευχθεί οποιαδήποτε στρατιωτική παρέμβαση με κάθε κόστος. 

Η Βενεζουέλα απέρριψε κατηγορηματικά σήμερα στον ΟΗΕ το τελεσίγραφο που απηύθυναν αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, στο οποίο της δίνουν προθεσμία οκτώ ημερών για να προκηρύξει εκλογές προειδοποιώντας ότι σε περίπτωση που αυτό δεν συμβεί, θα αναγνωρίσουν την εξουσία του προέδρου της Εθνοσυνέλευσης Χουάν Γκουαϊδό.

“Κανείς δεν θα μας δώσει προθεσμίες ούτε θα μας πει εάν πρέπει να προκηρυχθούν εκλογές ή όχι”, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας Χόρχε Αρεάσα. “Ποιοι είστε εσείς για να δίνετε τελεσίγραφο σε μια κυρίαρχη κυβέρνηση;”.

“Αυτό είναι ανάμιξη”,πρόσθεσε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Βενεζουέλα, η οποία πραγματοποιείται έπειτα από αίτημα των Ηνωμένων Πολιτειών.

“Η Βενεζουέλα δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να μας επιβάλει καμία απόφαση ή εντολή”, δήλωσε ο Aρεάσα τονίζοντας ότι καμιά δύναμη “δεν μπορεί να υπαγορεύσει στη χώρα μας το μέλλον της”. “Θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε την πορεία της δημοκρατίας μας”, πρόσθεσε.

Παράλληλα ο επικεφαλής της διπλωματίας της Βενεζουέλας δήλωσε ότι ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο συνεχίζει να ελπίζει στην διεξαγωγή μιας επικοινωνίας και ενός διαλόγου με τη διοίκηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Η Ουάσινγκτον έχει αναγνωρίσει τον ηγέτη της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο της νοτιοαμερικανικής χώρας και έχει ζητήσει την παραίτηση του Νικολάς Μαδούρο, του σοσιαλιστή προέδρου που είναι στην εξουσία από το 2013.

“Πρόθεσή μας είναι να καθιερώσουμε μια επικοινωνία και έναν διάλογο με την κυβέρνηση του προέδρου Τραμπ, η πρόταση αυτή υπάρχει και συνεχίζει να είναι στο τραπέζι. Αυτό επιδιώκαμε από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας”, δήλωσε ο Χόρχε Αρεάσα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν όλες τις επιλογές σε σχέση με τη Βενεζουέλα είναι επικίνδυνο και οποιαδήποτε ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση πρέπει να αποφευχθεί με κάθε κόστος, δήλωσε σήμερα ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη Βασίλι Νεμπένζια.

“Οι ΗΠΑ δήλωσαν τώρα ότι όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι, πράγμα το οποίο είναι… επικίνδυνο”, τόνισε ο Βασίλι Νεμπένζια σε δημοσιογράφους στο περιθώριο συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Βενεζουέλα. “Αν αυτό εξελιχθεί σε κάτι περισσότερο στρατιωτικό, τότε είναι ακόμη πιο λυπηρό. Πιστεύουμε ότι πρέπει να αποφευχθεί με κάθε κόστος”, τόνισε.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας, η Ρωσία είχε ζητήσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες να δώσουν μια σαφή απάντηση σχετικά με το εάν η Ουάσινγκτον σκοπεύει να κάνει χρήση στρατιωτικής βίας στη Βενεζουέλα.

Ο Χουάν Γκουαϊδό εξέφρασε ικανοποίηση για την “ισχυρή” απάντηση της ΕΕ

Ο αυτοανακηρυγμένος πρόεδρος της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό εξέφρασε σήμερα ικανοποίηση για την “ισχυρή” απάντηση της ΕΕ, η οποία “βαδίζει στη σωστή κατεύθυνση” ζητώντας από τον εκλεγμένο πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο να προκηρύξει εκλογές μέσα στις επόμενες ημέρες.

“Η απάντηση της Ευρώπης ήταν ισχυρή, πολύ θετική, πολύ παραγωγική για τη Βενεζουέλα, αυτό δίνει χρόνο στους πολιτικούς και τους στρατιωτικούς αξιωματούχους οι οποίοι θα ήθελαν να κάνουν το μεγάλο βήμα που θα οδηγήσει στο τέλος του σφετερισμού, σε μια μεταβατική κυβέρνηση και σε ελεύθερες εκλογές οι οποίες είναι ο στόχος μιας μεταβατικής προεδρίας”, δήλωσε ενώπιον υποστηρικτών του στο Καράκας.

Ο Χουάν Γκουαϊδό κάλεσε τους στρατιωτικούς και τους δημόσιους υπάλληλους της χώρας να συμπαραταχθούν με το στρατόπεδό του, με αντάλλαγμα τη χορήγηση αμνηστίας.

 

“Οι ευχαριστίες μας και η ευγνωμοσύνη μας” στην Ευρώπη, αντέδρασε ο Χουάν Γκουαϊδό μιλώντας από το Καράκας: “Νομίζω ότι η Ευρώπη προχωρά στη σωστή κατεύθυνση, αυτήν της πίεσης”. Ωστόσο, διευκρίνισε πως εάν η έκκληση για εκλογές πρόκειται να γίνει τις επόμενες ημέρες, “ειδικοί” θα πρέπει να καθορίσουν την ημερομηνία των εκλογών αυτών, οι οποίες μπορεί να γίνουν έπειτα από μήνες για να διασφαλιστεί ότι είναι πράγματι “ελεύθερες”.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Συντακτικής Συνέλευσης Ντιοσντάντο Καμπέγιο απέρριψε το τελεσίγραφο των Βρυξελλών, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης υποστηρικτών του Μαδούρο στο Καράκας: “Η Ευρωπαϊκή Ένωση μας δίνει οκτώ ημέρες (για να οργανώσουμε εκλογές)… κανείς δεν δίνει εντολές στους πολίτες της Βενεζουέλας!”.

Την προηγούμενη, ο Νικολάς Μαδούρο είχε απαντήσει σε έκκληση του επικεφαλής της ισπανικής διπλωματίας Χοσέπ Μπορέλ για ελεύθερες εκλογές: “Αν θέλουν εκλογές, ας τις κάνουν στην Ισπανία”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-dpa-Reuters