Αποστολή διάσωσης Folli Follie: Το Πρωτοδικείο κρίνει το μέλλον της επιχείρησης

Αποστολή διάσωσης Folli Follie: Το Πρωτοδικείο κρίνει το μέλλον της επιχείρησης
Ένα από τα τελευταία επεισόδια αναμένεται να παιχτεί όσον αφορά τη θέση της διοίκησης και το μέλλον των μετόχων.

Στην τελική ευθεία περνά η προσπάθεια διάσωσης της Folli Follie ενόψει της σημερινής συζήτησης στο Πρωτοδικείο Αθηνών του αιτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για τοποθέτηση νέων μελών στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας αλλά και της αυριανής γενικής συνέλευσης των μετόχων της, εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στον απόηχο της δέσμευσης των μετοχών της Dufry που κατέχει.

Μεσούσης της διαδικασίας προώθησης συμφωνίας εξυγίανσης με τους ομολογιούχους πιστωτές της (στους οποίους έχει ήδη κοινοποιηθεί πρόταση σχεδίου οικονομικής αναδιάρθρωσης ζητώντας την συγκατάθεσή τους μέχρι 6/3) η Folli Follie χάνει την πρόσβαση σε ένα άμεσα ρευστοποιήσιμο περιουσιακό στοιχείο σημαντικής αξίας.

Χθες η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες προχώρησε σε δέσμευση του πακέτου μετοχών της στη Dufry. Υπενθυμίζεται ότι η Folli Follie κατέχει μετοχές της Dufry AG, η συνολική αξία των οποίων αποτιμάται σε 152,4 εκατ. ευρώ στις αναμορφωμένες οικονομικές καταστάσεις της χρήσης 2017. Από τη συνολική συμμετοχή της στην ελβετική εταιρεία οι 804.728 μετοχές είναι υπό μεσεγγύηση κι από αυτές 603.543 αποτέλεσαν αντικείμενο αντιδικίας με την Dufry AG, στην οποία η εταιρεία πώλησε το 2012 το 51% των μετοχών που κατείχε στην εταιρεία Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών Α.Ε. (Hellenic Duty Free Shops). Η διαδικασία της διαιτησίας σε συνδυασμό με την πλήρωση ορισμένων από τους όρους της τότε συμφωνίας, που έχουν σχέση με τις οικονομικές επιδόσεις των ΚΑΕ, φαίνεται να αίρουν τις δεσμεύσεις που δεν επέτρεπαν τη ρευστοποίηση αυτών των μετοχών μέχρι σήμερα δημιουργώντας εύλογο δέλεαρ για τους “κληρονόμους” του πακέτου.

Τα σχέδια των τελευταίων άλλαξε η απόφαση της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες. Ας σημειωθεί ότι η αξία του συγκεκριμένου πακέτου μετοχών εκτιμάται σε περίπου 64,4 εκατ. ευρώ με βάση το χθεσινό κλείσιμο των μετοχών της Dufry και με βάση το σχέδιο εξυγίανσης τα 35 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν στη νέα εταιρεία που θα προκύψει από την οικονομική αναδιάρθρωση, την OpsCo, η οποία θα ελέγχεται κατά 51% από τους σημερινούς μετόχους και κατά 49% από τους ομολογιούχους ενώ το υπόλοιπο θα μεταφερθεί στην άλλη εταιρεία που θα συσταθεί, την AssetCo, στην οποία θα εισφερθούν ακίνητα. Από αυτά μάλιστα τα περισσότερα είναι μεταξύ των ακινήτων της οικογένειας Κουτσολιούτσου, των μελών του Δ.Σ. και της εταιρείας που δεσμεύθηκαν με προηγούμενη απόφαση (Νοέμβριος 2018) της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, σε συνέχεια της δέσμευσης των τραπεζικών λογαριασμών και των θυρίδων που τηρούσαν τα φυσικά πρόσωπα που έχουν βρεθεί από το 2018 στο επίκεντρο της εισαγγελικής έρευνας.

Τέλος υπενθυμίζεται ότι αύριο είναι προγραμματισμένη η γενική συνέλευση των μετόχων της Folli Follie στα γραφεία της στον Άγιο Στέφανο, όπου αναμένεται ενημέρωση για τα τεκτενόμενα.