Αποτελεσματικός κατά 85% ο διπλός εμβολιασμός με Johnson & Johnson έναντι της Όμικρον

AFP

Τα αποτελέσματα της έρευνας αποτελούν ιδιαίτερα θετική είδηση, δεδομένου ότι τα κρούσματα είναι σε αριθμούς ρεκόρ

Αποτελεσματικός κατά 85% φαίνεται πως είναι ο διπλός εμβολιασμός με Johnson & Johnson έναντι της Όμικρον, σύμφωνα με έρευνα την οποία μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.

Τα αποτελέσματα της έρευνας αποτελούν ιδιαίτερα θετική είδηση, δεδομένου ότι τα κρούσματα είναι σε αριθμούς ρεκόρ, ενώ προκύπτουν στοιχεία ότι το παρηλλαγμένο στέλεχος μπορεί να ξεγλιστρήσει από την προστασία που προσφέρουν τα αντισώματα που παράγονται από τον εμβολιασμό.

Ειδικότερα, μελέτη από το Συμβούλιο Ιατρικής Έρευνας της Νότιας Αφρικής διαπίστωσε ότι τα επίπεδα προστασίας αυξήθηκαν μετά τη χορήγηση αναμνηστικής δόσης σε όσους είχαν λάβει το εμβόλιο J&J. 

Απέτρεψε δε το 85% των νοσηλειών ένα έως δύο μήνες μετά τη δεύτερη δόση (σ.σ. το εμβόλιο είναι μονοδοσικό), ποσοστό υψηλότερο από το 63% που έδειξε στα άτομα που έλαβαν τη δεύτερη δόση τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν νοσηλεία που έγιναν από τις 8 Νοεμβρίου έως τις 17 Δεκεμβρίου στη Νότια Αφρική, όταν η Ομικρον έγινε γρήγορα το κυρίαρχο στέλεχος. Συνέκριναν τα αρχεία 69.092 εργαζομένων στον τομέα της υγείας που έκαναν το εμβόλιο J&J με μη εμβολιασμένα άτομα.