Αποθήκευση ενέργειας: Πώς οι μπαταρίες φρενάρουν τις τιμές ρεύματος
- 19/07/2026, 10:18
- SHARE
- Αποθήκευση ενέργειας με μπαταρίες: Η ανάπτυξη των συστημάτων αποθήκευσης αναμένεται να συμβάλει στη συγκράτηση των τιμών ηλεκτρικού ρεύματος και στη μείωση της εξάρτησης από φυσικό αέριο και εισαγωγές ενέργειας.
- 630 MW εγκατεστημένης ισχύος μπαταριών σήμερα: Η ισχύς των μονάδων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας αυξάνεται από μηδενική βάση, με στόχο τα 3 GW έως το 2028.
- Στόχος 6,8 GW αποθήκευσης ενέργειας έως το 2030: Η Ελλάδα επιταχύνει την ανάπτυξη της αγοράς μπαταριών ενέργειας μέσω έργων που συμμετέχουν στην αγορά και προγραμμάτων στήριξης.
Περαιτέρω συμβολή στη συγκράτηση των τιμών του ρεύματος αναμένεται με την ανάπτυξη της αποθήκευσης ενέργειας σε μπαταρίες, σε σύγκριση με τα επίπεδα που θα έφθαναν αν το σύστημα βασιζόταν σε συμβατικά καύσιμα και εισαγωγές ενέργειας, όπως συνέβαινε μέχρι πριν από λίγα χρόνια.
Η ισχύς των μονάδων αποθήκευσης ενέργειας (που ήταν μηδενική στην αρχή του χρόνου καθώς δεν είχαν ενταχθεί μπαταρίες στο σύστημα) είναι σήμερα 630 μεγαβάτ. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η κυβέρνηση, οι μπαταρίες αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας θα πλησιάσουν το 1 γιγαβάτ στο τέλος του έτους, 1,5 γιγαβάτ στα μέσα του 2027 και 3 γιγαβάτ έως το 2028.
Έκθεση του οίκου Aurora Energy για την αγορά αποθήκευσης ενέργειας στην Ελλάδα έως το 2030 αναφέρει ότι στο τέλος του έτους θα λειτουργούν μπαταρίες συνολικής ισχύος 900 μεγαβάτ (711 μεγαβάτ δίωρης διάρκειας έγχυσης και 189 μεγαβάτ τετράωρης) και ακολουθούν:
- 333 μεγαβάτ μέσω του προγράμματος «Συστήματα Αποθήκευσης στις επιχειρήσεις»
- 4,7 γιγαβάτ που θα συμμετέχουν απευθείας στην αγορά ενέργειας, χωρίς σχήματα στήριξης (0,9 γιγαβάτ στο δίκτυο διανομής – ΔΕΔΔΗΕ και 3,8 γιγαβάτ στο σύστημα μεταφοράς – ΑΔΜΗΕ)
- 900 μεγαβάτ στο πλαίσιο του νόμου 5151/2024 για τη μετατροπή αδειών παραγωγής συμβατικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής που κλείνουν σε άδειες αποθήκευσης ενέργειας
Έτσι, το σύνολο των μονάδων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας την επόμενη τετραετία ανεβαίνει στα 6,8 γιγαβάτ.
Οι μπαταρίες ενέργειας συμβάλλουν στη μείωση του κόστους ηλεκτροπαραγωγής, καθώς αποθηκεύουν φθηνή ενέργεια σε χαμηλές, μηδενικές ή αρνητικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία παράγεται κατά τις ώρες που υπάρχει πλεόνασμα παραγωγής και αδυναμία διάθεσής της στο δίκτυο ή σε εξαγωγές.
Στη συνέχεια, οι συσσωρευτές ενέργειας αποδίδουν ηλεκτρική ενέργεια στο σύστημα όταν η ζήτηση αυξάνεται και η παραγωγή μειώνεται, όπως όταν περιορίζεται η ηλιοφάνεια και υποχωρεί η παραγωγή των φωτοβολταϊκών, υποκαθιστώντας τις ακριβότερες μονάδες φυσικού αερίου που καλύπτουν σήμερα τις ανάγκες.
Όπως σημειώνει ο υφυπουργός Ενέργειας Νίκος Τσάφος, κρίσιμη παράμετρο αποτελεί το γεγονός ότι η ανάπτυξη της αποθήκευσης ενέργειας στην Ελλάδα εξελίσσεται σε περίοδο όπου το κόστος της τεχνολογίας μειώνεται δραστικά: από 1.474 δολάρια ανά κιλοβατώρα το 2010 σε 159 δολάρια το 2021 και 108 δολάρια το 2025.
Δηλαδή, το κόστος των μπαταριών αποθήκευσης καταγράφει μείωση 32% το 2025 σε σχέση με το 2021 και σωρευτικά μείωση 93% από το 2010. «Αν τρέχαμε να επιδοτήσουμε τις μπαταρίες πολύ νωρίς, θα τις χρυσοπληρώναμε (όπως τα φωτοβολταϊκά πριν 15 χρόνια)», αναφέρει ο υφυπουργός.
Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) και η σταδιακή ανάπτυξη της τεχνολογίας αποθήκευσης έχουν συμβάλει στη σχετική συγκράτηση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας τόσο στη χονδρική όσο και στη λιανική αγορά ρεύματος.
Η μέση τιμή χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας κατά το πρώτο 15ήμερο του Ιουλίου διαμορφώθηκε στα 111,67 ευρώ ανά μεγαβατώρα, παρά την αναταραχή στις διεθνείς ενεργειακές αγορές και την αύξηση της τιμής φυσικού αερίου πάνω από τα 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Η τιμή είναι αυξημένη σε σχέση με τον Ιούνιο (92,93 ευρώ), ωστόσο στο πρώτο εξάμηνο του έτους η Ελλάδα είχε χαμηλότερη τιμή ηλεκτρικής ενέργειας σε σχέση με τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Ελβετία, η Πολωνία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία, ενώ συνολικά καταγράφηκε ως η έκτη χαμηλότερη τιμή στο ευρωπαϊκό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:
- Νίκος Χαρδαλιάς: «Ξεκινάει το AENAON το φθινόπωρο – Δημιουργούμε το μεγαλύτερο μέτωπο πρασίνου στη Μεσόγειο»
- Μost Admired Companies in Greece: Οι εταιρείες που ξεχώρισαν το 2026
- Εκλογές το φθινόπωρο ή την άνοιξη;
- Εξωδικαστικός και για χρέη από 5.000 ευρώ: Πώς θα λειτουργήσει και πώς ωφελούνται 1 εκατομμύριο οφειλέτες