Μη συμφωνία στον ΟΠΕΚ για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου – Φόβοι για τριψήφια εκτίναξη της τιμής

pixabay.com

Αδυναμία σύναψης συμφωνίας καταγράφηκε κατά τη διάρκεια των συζητήσεων των εκπροσώπων των κρατών μελών του ΟΠΕΚ, με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να αρνούνται κατηγορηματικά αύξηση της παραγωγής.

Ωστόσο, με την τιμή του πετρελαίου ανά βαρέλι να τυγχάνει διαπραγμάτευσης στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών ετών, στα 76 δολάρια, οι φωνές για αύξηση στην παραγωγή, εν μέσω και της ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας, πληθαίνουν – ενώ πολλοί αναλυτές κάνουν λόγο για τριψήφια νούμερα….

Σε αυτό το πλαίσιο, η συνέλευση του ΟΠΕΚ θα ξανασυνεδριάσει τη Δευτέρα 5 Ιουλίου, με τις ΗΠΑ να μεταχειρίζονται όλα τα όπλα που έχουν στη διάθεσή τους για να αποτρέψουν τις τριψήφιες τιμές, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν οι Financial Times.

Στο μεταξύ, η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία πρότειναν αύξηση της παραγωγής με προσοχή κατά 400.000 βαρέλια κάθε μήνα μεταξύ Αυγούστου και Δεκεμβρίου – μια πρόταση την οποία έχουν υποστηρίξει ευρέως άλλες χώρες, πλην των Εμιράτων, τα οποία αντιτάχθηκαν, λέγοντας ότι η ποσόστωση που καθορίστηκε στο πλαίσιο της αρχικής συμφωνίας μείωσης του εφοδιασμού -μεσούντος του κορωνοϊού τον Απρίλιο του 202 – δεν αντιστοιχούσε στις μέγιστες δυνατότητες παραγωγής τους.

Πάντως, πίσω από την άρνηση των Εμιράτων ίσως βρίσκεται η Σαουδική Αραβία, με ορισμένους αναλυτές να πιστεύουν ότι θέλει μια ελαφρώς υψηλότερη τιμή τόσο για να ενισχύσει τα κυβερνητικά έσοδά της όσο και για να ενθαρρύνει πιο μακροπρόθεσμες επενδύσεις στη βιομηχανία.