Απότομη υποχώρηση της τιμής του χρυσού μετά το συνεχόμενο «ράλι»

Απότομη υποχώρηση της τιμής του χρυσού μετά το συνεχόμενο «ράλι»
pexels Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου
Πιο αναλυτικά, την Τρίτη ο χρυσός υποχώρησε έως και 5,3% και όδευε προς τη χειρότερη ημερήσια πτώση από τον Ιούνιο του 2013.

Έχοντας πραγματοποιήσει ένα πραγματικό ράλι από την αρχή του έτους, όταν δηλαδή οι επενδυτές άρχισαν να καταφεύγουν σε ασφαλείς επενδύσεις εξαιτίας της πανδημίας, ο χρυσός υποχώρησε εντέλει αυτή την εβδομάδα κάτω από τα 1.900 δολάρια η ουγγιά. Από τον Ιανουάριο μέχρι την υποχώρησή του αυτή την εβδομάδα, ο χρυσός είχε ενισχυθεί περίπου 30% και είχε καλύτερες αποδόσεις σε σχέση με πολλά άλλα πολύτιμα μέταλλα, για τα οποία η ζήτηση αυξήθηκε αισθητά εν μέσω της πανδημίας.

Η υποχώρηση του χρυσού οφείλεται εν μέρει στα ενθαρρυντικά οικονομικά αποτελέσματα σε ολόκληρο τον κόσμο, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις ήταν καλύτερα από τα προσδοκώμενα. Παράλληλα, οι διαπραγματεύσεις της αμερικανικής Γερουσίας σχετικά με τη διοχέτευση ενός νέου πακέτου στήριξης στην παγκόσμια υπερδύναμη έδωσε ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στους επενδυτές παγκοσμίως.

Εκτός αυτού, το επενδυτικό κλίμα βελτιώθηκε αυτή την εβδομάδα μετά την ανακοίνωση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για έγκριση του πρώτου εμβολίου κατά του κορωνοϊού. Μολονότι η ασφάλεια του εμβολίου και οι λόγοι πίσω από την εσπευσμένη έγκρισή του αμφισβητήθηκαν έντονα από τη διεθνή κοινότητα, υπήρξε μια διάχυτη αισιοδοξία και πολλοί επενδυτές στράφηκαν ξανά σε πιο ριψοκίνδυνες επενδύσεις.

Πιο αναλυτικά, την Τρίτη ο χρυσός υποχώρησε έως και 5,3% και όδευε προς τη χειρότερη ημερήσια πτώση από τον Ιούνιο του 2013. Η τιμή του χρυσού συγκρατήθηκε εντέλει λίγο κάτω από τα 1.900 δολάρια η ουγγιά και έκτοτε έχει σταθεροποιηθεί. Ωστόσο, ορισμένοι οικονομολόγοι και αναλυτές της αγοράς υποστηρίζουν ότι η πανδημία του κορωνοϊού θα επιδεινώσει ξανά το επενδυτικό κλίμα και συνεπώς ο χρυσός θα συνεχίσει το ράλι του. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι μόλις την προηγούμενη εβδομάδα το πολύτιμο μέταλλο έφθασε στο ιστορικά υψηλό επίπεδο των 2.072 δολαρίων η ουγγιά.

«Νιώθω πως πρόκειται για μια σύντομη υποχώρηση. Δεν μπορούσαμε να παραβλέψουμε τις πρωινές ειδήσεις σχετικά με το πιθανό ρωσικό εμβόλιο και μετά επικρατούσε μια διαρκής αισιοδοξία στις αγορές», σχολίασε χαρακτηριστικά στο Reuters ο Έντουαρντ Μόγια, αναλυτής στην OANDA. Ο Μόγια αναφερόταν βέβαια στην υποχώρηση της Τρίτης, όταν ο Ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε την έγκριση του εμβολίου.

Με την επέλαση του κορωνοϊού, οι κεντρικές τράπεζες και οι κυβερνήσεις εφάρμοσαν έκτακτα μέτρα στήριξης και διοχέτευσαν πρωτοφανή ρευστότητα στη διεθνή οικονομία. Εξαιτίας της αστάθειας και της αβεβαιότητας που επικρατούσε, οι επενδυτές στράφηκαν στον χρυσό ανεβάζοντας την τιμή του πολύτιμου μετάλλου σε πρωτοφανή επίπεδα. Την ίδια στιγμή, οι αποδόσεις των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου υποχώρησαν σε αρνητικό επίπεδο. Αντιθέτως, την Τρίτη, με την τεράστια υποχώρηση του χρυσού, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων στις ΗΠΑ αυξάνονταν.

«H κατάσταση με τα πολύτιμα μέταλλα διαμορφώθηκε από την πτώση των επιτοκίων δανεισμού, τις προβλέψεις για σταθερή αύξηση του πληθωρισμού και την υποχώρηση του αμερικανικού δολαρίου. Πλέον το ράλι αυτό επιβραδύνεται, όσο αυτοί οι παράγοντες εξασθενούν», σχολίασε στο Reuters o Μπαρτ Μελέκ, υψηλόβαθμο στέλεχος στην TD Securities.