Αποζημίωση για τον ξεχασμένο κρατούμενο

Αποζημίωση για τον ξεχασμένο κρατούμενο

4,1 εκατ. δολάρια για τις 5 ημέρες που ξεχάστηκε στο κελί του θα λάβει νεαρός Αμερικανός.

Κρατούμενος που εγκαταλείφθηκε κατά κυριολεξία «στο έλεος του Θεού», χωρίς φαγητό και νερό στο κελί του σε μια αμερικανική φυλακή για πέντε διαδοχικά εικοσιτετράωρα, τώρα θα λάβει αποζημίωση από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση 4,1 εκατομμυρίων δολαρίων, γράφουν οι σημερινές εφημερίδες της Καλιφόρνιας.

Την αποζημίωση δικαιούται ο 25χρονος Ντάνιελ Τσονγκ που κατέθεσε ότι για να επιζήσει αναγκάστηκε να πίνει τα ούρα του, αφού οι δεσμοφύλακες τον… ξέχασαν σε ένα στενό κελί, εμβαδού ενάμιση επί τρία μέτρα, χωρίς παράθυρο και καλό εξαερισμό.

Ο φοιτητής από το Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας είχε συλληφθεί από ομάδα της δίωξης ναρκωτικών (DEA), μαζί με πολλούς συνομήλικούς τους, επειδή κάπνιζαν χασίς σε φιλικό σπίτι πέρυσι τον Απρίλιο.

Μετά τη σύλληψη και τον εγκλεισμό στο στενό κελί του Τσονγκ, επακολούθησε μια σύντομη ανάκριση του από την DEA, η γενικόλογη ενημέρωση ότι «θα αφεθεί ελεύθερος», αλλά και η εγκατάλειψη χωρίς ούτε φαγητό ούτε νερό για 120 ώρες, ενώ αναπάντητες παρέμεναν οι εκκλήσεις του νεαρού φοιτητή: «βοήθεια!», γράφουν οι Τάιμς του Λος Άντζελες.

Ξεκίνησε η επιμέτρηση ποινής του Μπράντλεϊ Μάνινγκ

Σημειωτέον κάποια στιγμή μέσα στις 120 αυτές ώρες ο Τσονγκ κατάφερε να απαλλαγεί από τις χειροπέδες που τού είχαν περάσει οι δεσμοφύλακες του.

Ο Τσονγκ αφηγήθηκε στον συντάκτη της εφημερίδας ότι μετά από αυτό και παντελώς στερημένος από συσσίτιο, «μέσα στην θανατερή απελπισία που με κατέλαβε έγραψα με κομμάτι από τα σπασμένα γυαλιά όρασής μου, πάνω στον βραχίονα μου: «Μαμά, λυπάμαι»…

«Πρόκειται για ένα σπάνιο, πολύ σπάνιο θα το χαρακτήριζα, τρομερό ατύχημα» πρόσθεσε σε ό,τι αφορά την μεταχείρισή που έτυχε ο νεαρός, που εκμυστηρεύθηκε ότι για να απαλλαγεί από το ψυχολογικό τραύμα που αυτού του βαθμού η απομόνωση και εγκατάλειψη του προξένησε συμβουλεύεται, πλέον, ψυχοθεραπευτή.

Στο μεταξύ, ο δικηγόρος του μετά από διαβούλευση με το ομοσπονδιακό υπουργείο της Δικαιοσύνης τού εξασφάλισε, εξωδίκως, την ανωτέρω αποζημίωση γι αυτό το… «ατυχές συμβάν» στη φυλακή της Καλιφόρνιας.