Η Apple επιτίθεται στη GoPro και στέλνει τη μετοχή της στα τάρταρα

Η Apple επιτίθεται στη GoPro και στέλνει τη μετοχή της στα τάρταρα

Η καλύτερη action camera στον κόσμο αποκτά ανταγωνιστή και οι επενδυτές της δεν νιώθουν καθόλου καλά.

Η πατέντα της Apple για μια νέα βιντεοκάμερα -με χαρακτηριστικά που τη φέρνουν σε απευθείας ανταγωνισμό με τη GoPro– κατατέθηκε το 2012, αλλά έγινε γνωστή μόλις πριν λίγα 24ωρα. Αμέσως οι μετοχές της GoPro έπεσαν 13% μέσα σε μία μέρα και έφτασαν στα $49,45, το χαμηλότερο επίπεδο εδώ και τέσσερις μήνες – στο μεταξύ ανέβηκαν στα 52 δολάρια.

Τα νέα που ανησύχησαν τη GoPro ήρθαν όταν το αρμόδιο γραφείο ευρεσιτεχνιών (U.S. Patent and Trademark Office) δημοσίευσε 34 εγκεκριμένες πατέντες της Apple, μία από τις οποίες αφορά σε μια «φορετή» βιντεοκάμερα που μπορεί να τοποθετηθεί σε αθλητικό εξοπλισμό όπως κράνη, μάσκες κατάδυσης και χερούλια ποδηλάτου.

Πεδίο όπου μέχρι σήμερα κυριαρχεί η GoPro με ασύγκριτες επιδόσεις και τζίρο πάνω από το 1 δισ. δολάρια το 2014.

Ωστόσο, τα άσχημα νέα για τη GoPro δεν είναι υπόθεση των τελευταίων εβδομάδων. Η μετοχή της είχε φτάσει τα 94 δολάρια μετά το επιτυχημένο IPO του Ιουνίου, όπου η αρχική τιμή ήταν μόλις 24. Όμως έχασε ξανά σχεδόν το μισό της αξίας της, καθώς οι επενδυτές της ανησυχούν για το πόσο ακόμα μπορεί να αναπτυχθεί και να αυξήσει τζίρο και κέρδη.

Φυσικά, η πατέντα της Apple δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα κυκλοφορήσει τέτοιου είδους κάμερα, και πιθανότατα δεν πρόκειται να δούμε κάτι τέτοιο μέσα στη χρονιά.

Πολλές φορές οι εταιρείες πατεντάρουν ιδέες που δεν μετατρέπουν σε προϊόντα.

Αλλά αυτό δεν φτάνει να μετριάσει την ανησυχία των μετόχων της GoPro που βλέπουν την μεγαλύτερη και πιο καινοτόμο εταιρεία τεχνολογίας στον κόσμο να εποφθαλμιά τη θέση του μοναδικού τους και πιο επιτυχημένου προϊόντος.