Apple: Πού θα δαπανήσει τα 100 εκατ. δολάρια υπέρ της φυλετικής ισότητας

Apple: Πού θα δαπανήσει τα 100 εκατ. δολάρια υπέρ της φυλετικής ισότητας
epa08671183 Handout video still image released by Apple showing Apple CEO Tim Cook speaking during an Apple Event at Apple Park in Cupertino, California, USA 15 September 2020. Apple is expected to introduce several new products. EPA/APPLE / HANDOUT EDITORIAL USE ONLY, NO SALES Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

του Michal Lev-Ram

Τον περασμένο Ιούνιο, η Apple ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει 100 εκατομμύρια δολάρια για τη νέα πρωτοβουλία Racial Equity and Justice, μια προσπάθεια να «αμφισβητήσει τα συστημικά εμπόδια στις ευκαιρίες και την αξιοπρέπεια που υπάρχουν για τις μη λευκές κοινότητες, και ιδιαίτερα για τη μαύρη κοινότητα». Τώρα η εταιρεία είναι έτοιμη να μοιραστεί τις λεπτομέρειες σχετικά με το πώς θα χρησιμοποιηθούν ορισμένα από αυτά τα χρήματα.

Την Τετάρτη το πρωί, ο κατασκευαστής των iPhone είπε ότι θα επενδύσει σε μια σειρά προγραμμάτων: σε έναν κόμβο μάθησης για κολέγια και πανεπιστήμια ιστορικά συνδεδεμένα με τη μαύρη κοινότητα (εντός και εκτός διαδικτύου, με έδρα στην Ατλάντα), μια Apple Developer Academy για τη διδασκαλία δεξιοτήτων προγραμματισμού στο Ντιτρόιτ, και μια επιταγή 10 εκατομμυρίων δολαρίων για τη χρηματοδότηση επιχειρηματικών κεφαλαίων για έγχρωμους επιχειρηματίες.

«Μας ζητήθηκε από τον διευθύνοντα σύμβουλο να δώσουμε πραγματική έμφαση σε αυτήν την ώθηση υπέρ της φυλετικής ισότητας», δήλωσε η Lisa Jackson, αντιπρόεδρος περιβάλλοντος, πολιτικής και κοινωνικών πρωτοβουλιών, σε τηλεφωνική συνέντευξη στις αρχές της εβδομάδας. «Θέλαμε να δείξουμε στους ανθρώπους ότι όλο αυτό δεν ήταν απλώς λόγια του αέρα».

Εκτός από τα άλλα καθήκοντά της, η Jackson, πρώην επικεφαλής της Υπηρεσίας Περιβαλλοντικής Προστασίας των ΗΠΑ, έχει επιφορτιστεί με την υλοποίηση της πρωτοβουλίας Racial Equity and Justice της Apple. Σύμφωνα με την εταιρεία, αυτή η προσπάθεια συμπληρώνει το έργο της ομάδας εσωτερικής ποικιλομορφίας της Apple. Η εταιρεία ανακοίνωσε πρόσφατα ότι η Barbara Whye, πρώην επικεφαλής διαφορετικότητας και συμπερίληψης στην Intel, θα ηγηθεί αυτών των εσωτερικών προσπαθειών που ξεκινούν στις αρχές του τρέχοντος έτους.

Η Apple δεν είναι η μόνη εταιρεία τεχνολογίας που αναλαμβάνει νέες και φιλόδοξες δεσμεύσεις για την αντιμετώπιση των φυλετικών ανισοτήτων, εντείνοντας παράλληλα τις προσπάθειες για αύξηση της φυλετικής και εθνοτικής εκπροσώπησης μεταξύ των υπαλλήλων της. Κάποιοι γίγαντες της τεχνολογίας κατάφεραν να υιοθετήσουν πραγματικές αλλαγές όσον αφορά τις εσωτερικές τους προσπάθειες.

Μετά τις δολοφονίες της Breonna Taylor, του George Floyd και άλλων Μαύρων Αμερικανών – και τις μαζικές διαμαρτυρίες που ακολούθησαν ως απάντηση – πολλές εταιρείες ανέλαβαν παρόμοιες δεσμεύσεις. Τώρα μερικές περνάνε από τη θεωρία στην πράξη. Η γνωστή εταιρεία τεχνολογίας HP, για παράδειγμα, έχει επίσης ορίσει δημοσίως τους στόχους της σχετικά με την ποικιλομορφία και ετοιμάζεται να ανακοινώσει αρκετά νέα βήματα που σκοπεύει να ακολουθήσει, συμπεριλαμβανομένου ενός στόχου για την καταβολή «δαπάνης διαφορετικότητας» 10% με Μαύρους προμηθευτές έως το 2022.