Απροσδόκητη ανάκαμψη στην Ευρωζώνη: Η Γερμανία οδηγεί, η Γαλλία «φρενάρει»
- 24/10/2025, 12:30
- SHARE
- Ο σύνθετος δείκτης PMI της S&P Global ανέβηκε στις 52,2 μονάδες, το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2024.
- Η Γερμανία σημείωσε ισχυρή άνοδο στον τομέα υπηρεσιών, ενώ η Γαλλία παρέμεινε σε ύφεση για 14ο μήνα.
- Η ανάπτυξη της ευρωζώνης ενισχύεται, αλλά παραμένει υποτονική σε σχέση με τις ΗΠΑ.
Η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη σημείωσε απροσδόκητη άνοδο τον Οκτώβριο, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 17 μηνών, χάρη στην ισχυρή απόδοση της Γερμανίας, η οποία αντιστάθμισε τη συνεχιζόμενη κάμψη στη Γαλλία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της S&P Global, ο σύνθετος δείκτης PMI —που αποτυπώνει τη συνολική δραστηριότητα στη μεταποίηση και τις υπηρεσίες— αυξήθηκε στις 52,2 μονάδες από 51,2 τον Σεπτέμβριο, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών που ανέμεναν σταθεροποίηση.
Η άνοδος προήλθε κυρίως από τον τομέα των υπηρεσιών στη Γερμανία, ο οποίος κατέγραψε τον καλύτερο μήνα από τον Μάιο του 2023, ενισχύοντας τη συνολική εικόνα της ευρωζώνης. Αντίθετα, η Γαλλία βρέθηκε σε ύφεση για 14ο συνεχόμενο μήνα, καθώς οι πολιτικές αναταραχές συνεχίζουν να επιβαρύνουν την οικονομική δραστηριότητα.
Η Γερμανία σε άνοδο, η Γαλλία σε στασιμότητα
«Ενώ η οικονομική κατάσταση στη Γερμανία βελτιώθηκε σημαντικά τον Οκτώβριο, ο ρυθμός συρρίκνωσης επιταχύνθηκε για δύο συνεχόμενους μήνες στη Γαλλία», δήλωσε ο Σάιρους ντε λα Ρούμπια, οικονομολόγος της Hamburg Commercial Bank.
Όπως πρόσθεσε, η συνολική ανάπτυξη της ευρωζώνης παρέμεινε χαμηλότερη από τις δυνατότητές της, παρά τη θετική δυναμική.
Στήριξη από αμυντικές δαπάνες και επενδύσεις
Η Ευρώπη έχει καταφέρει έως τώρα να αντέξει τις εμπορικές πιέσεις από τους δασμούς του Ντόναλντ Τραμπ, αν και η ανάπτυξη της εξακολουθεί να υπολείπεται των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η αύξηση των αμυντικών δαπανών και η αναβάθμιση των υποδομών στη Γερμανία προσφέρουν στήριξη στην οικονομική δραστηριότητα, ενώ η εύθραυστη δημοσιονομική κατάσταση της Γαλλίας περιορίζει τις προοπτικές ανάπτυξης.
Η στάση της ΕΚΤ
Παρά την επιβράδυνση του πληθωρισμού, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατηρεί σταθερή νομισματική στάση μετά από οκτώ μειώσεις επιτοκίων μέσα σε ένα έτος. Με τον πληθωρισμό να κινείται κοντά στον στόχο του 2%, δεν αναμένονται περαιτέρω μειώσεις βραχυπρόθεσμα.
«Ο ρυθμός πληθωρισμού των τιμών πώλησης έχει αυξηθεί ελαφρώς, αλλά παραμένει κοντά στον μακροπρόθεσμο μέσο όρο», ανέφερε ο Ντε λα Ρούμπια. «Οι αυξήσεις του κόστους ήταν ελαφρώς χαμηλότερες τον Οκτώβριο, οπότε δεν υπάρχει κίνδυνος από αυτή την πλευρά. Η ΕΚΤ πιθανότατα θα θεωρήσει τα στοιχεία αυτά ως επιβεβαίωση της στάσης της».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:
- Η Ελλάδα στην ενεργειακή σκακιέρα: Chevron – Helleniq Energy προτιμητέοι επενδυτές για τα «οικόπεδα» νότια της Κρήτης
- Μυτιληναίος στο BBC: Οι πολιτικοί δεν υπήρξαν ειλικρινείς για το κόστος της ενεργειακής μετάβασης
- Μητσοτάκης: Το μήνυμα στην Τουρκία, το σχέδιο για το στεγαστικό και η «ρεαλιστική» ενεργειακή μετάβαση