Απρόσμενα θετική εξέλιξη για το ελληνικό χρέος αναμένει η Moody’s

ΑΠΕ-ΜΠΕ

H επιστροφή σε σημαντικά πρωτογενή πλεονάσματα θα μειώσει σημαντικά το βάρος του χρέους της Ελλάδας, σημειώνει σε νέα έκθεσή της η Moody’s.

Ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι το ελληνικό χρέος θα παραμείνει μεν σε υψηλά επίπεδα, όμως δεν τοποθετεί τη χώρα μας μεταξύ εκείνων που «κινδυνεύουν», καθώς εμφανίζει το υψηλότερο θετικό χάσμα στο διάγραμμα που παρουσίασε.

Οι πράσινες τελείες υποδηλώνουν ότι η επιβάρυνση του χρέους θα μειωθεί. Όσο πιο αρνητικό είναι το πρωτογενές ισοζύγιο σταθεροποίησης του χρέους, τόσο μικρότερη είναι η πρόκληση της δημοσιονομικής πολιτικής για τη σταθεροποίηση του χρέους επιβάρυνσης, αν όλοι οι άλλοι παράγοντες παραμένουν ίδιοι.

Στο ερώτημα τι θα διαφοροποιήσει την ικανότητα των κρατών να μειώσουν το χρέος τους μετά την πανδημία, ο αμερικανικός οίκος εξηγεί ότι ενώ τα περισσότερα κράτη αντιμετωπίζουν τώρα υψηλότερα επίπεδα χρέους ως αποτέλεσμα της πανδημίας, η ικανότητα των κυβερνήσεων να σταθεροποιήσουν και να μειώσουν το χρέος μετά από μια κρίση και να αποκαταστήσουν τα δημοσιονομικά περιθώρια πριν το επόμενο σοκ είναι κρίσιμη για την αξιολόγηση του πιστωτικού κινδύνου. Τα κράτη αντιμετωπίζουν διαφορετική δυναμική χρέους, η οποία εξαρτάται από τις δημοσιονομικές εξελίξεις, την αύξηση του ΑΕΠ και το κόστος δανεισμού.

Σε συνδυασμό με τα διαφορετικά επίπεδα εκκίνησης των δανειακών επιβαρύνσεων, αυτές οι διαφορετικές δυναμικές του χρέους διαμορφώνουν την πρόκληση πολιτικής που αντιμετωπίζουν τα κράτη.

Κράτη όπως π.χ. η Γαλλία (αξιολόγηση Aa2 σταθερό), η Ιαπωνία (A1 σταθερό), το Ηνωμένο Βασίλειο ( Aa3 σταθερό) και οι Ηνωμένες Πολιτείες (ΗΠΑ, Aaa σταθερό) θα έχουν σημαντικά υψηλότερα βάρη χρέους από ό,τι πριν από την πανδημία, εκτός εάν επιτύχουν πολύ ταχύτερη δημοσιονομική εξυγίανση και / ή διατηρήσιμη ανάπτυξη από ό,τι αναμένει η Moody’s σήμερα και από ό,τι έχουν πετύχει στο παρελθόν.

Αντίθετα, οικονομίες όπως οι Κύπρος (Ba1 σταθερό), Γερμανία (Aaa σταθερό), Νορβηγία (Aaa σταθερό), Πορτογαλία (Baa2 σταθερό) και η Ταϊβάν (Aa3 θετική) είναι πιο πιθανό να ανακτήσουν την (ποικίλη) δημοσιονομική τους θέση ταχύτερα μετά το σοκ της πανδημίας.