Αρ. Πελώνη: Δεν είναι λύση οι περιορισμοί στις μετακινήσεις- Η λύση είναι οι εμβολιασμοί

Αρ. Πελώνη: Δεν είναι λύση οι περιορισμοί στις μετακινήσεις- Η λύση είναι οι εμβολιασμοί
epa09248571 Health personnel prepare a vaccine during a vaccination day against covid-19 in the Mallplaza, one of the shopping centers enabled as a mass vaccination point, in Bogota, Colombia, 04 June 2021. Colombia is going through a third peak of covid-19 pandemic with records of deaths and infections and ICUs completely collapsed while authorities increasingly relax restrictions on mobility to fully reactivate the economy. The country lived on 03 June the worst day since the start of the pandemic with a double record of 28,624 infections and 545 deaths, figures that have been increasing since Easter and that, according to experts, would be higher if not for vaccination, which have reached about 11 million doses applied. EPA/Carlos Ortega Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γερμανία και Γαλλία επέπληξαν την Ελλάδα και άλλες χώρες που εξαρτώνται από τον τουρισμό για χαλαρά μέτρα στην υποδοχή τουριστών, αναφέρει σε σημερινό του δημοσίευμα το πρακτορείο Bloomberg. Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, η Άνγκελα Μέρκελ και ο Εμμανουέλ Μακρόν άσκησαν αυστηρή κριτική για την ελεύθερη υποδοχή επισκεπτών που εμβολιάστηκαν κατά του νέου κορωνοϊού με τα λιγότερο αποτελεσματικά κινεζικά και ρωσικά εμβόλια.

Σχολιάζοντας το δημοσίευμα, η κυβερνητική εκπρόσωπος απάντησε πως «η λύση, όπως ειπώθηκε και μέσα στη Σύνοδο δεν είναι οι περιορισμοί στις μετακινήσεις. Η λύση είναι οι εμβολιασμοί».

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, η Αριστοτελία Πελώνη τόνισε ότι πρέπει να δοθεί βάση στους εμβολιασμούς. «Εκεί πρέπει να επιμείνει όλη η Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ έγινε συζήτηση για την ανάγκη επιτάχυνσης των εμβολιασμών.

«Διότι όποια μετάλλαξη κι αν επικρατήσει το επόμενο διάστημα, δεν θα αφορά αυτούς που έχουν εμβολιαστεί. Αυτοί θα έχουν μικρότερο κίνδυνο. Έχει αποδειχθεί αυτό από την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Άρα, η μάχη που πρέπει να δοθεί είναι η μάχη για την επιτάχυνση των εμβολιασμών. Να πειστούν περισσότεροι πολίτες και στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη να εμβολιαστούν. Η διάθεση και στη Σύνοδο δεν ήταν για περιορισμούς στα σύνορα. Δεν υπήρξε συναίνεση να υπάρξουν πρόσθετοι περιορισμοί. Υπάρχει εγρήγορση και όχι εφησυχασμός και παρακολουθούνται οι μεταλλάξεις», δήλωσε.

Αναφερόμενη στη νέα μετάλλαξη Δέλτα, η οποία έχει προκαλέσει ανησυχία σε όλη την Ευρώπη, η κυβερνητική εκπρόσωπος υποστήριξε ότι «κάθε φορά που εμφανίζεται μια νέα μετάλλαξη υπάρχει αυτός ο προβληματισμός, που από κάποιες χώρες ενίοτε, εκφράζεται και σε πανικό. Η Ελλάδα είναι συνεπής με το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό Covid για το οποίο έχει λάβει συγχαρητήρια. Δεχόμαστε και άλλα εμβόλια».

Τέλος, σχολιάζοντας το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής για την Τουρκία, η κ. Πελώνη σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι ικανοποιημένη. «Επαναλαμβάνονται και επαναβεβαιώνονται τα Συμπεράσματα προηγούμενων Συμβουλίων και κυρίως του Μαρτίου. Ήταν τα Συμπεράσματα που βασίστηκαν και πάνω στην Έκθεση Μπορέλ για την Τουρκία , τα οποία συνδέουν την όποια θετική ατζέντα με τη συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα και στη Κύπρο», είπε.

«Εμείς έχουμε πει ότι στηρίζουμε μια τέτοια ατζέντα στις ευρωτουρκικές σχέσεις με τρόπο σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο, πάντα υπό την αίρεση της συμπεριφοράς, της εποικοδομητικής διάθεσης που πρέπει να δείξει και της συνέπειας- όπως επαναλαμβάνεται και στα Συμπεράσματα- στην αποκλιμάκωση. Και βέβαια, υπήρξαν και αναφορές έναντι της Κύπρου, που αφορούν τα Βαρώσια και το Κυπριακό. Υπήρξε, επίσης, και μια παράπλευρη αναφορά, που δεν είναι μεν στο κεφάλαιο Τουρκία, αλλά προφανώς την αφορά. Είναι στο κεφάλαιο της μετανάστευσης και αναφέρει ότι δεν πρέπει το μεταναστευτικό-προσφυγικό να εργαλειοποιείται έναντι χωρών. Να μην χρησιμοποιείται, δηλαδή, για πολιτικούς σκοπούς. Είναι σημαντική για πολλούς λόγους και αφορά την Ελλάδα και όχι μόνο», πρόσθεσε.