Arabsat: «Ήρθαμε για να μείνουμε στην Ελλάδα»

Arabsat: «Ήρθαμε για να μείνουμε στην Ελλάδα»

Ο CEO της Arabsat αποκαλύπτει το επενδυτικό πλάνο για την Ελλάδα και την Hellas Sat.

Περί τα 7 με 8 εκατομμύρια δολάρια αναμένεται να αγγίξουν μέσα στην επόμενη τριετία οι συνολικές επενδύσεις της ArabSat στη χώρα μας, η οποία είδε την εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου της Hellas Sat, ως σημαντική επενδυτική ευκαιρία.

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας στο πλαίσιο της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του ομίλου της ArabSat στην Ελλάδα καθώς και της θυγατρικής του Hellas Sat, ο CEO του Arabsat, Khalid Balkheyour, μίλησε σε Έλληνες δημοσιογράφους για τις προθέσεις του Αραβικού κολοσσού στην ελληνική αγορά, δίνοντας λεπτομέρειες αναφορικά με τη στρατηγική που θα ακολουθηθεί τα επόμενα χρόνια.

Μέχρι στιγμής έχουν υλοποιηθεί επενδύσεις της τάξης των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ που αφορούν την αγορά κτηρίου στην Ελλάδα, την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού, καθώς και την κατασκευή δύο νέων δορυφόρων, του Hellas Sat 3 και Hellas Sat 4, συνολικού κόστους 400-500 εκατ. δολάρια.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κ. Balkheyour, η κατασκευή του Hellas Sat 3, που γίνεται στη Γαλλία, αναμένεται να ανακοινωθεί στο διάστημα μεταξύ 26-27 Φεβρουαρίου, ενώ η κατασκευή του Hellas Sat 4 θα ανατεθεί σε αμερικανική εταιρεία καθώς η προσφορά της κρίθηκε περισσότερο συμφέρουσα.

Αμφότεροι οι δύο νέοι δορυφόροι θα τεθούν σε τροχιά στις 39ο , καλύπτοντας ευρυζωνικές υπηρεσίες, τηλεπικοινωνίες και τηλεόραση στη Ν. Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη.

«Ήρθαμε για να μείνουμε για πολύ καιρό στην Ελλάδα. Οι καινούριοι δορυφόροι, ένας εκ των οποίων βρίσκεται ήδη σε φάση κατασκευής, θα είναι μεγαλύτεροι από τους προηγούμενους. Θα συνιστούσα σε όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις να μπουν σε αυτούς τους δορυφόρους και να τους εμπιστευτούν. Στόχος μας είναι να καταστήσουμε την Ελλάδα κομβικό σημείο για ολόκληρη την περιοχή της Ευρώπης».

Αξίζει να σημειωθεί , πως ο χειρισμός των δορυφόρων θα πραγματοποιείται αποκλειστικά από Έλληνες μηχανικούς που εργάζονται στη χώρα μας. Αυτή τη στιγμή, το control center απαρτίζεται από 17 εργαζομένους, ενώ, όπως υπογράμμισε ο κ. Balkheyour, σε περίπτωση που ο όμιλος επεκταθεί περισσότερο στην Ελλάδα, η επέκταση αυτή θα συνοδευτεί και από τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Ο ίδιος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, και στη συνεργασία που έχει με την ελληνική κυβέρνηση για την υλοποίηση του project, χαρακτηρίζοντάς την ως πολύ θετική και υποστηρικτική. «Ελπίζουμε πως στο ίδιο μήκος κύματος θα συνεχιστεί η συνεργασία μας με όποια νέα κυβέρνηση εκλεγεί στην Ελλάδα». Ευχαρίστησε δε προσωπικά τον υφυπουργό Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων κ. Μιχάλη Παπαδόπουλο καθώς και τον Γενικό Γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, κ. Μενέλαο Δασκαλάκη για την υποστήριξή τους στην ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του Hellas Sat.

«Στόχος μας είναι να αναπτυχθούμε σοφά, κι όχι γρήγορα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο CEO του Arabsat, προσθέτοντας πως ο ανταγωνισμός σε διεθνές επίπεδο είναι μεγάλος και πως αυτή η παράμετρος έχει οδηγήσει σε συμπίεση των τιμών. «Η ζήτηση αυξάνεται για τον κλάδο μας και σταδιακά θα αυξηθούν και πάλι οι τιμές. Εκτιμώ πως τα επόμενα 30 χρόνια η περιοχή της Αφρικής θα παρουσιάσει μεγάλη δυναμική».

Το παρόν στην εκδήλωση έδωσαν σημαντικές προσωπικότητες του Αραβικού κόσμου, όπως οι κ.κ. Hamid Al-Qattan, υφυπουργός τηλεπικοινωνιών του Κουβέιτ, Imad Alauda, Αντιπρόεδρος της Saudi Telecom, Saleh Al-Meghaileeth, Πρόεδρος του Arabsat. Παρόντες ήταν επίσης ο κ. Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς, Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος του Hellas Sat και ο κ. Παναγιώτης Μανούσος, Πρόεδρος της ΕΑΒ, η οποία είναι μέτοχος στον Hellas Sat.