Aramco: Αύριο ανακοινώνεται η μεγαλύτερη IPO της ιστορίας

Aramco: Αύριο ανακοινώνεται η μεγαλύτερη IPO της ιστορίας
Πράσινο φως από τον πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν.

Ο πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν συμφώνησε την Παρασκευή ότι η αρχική δημόσια προσφορά (IPO) του κρατικού πετρελαϊκού κολοσσού Aramco θα ανακοινωθεί την Κυριακή, ανέφεραν πέντε πηγές εξοικειωμένες με το θέμα στο Reuters.

Η μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία στον κόσμο θα ανακοινώσει την πρόθεσή της να αρχίσει να διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο στις 3 Νοεμβρίου, ανέφεραν οι πηγές. «Ο πρίγκιπας έδωσε τελικά το πράσινο φως», είπε μία πηγή.

Τα στελέχη και οι σύμβουλοι της Saudi Aramco πραγματοποίησαν συναντήσεις τελευταίας στιγμής με επενδυτές τις τελευταίες ημέρες, σε μια προσπάθεια να πετύχουν αποτίμηση όσο το δυνατόν πλησιέστερη στα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια πριν από την αναμενόμενη ανακοίνωση της IPO την Κυριακή, σύμφωνα με πηγές.

Η τελική συνάντηση της Σαουδαραβικής κυβέρνησης το βράδυ της Παρασκευής αφορούσε την απόφαση αν θα προχωρήσει με την εισαγωγή.

Για να επιτύχει τον στόχο των 2 τρισ. δολαρίων, τη μεγαλύτερη IPO της ιστορίας, το Ριάντ χρειάζεται την αρχική εισαγωγή ενός ποσοστού 1% -2% της εταιρείας στη χρηματιστηριακή αγορά της Σαουδικής Αραβίας για να συγκεντρώσει τουλάχιστον 20- 40 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η IPO βρίσκεται στο επίκεντρο του σχεδίου του πρίγκιπα να οδηγήσει τη σαουδαραβική οικονομία σε απεξάρτηση από το πετρέλαιο. Ωστόσο, υπήρξαν διάφορες καθυστερήσεις από τότε που η IPO ανακοινώθηκε για πρώτη φορά το 2016.

Ο πρίγκιπας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν θέλει τελικά να εισάγει συνολικά το 5% της εταιρείας στο χρηματιστήριο. Μια διεθνής δημόσια προσφορά αναμένεται να ακολουθήσει την εγχώρια IPO.