Aramco: Κέρδη σχεδόν τρεις φορές υψηλότερα από της Apple το 2018

Aramco: Κέρδη σχεδόν τρεις φορές υψηλότερα από της Apple το 2018
Παρά τα τεράστια κέρδη ωστόσο το αξιόχρεο της εταιρείας επηρεάζεται από εκείνο της χώρας, της οποίας η οικονομία δέχεται πιέσεις τον τελευταίο χρόνο.

H Aramco της Σαουδικής Αραβίας, η κορυφαία πετρελαιοβιομηχανία στον πλανήτη βάσει παραγωγής, παρήγαγε πέρυσι κέρδη ύψους 224 δισ. δολαρίων, όπως έδειξαν τα στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα το βασίλειο σήμερα, Δευτέρα, ενόψει και ιστορικής έκδοσης ομολόγου.

Τα ετήσια κέρδη της Aramco είναι σχεδόν τρεις φορές υψηλότερα από εκείνα της Apple, που είναι η εισηγμένη εταιρεία με την ισχυρότερη κερδοφορία παγκοσμίως. Παρά τα τεράστια κέρδη ωστόσο το αξιόχρεο της εταιρείας επηρεάζεται από εκείνο της χώρας, της οποίας η οικονομία δέχεται πιέσεις τον τελευταίο χρόνο, με αποτέλεσμα να βαθμολογείται με A+ και A1 από Fitch και Moody’s αντίστοιχα, αντί να εξασφαλίζει το τριπλό Α.

Η εταιρεία ετοιμάζεται να προχωρήσει για πρώτη φορά στην ιστορία της στην έκδοση ομολόγου, με στόχο να αντλήσει 10 δισ. δολάρια, ενώ εξακολουθεί να σχεδιάζει να περάσει το κατώφλι του χρηματιστηρίου το 2021. Αρχικά σχεδίαζε την αρχική δημόσια εγγραφή το 2018, αλλά την ανέβαλε προκειμένου να διασφαλίσει θετικό κλίμα στην αγορά.