Άρχισε η ανταλλαγή αιχμαλώτων ανάμεσα στoυς Ουκρανούς και τους φιλορώσους αυτονομιστές

REUTERS

Συνολικά αναμένεται να ανταλλαγούν 222 φιλορώσοι αυτονομιστές με 150 Ουκρανούς, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά από τις δύο πλευρές.

Η ουκρανική κυβέρνηση και οι φιλορώσοι αυτονομιστές άρχισαν πριν από λίγο την διαδικασία ανταλλαγής εκατοντάδων αιχμαλώτων, στο πλαίσιο της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν την Τετάρτη στις διαπραγματεύσεις στο Μινσκ, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η ανταλλαγή αυτή άρχισε να πραγματοποιείται, σε ομάδες των δέκα, κοντά στην πόλη Κοστιαντίνιβκα, 45 χλμ. βόρεια του προπυργίου των αυτονομιστών, της πόλης Ντονέτσκ.

Συνολικά αναμένεται να ανταλλαγούν 222 φιλορώσοι αυτονομιστές με 150 Ουκρανούς, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά από τις δύο πλευρές.
Οι αιχμάλωτοι, με πολιτικά ρούχα και κρατώντας σάκους, βρίσκονταν παραταγμένοι αντίκρυ οι μεν στους δε σε απόσταση 100 μέτρων.

Εκπρόσωποι του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) βρίσκονται επί τόπου και επιτηρούν την διαδικασία, σε έναν δρόμο που φωτίζεται μόνο από τα φώτα μερικών αυτοκινήτων.

Εκπρόσωποι των αρχών στο Κίεβο και των αυτονομιστών διάβασαν τα ονόματα των αιχμαλώτων πριν αρχίσει η ανταλλαγή τους.

Οι φυλακισμένοι που απελευθερώνουν οι αντάρτες κρατούνταν στην περιοχή του Ντονέτσκ, είπε μια εκπρόσωπος των αυτονομιστών, η Ντάρια Μορόζοβα.

Η ίδια διευκρίνισε πως η ανταλλαγή των αιχμαλώτων που κρατούν οι αυτονομιστές στη γειτονική αυτοανακηρυγμένη Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ σχεδιάζει να γίνει αύριο Σάββατο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο