Άρχισε επίσημα η δίκη του Ντόναλντ Τραμπ – To χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η δίκη μου θα τελειώσει «πολύ γρήγορα» λέει ο Αμερικανός πρόεδρος.

Αν το γεγονός της παραπομπής του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σε δίκη με το ερώτημα της καθαίρεσης αποτελεί ένδειξη της διάβρωσης των πολιτικών ηθών στις ΗΠΑ, οι Δημοκρατικοί φαίνεται πως ζήλεψαν και αυτοί λίγη από τη «δόξα» του προέδρου.

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόσι, η οποία ανήκει στους Δημοκρατικούς, δέχθηκε χθες έντονες επικρίσεις για το γεγονός ότι την Τετάρτη το βράδυ είχε χρησιμοποιήσει αρκετές διαφορετικές πένες για να υπογράψει την επίσημη αποστολή των κατηγοριών στη Γερουσία και στη συνέχεια τις έδωσε ως αναμνηστικές.

Χθες, η ιστορική συνεδρίαση της Γερουσίας, όπου τον ρόλο ενόρκων θα διαδραματίσουν και οι 100 γερουσιαστές και τον ρόλο κατηγόρων επτά βουλευτές των Δημοκρατικών, άρχισε με τον πρόεδρο της Γερουσίας, Μιτς ΜακΚόνελ, να λέει ότι η πράξη της Πελόσι αποδεικνύει ότι η δίωξη του Τραμπ έγινε για κομματικούς λόγους. Στη συνέχεια ο βουλευτής Ανταμ Σιφ, ο οποίος έχει τον ρόλο του επικεφαλής κατηγόρου, άρχισε να διαβάζει το ψήφισμα της Βουλής με τις επίσημες κατηγορίες κατά του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ είναι μόλις ο τρίτος στην ιστορία της χώρας που παραπέμπεται σε δίκη με το ερώτημα της καθαίρεσης. Κατηγορείται πως καταχράστηκε την εξουσία που του έχει παραχωρηθεί αρνούμενος να δώσει στην Ουκρανία στρατιωτική βοήθεια ύψους 391 εκατ. δολαρίων αν προηγουμένως ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν ανακοίνωνε δημοσίως ότι άρχισε έρευνα κατά του γιου τού Τζο Μπάιντεν, αντιπροέδρου του Ομπάμα και εκ των βασικών δυνητικών αντιπάλων του Τραμπ στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Η δεύτερη κατηγορία που αντιμετωπίζει ο Τραμπ είναι ότι παρεμπόδισε την έρευνα του Κογκρέσου επί του θέματος. Ο εξελίξεις των δύο τελευταίων ημερών δεν ήταν θετικές για τον Τραμπ. Χθες, το Γραφείο Λογοδοσίας του Κογκρέσου, μια μη πολιτική ελεγκτική και ευρέως σεβαστή υπηρεσία του Κογκρέσου, έκρινε πως ο Τραμπ παραβίασε την ομοσπονδιακή νομοθεσία όταν αρνήθηκε να χορηγήσει στην Ουκρανία τη στρατιωτική βοήθεια που είχε ήδη εγκρίνει διά νόμου το Κογκρέσο.

Την Τετάρτη, ο βουλευτής Σιφ είχε παρουσιάσει νέα στοιχεία από τη δράση του Λεβ Παρνάς, συνεργάτη του δικηγόρου του Τραμπ, Ρούντι Τζουλιάνι. Σε συνέντευξη στους New York Times ο Παρνάς υποστήριξε πως ο Τραμπ είχε πλήρη γνώση της υπόθεσης άσκησης πίεσης στην Ουκρανία και έδωσε έγγραφα για να υποστηρίξει τα λεγόμενά του.

Tην πρόβλεψη ότι η δίκη του στη Γερουσία για την καθαίρεσή του θα τελειώσει «πολύ γρήγορα» έκανε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. «Θα πρέπει να τελειώσει πολύ γρήγορα», είπε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος από το Οβάλ Γραφείο, καταγγέλλοντας και πάλι «ένα κυνήγι μαγισσών».

Πώς θα εξελιχθεί η διαδικασία

Η αμερικανική Γερουσία εκκίνησε σήμερα επισήμως την ιστορική διαδικασία της δίκης του Αμερικανού προέδρου με το ερώτημα της καθαίρεσης του, και τα δύο άρθρα παραπομπής του Ντόναλντ Τραμπ αναγνώστηκαν στην ολομέλεια της αμερικανικής Άνω Βουλής.

Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τσακ Γκράσλεϊ που προήδρευσε στη συνεδρίαση, κάλεσε τους επτά κατήγορους από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, στους οποίους επικεφαλής είναι ο Δημοκρατικός βουλευτής Άνταμ Σιφ.

To χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας

Η σημερινή συνεδρίαση είναι διαδικαστική, καθώς η παραπομπή ενός προέδρου των ΗΠΑ σε δίκη έχει το δικό της… τελετουργικό. Αναλυτικότερα, την Πέμπτη ο Σιφ ανέγνωσε τα δύο άρθρα παραπομπής.

Η Γερουσία θα καλέσει τον πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου Τζον Ρόμπερτς, που αναμένεται να ορκιστεί σε περίπου δύο ώρες πριν ορκίσει με τη σειρά του τους 100 γερουσιαστές, που θα είναι οι δικαστές. Στη συνέχεια, οι ορκισμένοι γερουσιαστές θα ψηφίσουν τους κανόνες υπό τους οποίους θα διεξαχθεί η δίκη. Ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Συντηρητικών στη Γερουσίας, Μιτς ΜακΚόνελ, έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να κληθούν νέοι μάρτυρες, πέρα από τους ήδη υπάρχοντες.

Έπειτα, η Γερουσία θα καλέσει και επίσημα τον Ντόναλντ Τραμπ για να παρουσιαστεί επίσημα. Τέλος, ο Ρόμπερτς θα συντονίσει τη δίκη, μόλις την τρίτη στην ιστορία των ΗΠΑ, που αναμένεται να αρχίσει ουσιαστικά την ερχόμενη Τρίτη 21η Ιανουαρίου.