Άρχισε μια ύστατη «κοπιαστική» εβδομάδα διαπραγματεύσεων για το Brexit

Αν και η τύχη της συμφωνίας παραμένει αδιευκρίνιστη στη Βρετανία, η ΕΕ ετοιμάζεται για την σύνοδο κορυφής της Κυριακής όπου και θα την επικυρώσει.

Οι 27 άρχισαν σήμερα να εξετάζουν στο μικροσκόπιο τη συμφωνία διαζυγίου που διαπραγματεύθηκαν με το Λονδίνο, η οποία αποτελεί στόχο σφοδρών επικρίσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς αρχίζει μια ύστατη εβδομάδα διαπραγματεύσεων πριν από την έκτακτη σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στις Βρυξέλλες.

Καθώς οι επικριτές της την καλούν να επαναδιαπραγματευθεί την προσωρινή συμφωνία που συνήφθη με την ΕΕ, η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ανακοίνωσε πως θα μεταβεί εντός της εβδομάδας στις Βρυξέλλες, κυρίως για να συναντήσει τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Θα είναι μια πολύ κοπιαστική εβδομάδα στις Βρυξέλλες», προειδοποίησε σήμερα το πρωί ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Γκέρνοτ Μπλίμελ, η χώρα του οποίου προεδρεύει κατά το τρέχον εξάμηνο της ΕΕ, πριν συνεδριάσει με τους ομολόγους του λιγότερο από πέντε μήνες πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία για τη βρετανική αποχώρηση.

«Ξεκινάω από την αρχή ότι η συνθήκη του διαζυγίου, όπως έχει τεθεί πλέον στο τραπέζι, θα υιοθετηθεί», δήλωσε ενώ ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες εξέφρασαν επιφυλάξεις για σημεία του κειμένου των σχεδόν 600 σελίδων που εκπονήθηκε από τις διαπραγματευτικές ομάδες της Βρετανίας και της ΕΕ.

Η δυνατότητα να επεκταθεί η μεταβατική περίοδος μετά το Brexit, στη διάρκεια της οποίας το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμένει εκ των πραγμάτων στους κόλπους της ΕΕ, είναι το μόνο σημείο που είναι ακόμη ανοικτό για συζήτηση αναφορικά με το πώς θα πραγματοποιηθεί το διαζύγιο.

Διαβάστε ακόμη: Βέτο από τους Ευρωπαίους: Δεν επαναδιαπραγματευόμαστε τη συμφωνία για το Brexit

Η περίοδος αυτή προβλέπεται αυτή τη στιγμή στην προσωρινή συμφωνία αποχώρησης να διαρκέσει μέχρι τα τέλη του 2020, όμως ο επικεφαλής των διαπραγματευτών της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ φέρεται ότι έχει προτείνει να μπορεί να παραταθεί κατά δύο χρόνια, σύμφωνα με μια ευρωπαϊκή πηγή.

«Η καλύτερη δυνατή συμφωνία»

Για τα υπόλοιπα, «οφείλουμε να είμαστε σαφείς όσον αφορά το γεγονός ότι η συμφωνία αυτή, όπως είναι αυτή τη στιγμή στο τραπέζι, είναι η καλύτερη δυνατή συμφωνία», επέμεινε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν.

Χώρες όπως η Γαλλία, οι οποίες θα επιθυμούσαν ένα καλύτερο αποτέλεσμα στο ζήτημα της διαχείρισης της αλιείας, δεν θα εμποδίσουν τη συμφωνία εξαιτίας του ζητήματος αυτού, γνωρίζοντας πως οι Βρετανοί θα μπορούσαν με τη σειρά τους να παρουσιάσουν νέα αιτήματα.

«Πιστεύουμε πως οι δύο πλευρές εξαντλήσαμε τα περιθώρια ελιγμών μας», είχε δηλώσει ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα ένας ευρωπαίος αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Θα είναι «μια εντατική εβδομάδα διαπραγματεύσεων», προβλέπει από την πλευρά της η Μέι, σε ομιλία που θα εκφωνήσει σήμερα στους βρετανούς επικεφαλής επιχειρήσεων, μερικές ημέρες αφού κατάφερε να κάνει την κυβέρνησή της να υιοθετήσει την προσωρινή συμφωνία με τις Βρυξέλλες με κόστος μια σειρά από παραιτήσεις.

Όπως και οι 27, παραδέχθηκε ωστόσο πως η ουσία των διαπραγματεύσεων που απομένει να διεξαχθούν θα αφορούν όχι τη συνθήκη αποχώρησης, αλλά την «πολιτική διακήρυξη» για τη μελλοντική σχέση ανάμεσα στο Λονδίνο και την ΕΕ, η οποία θα περιληφθεί στη συμφωνία χωρισμού.

«Περιμένω ότι θα εκπονήσουμε τις πλήρεις και οριστικές λεπτομέρειες του πλαισίου των μελλοντικών σχέσεών μας», διαβεβαίωσε.

«Υποτελές κράτος»

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προγραμμάτισε να δημοσιοποιήσει αύριο Τρίτη το σχέδιο της «πολιτικής διακήρυξης» που θα καθορίσει αυτό το πλαίσιο. Θα είναι ένα κείμενο μιας εικοσαριάς σελίδων, σύμφωνα με διπλωματική πηγή, χωρίς νομική αξία, αλλά με ισχυρή πολιτική εμβέλεια.

Το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες θα σχεδιάσουν σ’ αυτό το περίγραμμα της μελλοντικής σύμπραξής τους, την οποία δεν θα μπορέσουν να αρχίσουν να διαπραγματεύονται επισήμως παρά μόνο αφού φύγει επισήμως το Ηνωμένο Βασίλειο, από τις 30 Μαρτίου 2019.

Πριν συμβεί αυτό, τα δύο μέρη θα πρέπει να ολοκληρώσουν οριστικά τη συμφωνία τους. Οι 27 πρέπει να την εγκρίνουν την Κυριακή στη σύνοδο κορυφής τους στις Βρυξέλλες. Θα μένει στη συνέχεια να επικυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από τη μια πλευρά και από το βρετανικό κοινοβούλιο από την άλλη.

Η βρετανική κοινοβουλευτική επικύρωση απέχει ακόμη από το να θεωρείται δεδομένη, με φόντο βαθιές διαιρέσεις της πολιτικής τάξης της χώρας σχετικά με τον τύπο του Brexit που επιθυμεί.

Η Τερέζα Μέι βρίσκεται έτσι υπό την απειλή μιας πρότασης μομφής και υπό την πίεση της σκληρής πτέρυγας των οπαδών του Brexit που απαιτούν να μπορέσουν να επαναδιαπραγματευθούν τη συμφωνία, την οποία θεωρούν απαράδεκτη.

Ορισμένοι εκτιμούν πράγματι ότι θυσίασε την κυριαρχία της χώρας αποδεχόμενη την προοπτική μιας τελεωνειακής ένωσης αόριστης διάρκειας με την ΕΕ ως ύστατη λύση για να εμποδισθεί η επιστροφή ενός σκληρού συνόρου ανάμεσα στην Ιρλανδία και τη Βόρεια Ιρλανδία.

Η συμφωνία με τις Βρυξέλλες, αν δεν τροποποιηθεί, θα κάνει το Ηνωμένο Βασίλειο ένα «κράτος υποτελές» στην ΕΕ, προειδοποίησε ο πρώην επικεφαλής της βρετανικής διπλωμάτιας Μπόρις Τζόνσον.

Σχετικά άρθρα