Αργεντινή και Σαουδική Αραβία δημιουργούν στενότερους δεσμούς με τους BRICS

Αργεντινή και Σαουδική Αραβία δημιουργούν στενότερους δεσμούς με τους BRICS
epa10817112 (L-R) Brazilian President Luiz Inacio Lula da Silva, Chinese President Xi Jinping, South African President Cyril Ramaphosa, Indian President Narendra Modi and Russia's Foreign Minister Sergei Lavrov attend the Friends of BRICS Leaders dialogue during the 15th BRICS Summit, in Johannesburg, South Africa, 24 August 2023. South Africa is hosting the 15th BRICS Summit, (Brazil, Russia, India, China and South Africa), as the group’s economies account for a quarter of global gross domestic product. EPA/KIM LUDBROOK Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μια νέα προοπτική ανοίγει με την πρόσκληση των BRICS, δήλωσε ο πρόεδρος της Αργεντινής Φερνάντες.

Ένα “νέο σενάριο” ανοίγεται για την Αργεντινή με την πρόσκληση της λατινοαμερικάνικης χώρας στην ομάδα BRICS αναπτυσσόμενων χωρών, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Αλμπέρτο Φερνάντες.

Ο Φερνάντες πρόσθεσε πως η ένταξη στον συνασπισμό αυτών των χωρών θα είναι μια “μεγάλη ευκαιρία” ώστε να ενισχυθεί η χώρα, η οποία βρίσκεται σε οικονομική κρίση με ένα αδυνατισμένο νόμισμα, χαμηλά συναλλαγματικά αποθέματα και έναν ραγδαία αυξανόμενο πληθωρισμό.

Η Αργεντινή ήθελε να ενταχθεί στους BRICS –μία ομάδα που αποτελείται τώρα από τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική— λόγω της γεωπολιτικής και οικονομικής σημασίας του συνασπισμού στη διάρκεια ενός δύσκολου παγκόσμιου περιβάλλοντος, ανέφερε σε μια ομιλία ο Φερνάντες.

“Ανοίγονται οι δυνατότητες ένταξής μας σε νέες αγορές, παγίωσης υφιστάμενων αγορών, αύξησης εισερχόμενων επενδύσεων, δημιουργίας θέσεων εργασίας και αύξησης εισαγωγών”, είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Αργεντινή έλαβε πρόσκληση να γίνει μέλος των BRICS μαζί με τη Σαουδική Αραβία, το Ιράν, την Αιθιοπία, την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά στη σύνοδο κορυφής της ομάδας στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής η οποία ολοκληρώνεται σήμερα.

Εντασσόμενη στις BRICS, η Αργεντινή θα είναι ένας σημαντικός συνομιλητής και ενδεχόμενος διαμεσολαβητής για την επίτευξη ομοφωνίας με άλλες χώρες, είπε ο Φερνάντες.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε από την πλευρά του στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya πως η χώρα του εκτίμησε την πρόσκληση που απηύθυναν οι BRICS για ένταξή της στον συνασπισμό, θα μελετήσει τις λεπτομέρειες πριν από την προτεινόμενη ημερομηνία ένταξης της 1ης Ιανουαρίου και θα “λάβει την κατάλληλη απόφαση“.

Ο ο πρίγκιπας Φαϊσάλ μπιν Φάρχαν δήλωσε πως οι BRICS είναι ένας “ωφέλιμος και σημαντικός δίαυλος” για την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας.

Νωρίτερα ο πρίγκιπας Φαϊσάλ είχε πει στη σύνοδο κορυφής των BRICS πως η Σαουδική Αραβία προσβλέπει στην ανάπτυξη της συνεργασίας με τις χώρες BRICS.

“Προσβλέπουμε να αναπτύξουμε αυτή τη συνεργασία ώστε να δημιουργήσουμε νέες αναπτυξιακές και οικονομικές ευκαιρίες και να ανυψώσουμε τη σχέση μας στο επιθυμητό επίπεδο”, δήλωσε.

Ο πρίγκιπας Φαϊσάλ είπε επίσης πως η Σαουδική Αραβία θα συνεχίσει να είναι μια αξιόπιστη πηγή ενέργειας και διαθέτει τα εργαλεία ώστε να παραμείνουν σταθερές οι αγορές ενέργειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: