Άρης Κουτελός: Αυτοί είναι οι μεγάλοι στόχοι της LG για την Ελλάδα

Άρης Κουτελός: Αυτοί είναι οι μεγάλοι στόχοι της LG για την Ελλάδα
Ο γενικός διευθυντής της LG Electronics Hellas κάνει μια αναδρομή της τελευταίας εξαετίας και περιγράφει το πώς επεκτείνει την παρουσία της στα σημαντικότερα σημεία αναφοράς της χώρας.

Αναλαμβάνοντας τα ηνία της LG Electronics Hellas στη «δύση» του 2015, ο Άρης Κουτελός είχε να διαβεί ένα εξαιρετικά κρίσιμο μονοπάτι. Η αγορά βρισκόταν ήδη σε ένα μεταβατικό στάδιο και η πρόκληση που κλήθηκε να αντιμετωπίσει ανέδειξε τις αξίες της αποφασιστικότητας και της συγκέντρωσης στον στόχο.

Μιλώντας εφ’ όλης της ύλης στο Fortune Greece, ο γενικός διευθυντής της LG Electronics Hellas δίνει το στίγμα των πρόσφατων εξελίξεων σε επιχειρηματικό, εμπορικό και τεχνολογικό επίπεδο, περιγράφει τις επόμενες κινήσεις του τεχνολογικού κολοσσού στην Ελλάδα και παρουσιάζει τα εντυπωσιακά ευρήματα από την ανάπτυξη της έκτης γενιάς ασύρματων δικτύων, τα οποία προβλέπεται να μας εντάξουν στην εποχή του «Διαδικτύου των Πάντων».

Αναλάβατε τα ηνία της LG Electronics Hellas στο τέλος του 2015, μια χρονιά εξαιρετικά κρίσιμη για τη χώρα. Πώς αντεπεξήλθατε στις προκλήσεις που παρουσιάστηκαν;

Είναι αλήθεια ότι η περίοδος που αναφέρετε ήταν ίσως και η πιο κρίσιμη για τη χώρα και κατ’ επέκταση για τη δική μας αγορά, αφού, όπως αποδείχθηκε, θα έκρινε και τη μετέπειτα πορεία της. Για την εταιρεία μας, όπως φυσικά και για όλη την αγορά, ήταν μια πολύ δύσκολη μεταβατική περίοδος, έπειτα από ήδη 6 χρόνια κρίσης. Ωστόσο, ήταν και μια μεγάλη ευκαιρία να δοκιμάσουμε τις δυνάμεις μας, να ηγηθούμε των εξελίξεων και να εδραιώσουμε τη μάρκα στη συνείδηση των καταναλωτών.

Καθώς η αγορά σταδιακά επανερχόταν, εδραίωσε την εταιρεία μας ως ηγέτιδα δύναμη στις προϊοντικές κατηγορίες που δραστηριοποιούμαστε, όπως στα προϊόντα εικόνας – ήχου και τις οικιακές συσκευές. Σε αυτό συνετέλεσε και το γεγονός ότι έχουμε κερδίσει την εμπιστοσύνη του καταναλωτή και των πελατών μας, με τους οποίους διατηρούμε εξαιρετικές σχέσεις, ενώ παράλληλα εντείνουμε διαρκώς τις προσπάθειές μας για την καλύτερη υποστήριξη σε επίπεδο after sales. Στον τομέα των επαγγελματικών λύσεων, η αύξηση των επενδύσεων, αλλά και του Τουρισμού έως το 2019, μας έδωσε την ευκαιρία να εδραιωθούμε ως ο Νο 1 συνεργάτης σε κατηγορίες όπως ο κλιματισμός, οι λύσεις digital signage και οι ξενοδοχειακές τηλεοράσεις.

Αναφορικά με την τελευταία περίοδο, η ανάπτυξη της αγοράς και της εταιρείας μας είναι σταθερά ανοδική, με εξαίρεση το 2020, όταν, λόγω των πρωτόγνωρων συνθηκών που βιώσαμε, επηρεαστήκαμε αρκετά. Και σε αυτό όμως το διάστημα διατηρήσαμε την επαφή μας με τον καταναλωτή, και πραγματοποιήσαμε σημαντικά λανσαρίσματα σε νέες προϊοντικές κατηγορίες.

Ιδιαίτερα φέτος καταφέραμε να επιτύχουμε σημαντική ανάπτυξη και να διπλασιάσουμε τις πωλήσεις των OLED τηλεοράσεων, κάτι που αποτελεί βασικό μας στόχο για την επόμενη χρονιά.

Αντίστοιχα στην κατηγορία των λευκών συσκευών σημειώσαμε σημαντική αύξηση της τάξεως του 50% στα πλυντήρια μεγάλης χωρητικότητας, στα πλυντήρια – στεγνωτήρια και τα ψυγεία multidoor, γεγονός που αποτελεί επίσης σημαντικό στόχο και για το 2022.

Το επαγγελματικό τμήμα LG Business Solutions φέρνει την τεχνολογία της LG σε ελληνικά εμπορικά, τουριστικά και πολιτιστικά σημεία παγκόσμιας εμβέλειας και προβολής. Μπορείτε να μας δώσετε το στίγμα της εμπορικής σας παρουσίας, τις κινήσεις που προχώρησαν το 2021 και τα σχέδιά σας για την επόμενη χρονιά;

Οι επαγγελματικές λύσεις της LG έχουν τη δυνατότητα να εφαρμοστούν σε πολλούς και διαφορετικούς κλάδους, όπως ο ξενοδοχειακός, ο τραπεζικός, της λιανικής πώλησης και της εστίασης. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι έχουμε συνάψει συνεργασίες τα τελευταία χρόνια με μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και διεθνή αεροδρόμια, όπου έχουν εγκατασταθεί με επιτυχία LG συστήματα θέρμανσης και κλιματισμού, ξενοδοχειακές τηλεοράσεις και λύσεις digital signage. Ακόμα, θα ήθελα να εστιάσω στον κλάδο του Τουρισμού που είναι κρίσιμης σημασίας για εμάς, καθώς τα επόμενα χρόνια αναμένονται σημαντικές επενδύσεις τόσο σε νέες κατασκευές όσο και ανακαινίσεις και για αυτόν τον λόγο επενδύουμε κι εμείς σε ανθρώπινο δυναμικό αλλά και σε εξειδικευμένα προϊόντα και λύσεις για αυτή την αγορά.

Μία από τις μεγαλύτερες συνεργασίες μας μέσα στο 2021 αφορούσε στον εξοπλισμό του Ολυμπιακού Μουσείου Αθήνας που βρίσκεται στο Golden Hall με λύσεις digital signage, στοχεύοντας στην ανάδειξη της πολιτιστικής πλευράς του αθλητισμού, δημιουργώντας μια διαδραστική εμπειρία για τους επισκέπτες.

Στα σχέδιά μας για το 2022 είναι η παρουσίαση νέων, καινοτόμων προϊόντων με οικολογικές προδιαγραφές, υψηλές ενεργειακές αποδόσεις, αλλά και η σύναψη νέων σημαντικών συνεργασιών, ώστε να καλύπτουμε ολοκληρωμένα και αποτελεσματικά τις ανάγκες του σύγχρονου επαγγελματία και να αναδειχθούμε ως ο Νο 1 προμηθευτής επαγγελματικών λύσεων και προϊόντων στον κλάδο μας.

Με ποιον τρόπο η LG προσάρμοσε το business plan στις απαιτήσεις που δημιούργησε η πανδημία σε εγχώριο αλλά και παγκόσμιο επίπεδο;

H πανδημία μάς βρήκε λίγο απροετοίμαστους στο πρώτο lockdown, πιο πολύ διότι ήταν μια παγκόσμια κατάσταση που επηρέαζε όλες τις χώρες και τις αγορές. Από το δεύτερο lockdown και έπειτα η ζήτηση «διαβάστηκε» σωστά και υλοποιήσαμε ενέργειες στη βάση της σωστής διαχείρισης των αποθεμάτων και των παραδόσεων, σε μια περίοδο που ειδικά τα προϊόντα τεχνολογίας είχαν πρωτόγνωρη ζήτηση. Όντας μια πολυεθνική εταιρεία, καταλαβαίνετε ότι η ζήτηση των συγκεκριμένων προϊόντων ήταν πολύ μεγάλη σε παγκόσμιο επίπεδο και θα μπορούσε να δημιουργήσει τεράστιες ελλείψεις, ωστόσο έχουμε καταφέρει να διατηρήσουμε ένα πολύ καλό επίπεδο στη διαχείριση της τροφοδοτικής αλυσίδας.

Για την επόμενη χρονιά, στηρίζοντας το μότο μας «Life’s Good», έχοντας πάντα ως γνώμονα την ικανοποίηση του καταναλωτή και τη βελτίωση της καθημερινότητάς του, μέσω των τεχνολογικά προηγμένων προϊόντων μας, θα επικεντρωθούμε σε δύο βασικούς πυλώνες, τόσο για τις λύσεις μας σε B2B όσο και σε B2C.

Πρώτον, θα εμπλουτίσουμε την γκάμα των προϊόντων μας με ακόμα πιο προηγμένες τεχνολογίες, οι οποίες θα βασίζονται σε Smart και AI πλατφόρμες, που αναβαθμίζουν και βελτιώνουν τη ζωή στο σπίτι ή στον χώρο εργασίας, ενώ ταυτόχρονα θα μπορούν να ελέγχονται και να «συνεργάζονται» με άλλες συσκευές, εξοικονομώντας χρόνο αλλά και κόστος. Δεύτερον, και σε συνέχεια του πρώτου, θα επεκτείνουμε την έννοια του «νοιάζομαι και αναλαμβάνω δράση» σε όλους τους τομείς των δραστηριοτήτων μας, συμπεριλαμβανομένου και του after sales support, ενώ έχουμε προγραμματίσει να κάνουμε πράξη τη φιλοσοφία του brand μας με συγκεκριμένες δράσεις που βασίζονται στον τομέα του ESG, καθώς πιστεύουμε βαθιά ότι ένα brand πρέπει πρώτα από όλα να αποδεικνύει με πράξεις αυτό που υπόσχεται και στην προκειμένη περίπτωση, εμείς ως LG θα βοηθήσουμε όσο μπορούμε, να κάνουμε τη ζωή των καταναλωτών μας καλύτερη.

Ενώ ο πλανήτης τώρα βιώνει τη μετάβαση στο 5G, η LG βρίσκεται ένα βήμα μπροστά, αναπτύσσοντας ήδη το 6G. Τι καινούργιο φέρνει η εταιρεία σας σε αυτήν την τεχνολογία και πώς σκοπεύει να διαμορφώσει το λεγόμενο Ambient Internet of Everything;

Η LG κατέγραψε πρωτιά στην ανάπτυξη του 6G, πραγματοποιώντας στη Νότιο Κορέα με επιτυχία τη μετάδοση και λήψη ασύρματων δεδομένων 6G terahertz (THz), σε απόσταση 100 μέτρων σε εξωτερικό περιβάλλον, σε συνεργασία με το μεγαλύτερο εργαστήριο εφαρμοσμένης έρευνας στην Ευρώπη, το Fraunhofer-Gesellschaft.

Η εταιρεία συνολικά πρωτοπορεί στην εξασφάλιση βασικών τεχνολογιών 6G μέσω μιας σειράς πρωτοβουλιών. Συγκεκριμένα, το 2019 ίδρυσε το Ερευνητικό Κέντρο LG-KAIST 6G, σε συνεργασία με το Κορεατικό Ινστιτούτο Επιστήμης και Τεχνολογίας, το κορυφαίο ερευνητικό πανεπιστήμιο της χώρας. Επίσης, νωρίτερα φέτος, «ενώσαμε» τις δυνάμεις μας και με το Ινστιτούτο Keysight Technologies Inc., έναν παγκόσμιο κατασκευαστή εξοπλισμού δοκιμών και μετρήσεων ασύρματων τηλεπικοινωνιών, ενισχύοντας τις συνεργασίες μας προς την κατεύθυνση της πρωτοπορίας, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση νέων τεχνολογιών αιχμής και την κατασκευή προϊόντων και λύσεων πιο προσαρμοστικών και εξατομικευμένων στις ανθρώπινες ανάγκες.

Συνολικά, είμαστε πολύ αισιόδοξοι για τις τεχνολογικές εξελίξεις, ωστόσο, στην Ελλάδα τουλάχιστον, έχουμε ακόμα να διανύσουμε μακρύ δρόμο μέχρι να έρθει κοντά μας το 6G, καθώς η διαδικασία είναι σε πολύ αρχικό στάδιο.

*Η συνέντευξη δημοσιεύεται στο νέο τεύχους του Fortune που κυκλοφορεί στα περίπτερα.