Αριθμοί που «ζαλίζουν» στο Kickstarter

Αριθμοί που «ζαλίζουν» στο Kickstarter

H μεγαλύτερη πλατφόρμα crowdfunding έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 885 εκατ. δολάρια.

Το Kickstarter είναι η μεγαλύτερη πλατφόρμα crowdfunding που έγινε ποτέ και έχει βοηθήσει χιλιάδες δημιουργικά πρότζεκτ, από βραβευμένες ταινίες έως μόδα για σκύλους. Ο μόνος τρόπος, όμως, για να γνωρίζετε πόσο επιτυχημένη είναι πράγματι η ιστοσελίδα είναι να δείτε τους αριθμούς.

Στατιστικά για το Kickstarter
– 885 εκατομμύρια δολάρια: συνολικό ποσό που έχει δοθεί για πρότζεκτ στο Kickstarter
– 52.142: αριθμός πρότζεκτ που χρηματοδοτήθηκαν με επιτυχία
– 5.212.389: συνολικοί υποστηρικτές
– 1.522.403: επαναλαμβανόμενοι υποστηρικτές
– 12.208.148: συνολικές δωρεές
– 56%: ποσοστό αποτυχημένων Kickstarter πρότζεκτ

Συνολικά, τα στοιχεία για τη χρηματοδοτική πλατφόρμα είναι εντυπωσιακά. Τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη της λειτουργίας της, έχει καταφέρει να συγκεντρώσει 885 εκατομμύρια δολάρια και να χρηματοδοτήσει με επιτυχία 52.142 πρότζεκτ. 5.212.389 άτομα έχουν χρηματοδοτήσει πρότζεκτ – 1.522.403 εκ των οποίων το έχουν κάνει πάνω από μία φορά.

Αν και το ποσό που έχει συλλεχθεί είναι πραγματικά εντυπωσιακό, η κατανομή του είναι άνιση. Η πιο κερδοφόρα κατηγορία – με διαφορά – είναι τα παιχνίδια, τα οποία έχουν μαζέψει 194 εκατομμύρια δολάρια – διπλάσια απ’ όσα ο χορός, η φωτογραφία, το θέατρο, η μόδα και τα κόμικς μαζί.

Η τεχνολογία είναι μια σύνθετη κατηγορία. Τα πρότζεκτ της λαμβάνουν τη μεγαλύτερη μέση προσφορά – 107 δολάρια ανά υποστηρικτή – και το πιο ακριβό πρότζεκτ που χρηματοδοτήθηκε ποτέ στο Kickstarter ήταν το Pebble, ένα ρολόι που συνδέεται με έξυπνα τηλέφωνα. Έλαβε υποστήριξη ύψους 10.266.845 δολαρίων – 10.266% περισσότερο απ’ ότι επιζητούσαν αρχικά οι δημιουργοί του. Όμως, η κατηγορία της τεχνολογίας έρχεται τελευταία ως προς τον αριθμό των επιτυχημένων εκστρατειών.

Αφετέρου, ο χορός είναι αρκετά επιτυχημένος ως κατηγορία, παρόλο που λαμβάνει τις μικρότερες κατά μέσο όρο χρηματικές προσφορές. Το 2012, 74% των πρότζεκτ στο χορό έλαβαν πλήρη χρηματοδότηση, ενώ ακολούθησαν το θέατρο (65%) και η μουσική (55%). Όμως, το Kickstarter δεν φαίνεται να λειτουργεί καλά για τη μόδα ή τις εκδόσεις, με 26% και 28% ποσοστά επιτυχίας αντίστοιχα.

Συνολικά, μόνο 44% των περσινών πρότζεκτ κατάφεραν να συγκεντρώσουν τα λεφτά που ζήτησαν, που σημαίνει ότι η πλειοψηφία των ιδεών που παρουσιάστηκαν στην ιστοσελίδα δεν τα κατάφερε. Μάλιστα, 10% των πρότζεκτ δεν μάζεψαν ούτε μια δωρεά.

Ο Γιάνσι Στρίκλερ, ένας από τους τρεις ιδρυτές του Kickstarter, πιστεύει ότι η πλατφόρμα έχει ένα λαμπρό μέλλον μπροστά της: «Πάντα πιστεύαμε σ’ αυτό, αλλά είναι συγκλονιστικό να δεις πόσο πολύ έχει προχωρήσει. Νοιώθουμε ότι είναι μόνο η αρχή».

Πράγματι, το Kickstarter υπήρξε μια πρωτοποριακή ιδέα και μια μεγάλη επιτυχία σε κάποιες κατηγορίες. Ένα πράγμα είναι όμως σίγουρο: το μοντέλο της χρηματοδότησης από το πλήθος δεν λειτουργεί για όλους.

Διαβάστε ακόμη: 

Το project που «τίναξε» το Kickstarter στον αέρα

Πώς να βγάλετε εκατομμύρια στο Kickstarter