Άρνηση πληρωμών, διφορούμενες προσεγγίσεις και στο βάθος… Eurogroup

Άρνηση πληρωμών, διφορούμενες προσεγγίσεις και στο βάθος… Eurogroup
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης κατά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου, το Σάββατο 9 Μαΐου 2015. Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα συνεδρίασε το Οικονομικό Επιτελείο της Κυβέρνησης. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΙΤΑΣ

Σκληρή στάση απέναντι στις απαιτήσεις των δανειστών δηλώνει ότι θα διατηρήσει η κυβέρνηση.

Την επιθυμία να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες όσο πιο γρήγορα γίνεται χωρίς υποχώρηση στις βασικές κόκκινες γραμμές, επαναλαμβάνουν οι παράγοντες της κυβέρνησης που εμπλέκονται στη διαπραγμάτευση, αλλά και οι τεχνοκράτες που ενημέρωσαν τη Δευτέρα τον πρωθυπουργό για τις τελευταίες εξελίξεις πριν τη σημερινή επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Brussels Group και με την ελπίδα να οριστικοποιηθεί το ραντεβού για ένα ακόμη καθοριστικό Euroworking Group αυτήν την εβδομάδα – πιθανότατα την Πέμπτη.

Κυβερνητικές πηγές μετέφεραν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι στη χθεσινή συνεδρίαση της Ομάδα Πολιτικής Διαπραγμάτευσης υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, τον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, τον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδη Τσακαλώτο, έγινε εκτίμηση της κατάστασης και συζητήθηκαν ο σχεδιασμός και οι κατευθύνσεις που θα δοθούν προς τους Έλληνες εκπροσώπους της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, ανοικτά εξακολουθούν να παραμένουν τα ζητήματα σε ΦΠΑ, δημοσιονομικό κενό και ασφαλιστικό. Αναφορικά με τον ΦΠΑ, οι συζητήσεις βρίσκονται κοντά σε συμφωνία στο μοντέλο που προτείνει η κυβέρνηση για τρεις συντελεστές, 7%, 14% και 22%. Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να βάλει όσο περισσότερα τρόφιμα στον χαμηλό συντελεστή 7%, στο πλαίσιο μιας κοινωνικά δίκαιης ανακατανομής.

Mεγάλο χάσμα παρατηρείται ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δανειστές, σε ό,τι αφορά το ύψος του δημοσιονομικού κενού για το 2015, με τους τελευταίους να αξιώνουν τη λήψη μέτρων άνω των 3,5 δισ. ευρώ για την κάλυψή του. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές τοποθετούν κοντά στα 2 δισ. ευρώ το ύψος του δημοσιονομικού κενού για φέτος, με την Αθήνα ωστόσο να επιμένει πως αυτό δεν ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ.

Ο άγνωστος παράγοντας ΔΝΤ

Άγνωστη παραμένει μέχρι στιγμής η στάση που θα κρατήσει το ΔΝΤ. Κυβερνητικά στελέχη επεσήμαναν πως εφόσον η διαπραγμάτευση των τεχνικών κλιμακίων προχωρήσει και η Ουάσιγκτον εμφανιστεί πιο ευέλικτη η Ελληνική πλευρά δεν θα δυσκολευτεί να προχωρήσει στην καταβολή της δόσης της 5ης Ιουνίου.

Παρ’ όλα αυτά δηλώσεις, όπως αυτή του απερχόμενου επικεφαλής Οικονομολόγου του ΔΝΤ Ολίβιε Μπλανσάρ, ο οποίος είπε πως τα μέτρα που προτείνει η Αθήνα δεν αρκούν για να δημιουργήσουν πρωτογενές πλεόνασμα, θέτοντας και ζήτημα απολύσεων στο δημόσιο, έρχεται να προβληματίσει για άλλη μια φορά την Ελληνική πλευρά.

Παρατείνονται οι 100 δόσεις

Επιπλέον, κι όπως διέρρεαν στελέχη της κυβέρνησης από τη Δευτέρα το βράδυ, το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να παρατείνει για έναν ακόμη μήνα την προθεσμία για τη ρύθμιση των 100 δόσεων που έληγε σήμερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση ελήφθη από το υπουργείο Οικονομικών λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος και της σημαντικής αύξησης της συμμετοχής των οφειλετών στη ρύθμιση.

Βαρουφάκης: Οι δανειστές καθυστερούν τη διαπραγμάτευση επιμένοντας στη λιτότητα

Στην επιμονή των δανειστών για επιβολή περαιτέρω μέτρων λιτότητας τόσο φέτος όσο και τα επόμενα χρόνια οφείλεται η καθυστέρηση επίτευξης μιας συμφωνίας, επισημαίνει σε άρθρο του το οποίο διανέμεται μέσω του Project Syndicate Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο υπουργός Οικονομικών έγραψε, χαρακτηριστικά, για το ζήτημα των πλεονασμάτων ότι «απαιτείται π.χ. πρωτογενές πλεόνασμα ανώτερο του 2% του ΑΕΠ το 2016 και 2,5% ή 3% κάθε χρόνο στη συνέχεια. Αυτό θα απαιτούσε αύξηση του ΦΠΑ, μείωση των ήδη γλίσχρων συντάξεων, και κάλυψη των χαμηλών εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις με “ισοδύναμα” μέτρα.

»Η απαίτηση των πιστωτών της Ελλάδας για την επιβολή περισσότερης λιτότητας δεν έχει σχέση με την επιδίωξη να προωθηθούν αληθινές μεταρρυθμίσεις ή το να μπει η Ελλάδα σε βιώσιμη δημοσιονομική τροχιά. Το αληθινό τους κίνητρο θα κληθεί να εξετάσει ο ιστορικός του μέλλοντος ο οποίος αναμφίβολα θα αντιμετωπίσει την τρέχουσα κάλυψη της ελληνικής κρίσης από τα μέσα ενημέρωσης με σκεπτικισμό».

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Il Sole 24 Ore ο υπουργός Οικονομικών επαναλαμβάνει την πρόσφατη θέση της κυβέρνησης ότι δεν μπορεί να εκπληρώσει τις απαιτήσεις των πιστωτών της υιοθετώντας περαιτέρω μέτρα λιτότητας.

Αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις που είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση, ο υπουργός Οικονομικών γράφει: «Για τι πράγμα μιλάμε; Για μία ανεξάρτητη φορολογική αρχή, για την εσαεί διατήρηση ενός λογικού πρωτογενούς πλεονάσματος, για ένα λογικό και φιλόδοξο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων…για μία πραγματική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος…για την φιλελευθεροποίηση των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών κλπ».

 

Διαβάστε ακόμη: Ποντάρει σε άμεση ανάκαμψη της Ελλάδας ο πρόεδρος της Fairfax