Αρνήθηκε η Γιόχανσον τον ρόλο του τρανς σε νέα ταινία

Αρνήθηκε η Γιόχανσον τον ρόλο του τρανς σε νέα ταινία
epa06688364 Scarlett Johansson poses at the world premiere of Marvel Studios' Avengers: Infinity War at the El Capitan and TCL Chinese Theaters, in Hollywood, Los Angeles, California, USA, 23 April 2018 (issued 24 April 2018). EPA/Jimmy Morrison

Καθώς η επιλογή της Γιόχανσον να δεχτεί τον ρόλο πυροδότησε σφοδρές αντιδράσεις από τρανς ακτιβιστές, η ηθοποιός τελικά αρνήθηκε τον ρόλο.

της Anita Bennett

Η Σκάρλετ Γιόχανσον δεν θα πρωταγωνιστήσει τελικά στην ταινία Rub & Tug, αφότου κατηγορήθηκε που δέχτηκε να παίξει τον ρόλο ενός διεμφυλικού άνδρα. Η ηθοποιός αντιμετώπισε σφοδρή κριτική στα κοινωνικά μέσα ήδη από όταν ανακοινώθηκε το εν λόγω πρότζεκτ στις 2 Ιουλίου, με τους διαδικτυακούς επικριτές της να ισχυρίζονται ότι ο ρόλος θα έπρεπε να είχε πάει σε έναν τρανς ηθοποιό.

Την περασμένη Παρασκευή, η Johansson δημοσιοποίησε μια δήλωσή της, σύμφωνα με την οποία δεν θα συμμετάσχει τελικά στην ταινία. «Υπό το πρίσμα των πρόσφατων δεοντολογικών ζητημάτων που τέθηκαν γύρω από την επιλογή μου για τον ρόλο του Dante Tex Gill, αποφάσισα να αποσυρθώ από το έργο», ανέφερε η Johansson σε δήλωσή της στην ιστοσελίδα Out.com.

«Η πολιτισμική μας κατανόηση για τους διεμφυλικούς συνεχίζει να εξελίσσεται και εγώ έχω μάθει πολλά από την κοινότητα από τότε που έκανα την πρώτη μου δήλωση σχετικά με την επιλογή μου για τον ρόλο, και συνειδητοποίησα ότι αυτή η δήλωση ήταν λανθασμένη», προσέθεσε. «Τρέφω μεγάλο θαυμασμό και αγάπη για την τρανς κοινότητα και είμαι ευγνώμων που η συζήτηση σχετικά με τη συμπερίληψή του στο Χόλυγουντ συνεχίζεται».

Το Rub & Tug πρόκειται για ένα δράμα βασισμένο σε πραγματική ιστορία. Επικεντρώνεται στον εγκληματία Dante «Tex» Gill, ο οποίος γεννήθηκε ως Lois Jean Gill αλλά αυτοπροσδιοριζόταν ως άντρας. Ο Gill χρησιμοποιούσε τις αίθουσες μασάζ του στο Πίτσμπουργκ τις δεκαετίες του ’70 και του ’80 ως βιτρίνα για το κύκλωμα πορνείας που διηύθυνε. Πέθανε το 2003 και, σύμφωνα με τη νεκρολογία του στην εφημερίδα Pittsburgh Post-Gazette, δικάστηκε «για φοροδιαφυγή και παρέμεινε σε ομοσπονδιακή φυλακή για επτά χρόνια».

Καθώς η επιλογή της Γιόχανσον να δεχτεί τον ρόλο πυροδότησε σφοδρές αντιδράσεις από τρανς ακτιβιστές, η ηθοποιός τελικά αρνήθηκε τον ρόλο. Σε δήλωσή της στο Bustle, ανέφερε: «Πείτε σε όσους διαμαρτύρονται ότι μπορούν να απευθύνονται στους εκπροσώπους των Jeffrey Tambor, Jared Leto και Felicity Huffman για κάποιο σχόλιο», καθώς οι παραπάνω ηθοποιοί κέρδισαν βραβεία για ρόλους όπου υποδύονταν τρανς, ενώ ήταν στρέιτ.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Γιόχανσον προέβη σε μια αμφιλεγόμενη επιλογή ρόλου, και βέβαια η ίδια έχει πληρώσει και το ανάλογο τίμημα. Το 2017, η ηθοποιός βρέθηκε στο στόχαστρο της κριτικής για την απόφασή της να υποδυθεί μια Ασιάτισσα στην ταινία «Ghost in the Shell», ένα remake μιας ιαπωνικής ταινίας anime από τον σκηνοθέτη Rupert Sanders. Η ταινία ήταν μια εμπορική απογοήτευση, καταγράφοντας έσοδα 40 εκατομμυρίων δολαρίων στο εγχώριο box office ενώ ο προϋπολογισμός της ταινίας ανήλθε στα 110 εκατομμύρια δολάρια.

Το Rub & Tug θα σηματοδοτούσε και την επανασύνδεση της Γιόχανσον με τον Sanders στη μεγάλη οθόνη.