Αρνητική η γαλλική κυβέρνηση στην εξαγορά της Carrefour από Καναδούς

Αρνητική η γαλλική κυβέρνηση στην εξαγορά της Carrefour από Καναδούς
A picture shows the logo of a French retail giant Carrefour surpermarket, on January 13, 2020 in Saint-Herblain, outside the city of Nantes. - Canadian convenience store group Alimentation Couche-Tard has approached France’s Carrefour about a takeover that would combine two retail groups jointly worth more than $50bn. "The discussions are very preliminary," Carrefour said in a statement on Januray 12, 2021, while specifying that Couche-Tard's approach was "friendly". (Photo by LOIC VENANCE / AFP) Photo: AFP
Η γαλλική κυβέρνηση διατυπώνει ανησυχίες για την εθνική κυριαρχία στον κλάδο των τροφίμων και την ασφάλεια των θέσεων εργασίας.

Η υπουργός Εργασίας της Γαλλίας συντάχθηκε με όσους αντιτίθενται στην εξαγορά της γαλλικής εταιρίας λιανικού εμπορίου Carrefour από την καναδέζικη εταιρία λειτουργίας σούπερ μάρκετ Alimentation Couche-Tard, οδηγώντας τις μετοχές της Carrefour σε πτώση 7% σήμερα.

Η προσέγγιση της Alimentation Couche-Tard ύψους σχεδόν 20 δισ. δολαρίων για την εξαγορά της Carrefour -της μεγαλύτερης εταιρίας λιανικού εμπορίου στην ηπειρωτική Ευρώπη- είχε ως αποτέλεσμα η γαλλική κυβέρνηση να διατυπώσει ανησυχίες για την εθνική κυριαρχία στον κλάδο των τροφίμων και την ασφάλεια των θέσεων εργασίας σε έναν από τους μεγαλύτερους εργοδότες της χώρας.

«Είμαι υπέρ του να μην αμφισβητήσουμε τη σημερινή μετοχική δομή της Carrefour και να επιτρέψουμε (στην εταιρία) να ακολουθήσει τη στρατηγική της, άρα αντιτίθεμαι στην εξαγορά», δήλωσε η υπουργός Εργασίας Ελιζαμπέτ Μπορν στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1.

Η Couche-Tard κατέθεσε μη δεσμευτική προσφορά ύψους 20 ευρώ ανά μετοχή για τη γαλλική εταιρία, κυρίως σε μετρητά. Η εταιρία, που έχει την έδρα της στο Κεμπέκ, δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες για τα σχέδιά της αναφορικά με τη συνένωση δυνάμεων των δύο επιχειρήσεων.

Πηγή με γνώση των συνομιλιών δήλωσε στο Reuters ότι τα 20 ευρώ ανά μετοχή δεν ήταν αρκετά αλλά αποτελούν ένα σημείο εκκίνησης για συνομιλίες. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι αρχικές επαφές των δύο εταιριών έγιναν στα τέλη του περασμένου έτους και η Couche-Tard έστειλε την πρώτη επιστολή στις αρχές Ιανουαρίου.

Η μετοχή της Carrefour κατέγραψε πτώση 7,13% στις 10:51 ώρα Ελλάδας, ύστερα από άλμα κατά 17% χθες μετά την προσέγγιση της Couche-Tard.

Μπρουνό Λεμέρ: Η εξαγορά της Carrefour από μια ξένη εταιρία θα αποτελέσει «μεγάλη δυσκολία» για την κυβέρνηση

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ δήλωσε ότι η εξαγορά από μια ξένη εταιρία του γαλλικού ομίλου σούπερ μάρκετ Carrefour θα αποτελέσει «μεγάλη δυσκολία» για την κυβέρνηση λόγω της ανάγκης να υπάρξει εγγύηση της διατροφικής ασφάλειας για τους πολίτες.

«Η Carrefour είναι μια πολύ ισχυρή εταιρία και είμαι απολύτως βέβαιος ότι η Carrefour θα βελτιώσει το μοντέλο της και θα αναπτύξει ένα νέο μοντέλο διανομής, αλλά το να εξαγοραστεί η Carrefour από μια ξένη εταιρία θα αποτελέσει μεγάλη δυσκολία για όλους μας», δήλωσε ο Λεμέρ σε συνέντευξή του σήμερα στη διάσκεψη Reuters Next.