Αρωγός της UNICEF η Γκρέτα Τούνμπεργκ – Δώρισε χρήματα για την προστασία των παιδιών

Αρωγός της UNICEF η Γκρέτα Τούνμπεργκ – Δώρισε χρήματα για την προστασία των παιδιών
epa08268982 Swedish climate activist Greta Thunberg attends a Committee on the Environment, Public Health and Food Safety at the European Parliament in Brussels, Belgium, 04 March 2020. EPA/STEPHANIE LECOCQ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Τούνμπεργκ αποφάσισε να κάνει δωρεά στο Ταμείο του ΟΗΕ για τα Παιδιά το χρηματικό έπαθλο των 100.000 δολαρίων που συνόδευε βραβείο που της είχε πρόσφατα απονείμει η δανέζικη οργάνωση που αγωνίζεται κατά της φτώχειας Human Act.

Η γνωστή Σουηδή ακτιβίστρια κατά των κλιματικών αλλαγών Γκρέτα Τούνμπεργκ ρίχτηκε σήμερα και στη μάχη κατά του νέου κορωνοϊού, βοηθώντας στην προώθηση εκστρατείας της UNICEF που αποσκοπεί να συμβάλει στην προστασία των παιδιών από την πανδημία της Covid-19 με την αγορά σαπουνιών, προστατευτικών μασκών και γαντιών.

Η Τούνμπεργκ αποφάσισε να κάνει δωρεά στο Ταμείο του ΟΗΕ για τα Παιδιά το χρηματικό έπαθλο των 100.000 δολαρίων που συνόδευε βραβείο που της είχε πρόσφατα απονείμει η δανέζικη οργάνωση που αγωνίζεται κατά της φτώχειας Human Act. Η μη κυβερνητική αυτή οργάνωση έκανε επίσης δωρεά άλλα 100.000 δολάρια στην UNICEF, στηρίζοντας την πρωτοβουλία της αυτή για την προστασία των παιδιών από την Covid-19, αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή της η UNICEF.

Η 17χρονη Σουδέζα ακτιβίστρια έκανε τη δωρεά αυτή μέσω της μη κερδοσκοπικής της οργάνωσης, την Greta Thunberg Foundation, η οποία ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο για να βοηθήσει στην καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών.

«Όπως και με την κλιματική κρίση, η πανδημία του κορωνοϊού είναι μια κρίση για τα δικαιώματα των παιδιών», αναφέρει η Τούνμπεργκ σε ανακοίνωσή της. «Θα επηρεάσει όλα τα παιδιά, τώρα και μακροπρόθεσμα, αλλά οι ευάλωτες ομάδες είναι αυτές στις οποίες θα έχει τον μεγαλύτερο αντίκτυπο», σημειώνει.

Τα παιδιά θα υποστούν σοβαρές συνέπειες από ελλείψεις τροφίμων, εξαντλημένα υγειονομικά συστήματα, βία και απώλεια εκπαίδευσης που προκαλεί η Covid-19, υπογραμμίζει. Οι πόροι που θα συγκεντρωθούν από την εκστρατεία αυτή θα χρησιμοποιηθούν για να παρασχεθούν στα παιδιά σαπούνια, μάσκες, γάντια και υγειονομικές προμήθειες, σύμφωνα με την UNICEF.

Ο ΟΗΕ έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα έκθεση με την οποία προειδοποιεί ότι, αν και τα παιδιά δεν υφίστανται σε μεγάλο βαθμό τις άμεσες συνέπειες στην υγεία του νέου κορωνοϊού, η παγκόσμια οικονομική ύφεση από την πανδημία μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα επιπλέον εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους παιδιών το 2020.

Επίσης έως και 66 εκατ. περισσότερα παιδιά μπορεί να βρεθούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας φέτος εξαιτίας της πανδημίας, επιπροσθέτως των 386 εκατομμυρίων που βρίσκονταν σε απελπιστική κατάσταση το 2019, σύμφωνα με την έκθεση. «Τα παιδιά και οι νέοι βρίσκονται μεταξύ αυτών που υφίστανται τις πιο σοβαρές συνέπειες από τα επακόλουθα της Covid-19», δήλωσε η διευθύντρια της UNICEF Ενριέτα Φόρ.

Η Τούνμπεργκ προσήλκυσε τα φώτα της δημοσιότητας το 2018, όταν σε ηλικία 15 ετών ξεκίνησε να απέχει από τα σχολικά της μαθήματα τις Παρασκευές και να διαμαρτύρεται έξω από το κτίριο του σουηδικού κοινοβουλίου για τις εκπομπές άνθρακα. Οι διαμαρτυρίες της αυτές έδωσαν αφορμή για τη δημιουργία ενός παγκόσμιου κινήματος της νεολαίας για την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών. Έκτοτε έχει αποκτήσει διεθνή φήμη, ευρισκόμενη στο προσκήνιο από το βήμα του ΟΗΕ, του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός και άλλα.

Η Τούνμπεργκ δήλωσε στα τέλη Μαρτίου ότι «μάλλον» έχει προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό, αφού είχε παρουσιάσει πολλά συμπτώματα μετά την επιστροφή της από ταξίδι στην κεντρική Ευρώπη. Στις αρχές Μαρτίου ζήτησε εξάλλου από τους μαθητές «ψηφιακή αποχή» τις Παρασκευές λόγω των συστάσεων των αρχών για την αποφυγή των συναθροίσεων εξαιτίας της Covid-19.