Άρωμα εμπλοκής στο «και πέντε»: Τι ισχύει για τη δόση και τις τράπεζες

Άρωμα εμπλοκής στο «και πέντε»: Τι ισχύει για τη δόση και τις τράπεζες
Newly-appointed Finance Minister Euclid Tsakalotos looks on during his swearing in ceremony as Greek Prime Minister Alexis Tsipras (L) stands next to him at the Presidential Palace in Athens, Greece July 6, 2015. Greece's top negotiator in aid talks with creditors, Euclid Tsakalotos, sworn in as finance minister on Monday after the resignation of Yanis Varoufakis.

Η αγωνία παραμένει όσον αφορά τα τελευταία προαπαιτούμενα που η κυβέρνηση αρνήθηκε να υλοποιήσει.

Μπορεί οι φωνές των υπουργών κατά την τηλεδιάσκεψη με την τρόικα την Κυριακή να ακούγονταν ως το πεζοδρόμιο της οδού Νίκης, το σίγουρο όμως είναι ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν… πτοήθηκαν.

Η ξαφνική εμπλοκή που προέκυψε μετά την επιστολή Τσακαλώτου, με την οποία τους προειδοποιούσε πως η κυβέρνηση αρνείται να εφαρμόσει 8 από τα συνολικά 150 προαπαιτούμενα, που είναι απαραίτητα για την εκταμίευση της δόσης δημιουργεί ανησυχία, καθώς η ενδεχόμενη καθυστέρηση θα μπορούσε να μπλοκάρει την εκταμίευση της δόσης.

Κατά συνέπεια, η μη συμφωνία θα μπορούσε να καθυστερήσει και την επαναφορά του waiver από την ΕΚΤ, το οποίο όλες οι εκτιμήσεις τοποθετούσαν μετά τη συνεδρίαση της Πέμπτης 2 Ιουνίου.

Εάν, η εικόνα της εμπλοκής παραμείνει, η ΕΚΤ είναι πιθανό να αναβάλλει για αργότερα την κατ’ εξαίρεση αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως εχέγγυα για την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες.

Η κίνηση αυτή αναμενόταν με ιδιαίτερη αγωνία από την κυβέρνηση, καθώς θα μπορούσε να λειτουργήσει επικοινωνιακά ως ένα θετικό νέο, μετά την καταιγίδα των μέτρων.

Πάντως, οι δανειστές συνεχίζουν την τακτική “καρότο και μαστίγιο”, αφού από τη μια λένε καλά λόγια για την Ελλάδα, από την άλλη όμως ξεκαθαρίζουν πως για να εκταμιευθεί η βοήθεια πρέπει να υλοποιηθεί το σύνολο των προαπαιτούμενων, όπως αυτά συμφωνήθηκαν στο “Συμπληρωματικό Μνημόνιο”.

Αυτό ήταν και το μήνυμα που έστειλε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, αλλά και ο ESM, στο ενημερωτικό σημείωμα του οποίου για τον οδικό χάρτη μείωσης του χρέους, ξεκαθαρίζεται ότι η εκταμίευση της δόσης θα έρθει μόνο υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα έχει ανταποκριθεί πλήρως στο πακέτο των μέτρων.