Άρον-άρον στην Αθήνα η Τρόικα

Άρον-άρον στην Αθήνα η Τρόικα
epa03319224 Delia Velculescu (C) the head of Troika IMF, European Commission official Maarten Verwey (L) and European Central Bank official Philipp Rother (R) arrive at the House of Representatives in Nicosia, Cyprus, 27 July 2012. The team of international lenders were due to wrap up week-long contacts over Cyprus’s bailout request on 27 July 2012. EPA/KATIA CHRISTODOULOU

Οι επικεφαλής της τρόικας καταφθάνουν από την ερχόμενη εβδομάδα προκειμένου να πιέσουν, ώστε να προχωρήσει η αξιολόγηση.

Οι καθυστερήσεις στα προαπαιτούμενα δεν έληξαν με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, αφού από τις 48 δράσεις, μόνο 15 περιλαμβάνονται στις διατάξεις του. Για όλες τις υπόλοιπες εκκρεμότητες θα πρέπει να εκδοθούν δεκάδες εφαρμοστικές αποφάσεις και εγκύκλιοι, οι οποίες καθυστερούν και με τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις δεν αναμένεται να ολοκληρωθούν πριν από τα τέλη του μήνα.

Για το λόγο αυτό οι επικεφαλής της τρόικας καταφθάνουν από την ερχόμενη εβδομάδα, πιθανότατα μετά την Τετάρτη, προκειμένου να πιέσουν, ώστε να προχωρήσει η αξιολόγηση. Δεν θα πρόκειται για έναρξη της αξιολόγησης, απλώς για μία “προκαταρκτική συνάντηση με την κυβέρνηση, που θα βοηθήσει να ξεκινήσει, επιτέλους, η αξιολόγηση”, υποστηρίζουν πηγές με άμεση γνώση των συζητήσεων. Η πρώτη αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος εκτιμάται ότι θα αρχίσει περί τις αρχές με μέσα Νοεμβρίου.

Όπως επισημαίνουν πηγές των δανειστών, εάν οι ρυθμοί συνεχίσουν να είναι τόσο αργοί, τα 2 δισ. ευρώ που εκκρεμούν από τη δόση του Αυγούστου, δεν πρόκειται να εκταμιευθούν πριν από το Νοέμβριο, καθυστερώντας έτσι και το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ, της τελευταίας υποδόσης.

Οι επικεφαλής των κλιμακίων θα επιχειρήσουν να επισπεύσουν τις συνομιλίες, μεταφέροντας παράλληλα και το μήνυμα των πολιτικών τους προϊσταμένων πως μόνο εάν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση θα δεχθούν να ξεκινήσει οποιαδήποτε συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους.

Από την πορεία των συζητήσεων για τα πρώτα 48 προαπαιτούμενα θα εξαρτηθεί και το κατά πόσο θα κλείσει η δεύτερη λίστα των προαπαιτούμενων του Νοεμβρίου.

Όσο για τα ισοδύναμα; Δεν έχουν ακόμη βρεθεί και, όπως εκτιμούν πηγές των δανειστών, από τις μέχρι τώρα συζητήσεις δεν προκύπτει καμία αισιοδοξία ότι θα υπάρξουν αξιόπιστα μέτρα που θα αντικαταστήσουν τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία, αλλά και την επαναφορά των συντάξεων στα επίπεδα του 2012, μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ.