Άρση λιανεμπορίου και εστίασης: Τι θα κρίνει τις προσεχείς αποφάσεις

Άρση λιανεμπορίου και εστίασης: Τι θα κρίνει τις προσεχείς αποφάσεις
Κλειστό κατάστημα εστίασης στην ΑΘήνα , μετά από την εφαρμογή του μέτρου του κλεισίματος της εστίασης για τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού , Αθήνα, Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τι θα κρίνει τις προσεχείς αποφάσεις για την επανεκκίνηση του λιανεμπορίου και άλλων δραστηριοτήτων. Τι σήμα στέλνουν στελέχη της κυβέρνησης για το Πάσχα, τα νέα μέτρα και τις μετακινήσεις από νομό σε νομό.

Απομακρύνεται το σενάριο ανοίγματος του λιανεμπορίου την εβδομάδα μετά την Καθαρά Δευτέρα και ο στόχος μετατίθεται πλέον για μετά τις 22 Μαρτίου. Οι μεταλλάξεις, η κόπωση των πολιτών και η έλλειψη του φόβου- σε σχέση με πέρυσι- είναι οι τρεις βασικοί παράγοντες της έκρηξης των κρουσμάτων με πηγές να μεταφέρουν πως αν δεν λάμβαναν άμεσα τα μέτρα η κατάσταση θα ήταν δραματική.

Είναι δεδομένο πως η στιγμή είναι πρόωρη ώστε να υπάρχουν προβλέψεις για το πότε θα υπάρξει χαλάρωση των μέτρων και αν τελικά τα μέτρα θα αποδώσουν. Η κυβέρνηση, στην παρούσα φάση, έχει στραμμένο το βλέμμα, κυρίως, στις αντοχές του συστήματος υγείας και φυσικά στην πορεία της εμβολιαστικής διαδικασίας. Με την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου των εμβολιασμών σχεδιάζεται η οικονομία να έχει εισέλθει μία μορφής κανονικότητα.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές υπολογίζεται ότι τέλος Ιουνίου θα έχουν εμβολιαστεί 5,5 εκατομμύρια πολίτες, ένας αριθμός που εκτιμάται ως θα έχει φτιάξει τοίχος έναντι του ιού, ενώ εντός του Μαΐου να έχουν εμβολιαστεί οι πολίτες άνω των 60 ετών.

Με τις αντοχές της οικονομίας να δοκιμάζονται και με την κούραση της κοινωνίας να βρίσκεται στα κόκκινα, οι μεταλλάξεις και ο άγνωστος χρόνος μείωσης των κρουσμάτων κάνουν ακόμα πιο θολό το δρόμο της επαναφοράς των δραστηριοτήτων. Από το επιτελείο γίνεται σαφές πως η πορεία των κρουσμάτων και των δια σωληνωμένων θα κρίνει τις προσεχείς αποφάσεις, όμως στόχος παραμένει η επανεκκίνηση του λιανεμπορίου και άλλων δραστηριοτήτων από το τέλος Μαρτίου. Το δεύτερο βήμα, σύμφωνα με πηγές, είναι στα μέσα Απριλίου να ανοίξει η εστίαση στους εξωτερικούς χώρους και τον Μάιο να έχει ανοίξει η οικονομία και ο τουρισμός.

Κάθε εβδομάδα που περνά με κλειστή οικονομία κοστίζει 750 εκατ. ευρώ, ασκώντας περαιτέρω πίεση στα κρατικά ταμεία (30-31 δισ. ευρώ) όταν δε το εκτός προβλέψεων δίμηνο lockdown αύξησε το λογαριασμό των έκτακτων μέτρων από τα 7,5 δισ. ευρώ σε 11 δισ. ευρώ το 2021 (26 δισ. ευρώ το 2020). Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών οι παρεμβάσεις ενίσχυσης της οικονομίας έως το τέλος Φεβρουαρίου αγγίζουν τα 27 δισ. ευρώ.

Μετακινήσεις από νομό σε νομό

Στελέχη της κυβέρνησης δίνουν σήμα για άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων με σύστημα, δηλαδή που θα ελέγχει την κινητικότητα και θα εξασφαλίζει την τήρηση των μέτρων. Εφόσον επιτευχθεί η αποκλιμάκωση των κρουσμάτων μπορεί να ξεκινήσει το λιανεμπόριο, ή με click away, ή με αποστολή μηνύματος στο 13032 διάρκειας τριών ωρών. Στη συνέχεια -και με ορίζοντα το Πάσχα- ο σχεδιασμός είναι το άνοιγμα της εστίασης στους εξωτερικούς χώρους.

Ως προς τις προβλέψεις για το πότε θα δοθεί πράσινο φως για τις μετακινήσεις από νομό σε νομό, από την κυβέρνηση τονίζεται πως είναι νωρίς για μια τέτοια απόφαση, ωστόσο εκτιμάται ότι το φετινό Πάσχα θα είναι καλύτερο και πιο ανοιχτό σε σχέση με πέρσι. «Είναι μια μάχη με τον χρόνο», δήλωσε στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» μίλησε ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης. 

 

Η κυβέρνηση φαίνεται ικανοποιημένη από την εφαρμογή των περιορισμών εκτιμώντας πως αποδίδουν, όπως είπε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος, μετά το πρώτο 24ωρο εφαρμογής του νέου κύκλου μέτρων. Υπήρχαν «τρύπες» στο σύστημα, τις οποίες εντοπίσαμε, τις οποίες εύλογα εκμεταλλεύονταν οι πολίτες, διότι το σύστημα τους έδινε τη δυνατότητα να τις εκμεταλλεύονται» τόνισε ο κ. Σκέρτσος και συμπέρανε «τα μέτρα αποδίδουν».

Από την αρχή της συνέντευξής του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, ο υφυπουργός έσπευσε να πει «ένα μεγάλο ευχαριστώ» στους πολίτες «για την υπομονή και τη συμμόρφωση που έχουν δείξει ένα χρόνο τώρα, με μέτρα περιοριστικά που έχουν βάλει «φρένο» στη ζωή μας. Όλοι έχουμε κουραστεί, όλοι αισθανόμαστε ότι μας «πνίγουν» τα μέτρα», αναγνώρισε, αλλά «τα μέτρα δουλεύουν. Η κούρασή μας θολώνει κάπως την κρίση μας, αλλά τα μέτρα φέρνουν αποτέλεσμα -κι αυτό είναι μια νίκη, όχι κυβερνητική, είναι μια νίκη όλων των πολιτών», σημείωσε με έμφαση.