Άρση μέτρων: Τι αλλάζει από σήμερα σε εστίαση και απαγόρευση κυκλοφορίας

Άρση μέτρων: Τι αλλάζει από σήμερα σε εστίαση και απαγόρευση κυκλοφορίας
Κάτοικοι της Κορίνθου φορώντας προστατευτικές μάσκες περιπατάνε σε δρόμο της πόλης, Πέμπτη 11 Μαρτίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Νέα βήματα προς την κανονικότητα γίνονται από σήμερα καθώς αίρονται μια σειρά από μέτρων που είχαν επιβληθεί λόγω της πανδημίας.

Νέα βήματα προς την κανονικότητα γίνονται από σήμερα καθώς αίρονται μια σειρά από μέτρα που είχαν επιβληθεί λόγω της πανδημίας.

Ειδικότερα επεκτείνεται κατά μία ώρα η έναρξη της απαγόρευσης κυκλοφορίας, άρα θα αρχίζει στη 1.30 το πρωί και θα τελειώνει στις 05.00.

Το μέτρο αυτό αναμένεται να σταματήσει ολοκληρωτικά από την 1η Ιουλίου, εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Επίσης, από σήμερα θα επιτρέπεται η μουσική στην εστίαση, μόνο σε εξωτερικούς χώρους και αυξάνεται το όριο των ατόμων σε δεξιώσεις.

 

Αναλυτικά:

  • Επεκτείνεται το ωράριο στο curfew (απαγόρευση κυκλοφορίας). Θα αρχίζει στη 1.30 το πρωί και θα ολοκληρώνεται στις 05.00.
  • Επιτρέπεται από σήμερα η μουσική σε εξωτερικούς χώρους εστίασης, στους οποίους φιλοξενούνται μόνο καθήμενοι πελάτες. Σε περίπτωση καταστρατήγησης του μέτρου, είτε της μουσικής είτε του ωραρίου, το πρόστιμο καθορίζεται σε 5.000 ευρώ για την πρώτη παράβαση και σε αναστολή λειτουργίας, κλείσιμο δηλαδή 15 ημερών, σε οποιαδήποτε δεύτερη παράβαση.
  • Ανοίγουν τα καταστήματα εστίασης σε αεριζόμενες στοές όπου υπάρχουν δύο ελεύθερες δίοδοι, ώστε να διασφαλίζεται η διαφορετική είσοδος και έξοδος καθώς και ο φυσικός αερισμός.
  • Αυξάνεται το ποσοστό πληρότητας σε δραστηριότητες ακροάματος-θεάματος από 50% σε 75%, όταν το θέατρο είναι χωρητικότητας έως 1.000 θέσεων. Σε 70% έως 5.000 θέσεων και 65% όταν είναι δυναμικότητας έως 15.000 θέσεων. Εάν είναι πλέον των 15.000 θέσεων, ο μέγιστος αριθμός οριστικοποιείται στα 10.000 άτομα, σε κάθε περίπτωση, με υποχρεωτική χρήση μάσκας για όλους.
  • Όσον αφορά στις εμποροπανηγύρεις, θα επιτρέπονται μόνο όταν το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων στις περιφερειακές ενότητες ξεπερνά το 50%. Το σχετικό υγειονομικό πρωτόκολλο θα επικαιροποιηθεί τις επόμενες ημέρες.
  • Από τις 14/6 επανεκκινούν οι πρακτικές, εργαστηριακές και κλινικές ασκήσεις όλων των φοιτητών όλων των εξαμήνων καθώς και των Κέντρων Διά Βίου Μάθησης των ΑΕΙ.
  • Από τις 15 Ιουνίου επαναλειτουργούν οι ερασιτεχνικές σχολές χορού, με την τήρηση των σχετικών υγειονομικών πρωτοκόλλων και στις λαϊκές αγορές πλέον η απόσταση εκατέρωθεν των πάγκων πώλησης θα είναι ένα μέτρο.
  • Από την 1η Ιουλίου το όριο για τις υπηρεσίες catering-δεξιώσεων αυξάνεται σε 300 άτομα από 100, που είναι αυτή τη στιγμή.
  • Για τα καταστήματα κινητής τηλεφωνίας επιτρέπεται πλέον η ταυτόχρονη παρουσία 4 πελατών σε καταστήματα εμβαδού έως 100τ.μ.