Ασάφειες στο νομοσχέδιο για τις νέες επιχειρήσεις βρίσκει η ΓΣΕΒΕΕ

Ασάφειες στο νομοσχέδιο για τις νέες επιχειρήσεις βρίσκει η ΓΣΕΒΕΕ

Η Συνομοσπονδία ζητά να διευθετηθούν αρκετές επί μέρους θεματικές αλλιώς θα προκληθεί σύγχυση.

Τον κίνδυνο διοικητικής σύγχυσης, επιχειρηματικής αδράνειας καθώς και να προκύψουν αδιαφανείς διευθετήσεις σε επί μέρους θεματικές (πιστοποίηση, ομαδοποίηση επιχειρηματικών δράσεων και διάκριση στην εφαρμοστέα διαδικασία αδειοδότησης, έλεγχος συμμόρφωσης, περιορισμός αδειών) διακρίνει η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ), εάν δεν προσδιοριστεί μεγάλο μέρος των ρυθμίσεων στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για την αδειοδότηση επιχειρήσεων.

Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΒΕΕ, σύμφωνα με το προσχέδιο, θα έπρεπε να υπογραφούν 36 διαφορετικές Υπουργικές Αποφάσεις και Προεδρικά Διατάγματα, προκειμένου να υλοποιηθεί ο σκοπός του συγκεκριμένου νομοσχεδίου.

Είναι ενδεικτικό, κατά τη Συνομοσπονδία, ότι ενώ το σχέδιο νόμου προσδιορίζει ακόμη και το ύψος προστίμων για κάθε παράβαση τήρησης των ελάχιστων προτύπων, δεν έχει προσδιορίσει ακόμη τα ίδια τα πρότυπα, τη διαδικασία πιστοποίησης, τη διαδικασία χορήγησης έγκρισης και άλλα σημαντικά ζητήματα.

Επισημαίνεται επίσης ότι ελλοχεύουν κίνδυνοι από το «παραθυράκι» που αφήνεται για εμπλοκή ιδιωτών και ιδιωτικών εταιρειών στη συλλογή πληροφοριών, τον έλεγχο και την εποπτεία των επιχειρήσεων και για τον λόγο αυτό καλεί να αποσυρθούν οι επίμαχες διατάξεις των άρθρων 19-21.

Η ΓΣΕΒΕΕ χαιρετίζει, επίσης, την επιχειρούμενη ρύθμιση για τον χρόνο καταβολής ΦΠΑ που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών με την τροπολογία «Ρυθμίσεις σχετικά με το ειδικό καθεστώς καταβολής του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας κατά τον χρόνο είσπραξης της αντιπαροχής» η οποία επιλύει ένα χρόνιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις και βελτιώνει, έστω οριακά, τις συνθήκες ρευστότητας στην αγορά. Η ρύθμιση αυτή δικαιώνει την πάγια θέση της ΓΣΕΒΕΕ για καταβολή του ΦΠΑ με την εξόφληση και όχι την έκδοση τιμολογίων και απελευθερώνει πολλές επιχειρήσεις από ένα σημαντικό οικονομικό και γραφειοκρατικό βάρος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη: Πώς θα λειτουργεί το νέο σύστημα συμψηφισμών ΦΠΑ