Άσχημα νέα για τους λάτρεις του ουίσκι

Άσχημα νέα για τους λάτρεις του ουίσκι

Τα παλαιωμένα single malt λιγοστεύουν. Και μάλιστα με πολύ γρήγορους ρυθμούς.

Η δίψα για ουίσκι σε όλο τον κόσμο αυξάνεται διαρκώς. Από τις ΗΠΑ ως την Κίνα το ουίσκι έχει τεράστια ζήτηση, και κυρίως τα παλαιωμένα single malt.

«Η έλλειψη παλαιωμένων single malt έχει ήδη ξεκινήσει και η κατάσταση θα γίνεται χειρότερη», δήλωσε ο ιδρυτής του πρώτου επενδυτικού fund για ουίσκι, Rickesh Kishnani.

Το πρόβλημα είναι ότι τα παλαιωμένα single malt αποτελούσαν πάντα ένα μικρό μέρος της παραγωγής το οποίο αποθηκευόταν για παλαίωση χωρίς να γνωρίζουν οι παραγωγοί του σε ποιο επίπεδο θα φτάσει η ζήτηση μετά από χρόνια.

Το κακό είναι ότι η συγκεκριμένη βιομηχανία «ξύπνησε» τη δεκαετία του 1980. Δηλαδή πολύ αργά.

Αρκετές ποσότητες προστίθενται πλέον στην παραγωγή για παλαίωση όμως ο κόσμος θα πρέπει να κάνει υπομονή για τουλάχιστον 10 με 15 χρόνια, αναφέρουν ειδικοί του χώρου.

Η παγκόσμια ζήτηση για ουίσκι εκτοξεύτηκε κατά 159% τη δεκαετία 2004-2014, σύμφωνα με τον Σκωτσέζικο Οργανισμό Ουίσκι. Μάλιστα η Ασία ήταν από τις αγορές με τη μεγαλύτερη άνοδο, ενώ οι εξαγωγές στην ήπειρο μόνο από τη Σκωτία αποτελούν το ένα πέμπτο των συνολικών εξαγωγών της. Αυτό σημαίνει ότι οι Ασιάτες αγοράζουν περίπου 250 εκατ. μπουκάλια ουίσκι το χρόνο!

Για να αντεπεξέλθουν σε αυτήν τη τεράστια ζήτηση, οι παραγωγοί ουίσκι στη Σκωτία δουλεύουν ασταμάτητα. Πολλά διυλιστήρια, όπως αυτό του Macallan, λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο, επτά μέρες τη βδομάδα.

Η μειωμένη προσφορά για παλαιωμένα και σπάνια ουίσκι ήταν λογικό να εκτοξεύσει τις τιμές τους. Για παράδειγμα, ένα Black Bowmore 30 ετών πωλούνταν το 1994 για 110 δολάρια, ενώ τώρα μπορεί κάποιος να το αποκτήσει μέσω δημοπρασιών με τουλάχιστον 7.000 δολάρια. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο δείκτης τιμών σκωτσέζικου ουίσκι ανέβηκε το περασμένο έτος κατά 14%, την ώρα που η αύξηση της τιμής του χρυσού ήταν της τάξης του 10%.

Μέχρι λοιπόν η σημερινή αυξημένη παραγωγή να φτάσει στο ράφι, οι ειδικοί αναμένουν διαρκή αύξηση των τιμών.