Άσχημο «δώρο» της Goldman Sachs λίγο πριν την Ημέρα των Ευχαριστιών

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η αμερικανική τράπεζα προβλέπει επιδείνωση της πανδημίας εξαιτίας του φόβου πολλών μετακινήσεων στις ημέρες των γιορτών.

Η Goldman Sachs έκανε μερικές σκληρές προβλέψεις λίγες μέρες πριν από την Ημέρα των Ευχαριστιών.

Η τράπεζα ανέφερε «την ταχεία και ευρεία αναζωπύρωση του κορωνοϊού» ως τον κύριο λόγο υποβάθμισης των προβλέψεων για ανάπτυξη του ΑΕΠ για το τέταρτο τρίμηνο του 2020 και το πρώτο τρίμηνο του 2021 στις ΗΠΑ. Η Goldman αναμένει τώρα αύξηση σε ετήσια βάση +3,5% και +1,0% αντιστοίχως (από +4,5% και +3,5% προηγουμένως).

Συγκεκριμένα, η ανησυχία είναι ότι καθώς πάρα πολλοί ταξιδιώτες στις ΗΠΑ αγνοούν τις συστάσεις των αρχών δημόσιας υγείας για την προστασία από τον COVID για τον εορτασμό της Ημέρας των Ευχαριστιών και διατηρούν τα σχέδιά τους για κοινωνικές συναναστροφές και συνεύρεση με την οικογένεια, τα κρούσματα θα συνεχίσουν να αυξάνονται – και βρίσκονται ήδη σε εκπληκτικά υψηλά επίπεδα. Τότε, αυτό θα οδηγήσει τις πολιτείες να επαναφέρουν κανονισμούς που περιορίζουν την οικονομική δραστηριότητα.

Εντωμεταξύ, το αποτέλεσμα οποιασδήποτε συμφωνίας στήριξης φαίνεται τώρα να εξαρτάται από τις εκλογές για δύο έδρες της Γερουσίας που πρόκειται να διεξαχθούν σύντομα στη Τζόρτζια. Σε περίπτωση που οι Δημοκρατικοί καταλάβουν και τις δύο έδρες, και επομένως ελέγξουν τη Γερουσία χάρη στην επιπλέον ψήφο της εκλεγμένης αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις, οι περισσότεροι οικονομολόγοι βλέπουν ένα μεγάλο πακέτο τόνωσης, συμπεριλαμβανομένου ακόμα ενός γύρου άμεσων πληρωμών ύψους 1.200 δολαρίων. Αλλά αν οι Ρεπουμπλικάνοι διατηρήσουν τον έλεγχο, έχουν εδώ και καιρό προτείνει ένα πολύ πιο «αδύναμο» πακέτο που δεν είναι πιθανό να περιλαμβάνει πληρωμές σε άτομα.

Οι αναλυτές της Goldman έχουν ήδη προειδοποιήσει ότι η αποτυχία επίτευξης «οικονομικής συμφωνίας έως το τέλος του πρώτου τριμήνου ή οι εκτεταμένοι και αυστηρότεροι περιορισμοί λόγω του ιού θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πλήρη συρρίκνωση στο πρώτο τρίμηνο».

Αλλά δεν υπάρχουν μόνο άσχημα νέα για την αμερικανική οικονομία. Οι αναλυτές της Goldman προβλέπουν επίσης ότι η «μεγαλύτερη επιβράδυνση το χειμώνα θα συνεπάγεται λογικά ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη μετά τη μαζική ανοσοποίηση. Έτσι, έχουμε αυξήσει τις προβλέψεις για την ανάπτυξη για το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο στο +9,5% και +7,0%, αντίστοιχα (έναντι +7,0 % και +6.0% προηγουμένως)».