ΑΣΕΠ 2.0: Τι αλλαγές φέρνει ο δεύτερος πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός

ΑΣΕΠ
Επίσκεψη του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, Νίκου Ανδρουλάκη στο ΑΣΕΠ, Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2024. (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI) Photo: Eurokinissi
Με ηλεκτρονική διεξαγωγή και νέα κριτήρια αξιολόγησης, ο δεύτερος πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός του ΑΣΕΠ επιχειρεί να βάλει τέλος στις καθυστερήσεις και να επαναφέρει την εμπιστοσύνη στη διαδικασία των προσλήψεων στο Δημόσιο.

Με στόχο τη διαφάνεια και την επιτάχυνση των διαδικασιών, το ΑΣΕΠ περνά στην ψηφιακή εποχή με τον δεύτερο πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό για το Δημόσιο. Μετά την ολοκλήρωση της φάσης των αιτήσεων, 47.410 υποψήφιοι ετοιμάζονται να διαγωνιστούν για θέσεις που θα καλύψουν ανάγκες της δημόσιας διοίκησης για την επόμενη διετία.

Αν και η συμμετοχή είναι αισθητά μειωμένη σε σχέση με την προηγούμενη – πάνω από 108.000 αιτήσεις – η υφυπουργός Εσωτερικών Βιβή Χαραλαμπογιάννη διαβεβαιώνει ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί χωρίς τις καθυστερήσεις του παρελθόντος. Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι πρώτες τοποθετήσεις αναμένονται στις αρχές του 2026, ενώ με βάση τη νέα νομοθεσία, οι επιτυχόντες του πρώτου διαγωνισμού θα απορροφηθούν και το 2025.

Ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ, Θανάσης Παπαϊωάννου, σημείωσε ότι ο φετινός διαγωνισμός θα διεξαχθεί για πρώτη φορά ηλεκτρονικά. Οι υποψήφιοι θα εξεταστούν μέσω υπολογιστών, με ερωτήσεις από προκαθορισμένες τράπεζες θεμάτων, οι οποίες θα δημοσιοποιηθούν δύο εβδομάδες πριν από τις εξετάσεις. Η διαδικασία περιλαμβάνει εξέταση γνώσεων και δοκιμασία δεξιοτήτων, όπως η κριτική σκέψη, η συνεργασία και η εργασιακή προσαρμοστικότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η συνολική βαθμολογία θα προκύπτει ισόποσα από τις δύο ενότητες, χωρίς ελάχιστο βαθμολογικό όριο, προσφέροντας σε όλους τη δυνατότητα να διεκδικήσουν μια θέση. Η σειρά κατάταξης θα διαμορφώνεται βάσει βαθμολογίας και πρόσθετων προσόντων, όπως μεταπτυχιακές σπουδές, ξένες γλώσσες και κοινωνικά κριτήρια.

Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί μεταξύ Ιουνίου και Ιουλίου του 2026, με εξεταστικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Οι υποψήφιοι θα επιλέξουν ημερομηνία και τοποθεσία μέσω ψηφιακής πλατφόρμας, ενώ σε περίπτωση μη δήλωσης, η κατανομή θα γίνεται αυτόματα από το ΑΣΕΠ.

Με το νέο ψηφιακό μοντέλο, το ΑΣΕΠ φιλοδοξεί να θεμελιώσει ένα σύστημα αξιοκρατίας, εξαλείφοντας τις παθογένειες του παρελθόντος και καθιστώντας τις προσλήψεις στο Δημόσιο πιο αποτελεσματικές και αξιόπιστες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: