Η αν-ασφάλεια του Λευκού Οίκου

Η αν-ασφάλεια του Λευκού Οίκου

Τα κρούσματα ολιγωρίας εξώθησαν σε παραίτηση την επικεφαλής της Μυστικής Υπηρεσίας που προστατεύει τον Αμερικανό πρόεδρο.

Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες έρχεται στη δημοσιότητα ένα περιστατικό που εκθέτει ανεπανόρθωτα την ασφάλεια του Μπαράκ Ομπάμα. Ο Αμερικανός πρόεδρος μπήκε σε ασανσέρ με ιδιωτικό φρουρό, που ήταν οπλισμένος και είχε φάκελο στην αστυνομία!

Οι αλλεπάλληλες γκάφες των πρακτόρων του, προκαλούν μεγάλη ανησυχία και πολλά ερωτήματα στην Ουάσινγκτον.

Η επίσκεψη Ομπάμα στο Κέντρο Πρόληψης Επιδημιών, στην Ατλάντα, στις 16 Σεπτέμβρη δεν έκρυβε κινδύνους ή τουλάχιστον έτσι πίστευε η ασφάλειά του.

Όπως αποκαλύπτει η Washington Post ο Ομπάμα μπήκε σε ασανσέρ μαζί με φρουρό του κτιρίου που ήταν οπλισμένος και είχε καταδικαστεί τρεις φορές για επίθεση! Μάλιστα, το όπλο του φύλακα βρέθηκε όταν εκείνος άρχισε να τραβάει φωτογραφίες τον πρόεδρο των ΗΠΑ, με το κινητό του τηλέφωνο, αναγκάζοντας τη συνοδεία του προέδρου να τον ακινητοποιήσει και να του κάνει έλεγχο.

 

 

Τρεις ημέρες μετά ένας 42χρονος βετεράνος του Ιράκ πηδάει το φράχτη του Λευκού Οίκου και διασχίζει τρέχοντας τον κήπο χωρίς κανείς να τον σταματήσει. Φτάνει ως την προεδρική κατοικία, μπαίνει από την κεντρική είσοδο και μετά από ένα σλάλομ στα δωμάτια του ισογείου καταλήγει στην αίθουσα δεξιώσεων, όπου τον ακινητοποιούν οι πράκτορες της υπηρεσίας φύλαξης του προέδρου.

Ο εισβολέας αλλά και ο φρουρός στο ασανσέρ δεν απείλησαν τις ζωές του Ομπάμα και της οικογένειάς του αλλά έκαναν κάτι εξίσου «φοβερό» για τους Αμερικανούς: αποκαθήλωσαν τον μύθο που θέλει τον Λευκό Οίκο «απόρθητο κάστρο» και τον πρόεδρο των ΗΠΑ να φυλάσσεται από την καλύτερη ομάδα ασφάλειας στον κόσμο, την διαβόητη Secret Service και τους «κουφούς», όπως είναι το παρατσούκλι των πρακτόρων της, για το ακουστικό ενδοεπικοινωνίας που φορούν εν ώρα υπηρεσίας.

????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

 

Η Secret Service ιδρύθηκε ως υπηρεσία οικονομικού εγκλήματος το 1865, όταν το ένα τρίτο των χαρτονομισμάτων που κυκλοφορούσαν στην Αμερική ήταν πλαστά! Μετά τη δολοφονία του Αμερικανού προέδρου Μακίνλει, το 1901, το Κογκρέσο της ανέθεσε και την φύλαξη του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι επιτυχίες της, στην εξουδετέρωση απειλών, σπάνια γίνονται γνωστές. Οι αποτυχίες όμως σημαδεύουν την παγκόσμια ιστορία, όπως στη δολοφονία του Τζον Κένεντι τον Νοέμβρη του ’63 ή στην απόπειρα δολοφονίας του Ρόναλντ Ρήγκαν τον Μάρτη του ’81.

Στο στόχαστρο σφοδρής κριτικής για την «αν-ασφάλεια» στην ασφάλεια του Μπάρακ Ομπάμα είναι η πρώην πλέον διευθύντρια της Secret Service, η 55χρονη Τζούλια Πίρσον , η οποία και υπέβαλε χθες την παραίτηση της, εξαιτίας του νέου κρούσματος ολιγωρίας στην προστασία του Αμερικανού προέδρου.

Η Πίρσον ήταν η πρώτη γυναίκα επικεφαλής της υπηρεσίας και μέλος της από το 1984.  Σύμφωνα με τους επικριτές της, ο εισβολέας…του Λευκού Οίκου έπρεπε να έχει ακινητοποιηθεί τη στιγμή που πατούσε το πόδι του πίσω από τον φράχτη, όπως έγινε με άλλους 16 επίδοξους εισβολείς τα τελευταία πέντε χρόνια.

Στην Secret Service υπηρετούν περίπου 6.000 άνδρες και γυναίκες. Ο προϋπολογισμός της είναι ένα δισεκατομμύριο, οκτακόσια εκατομμύρια δολάρια το χρόνο. Λένε πως οι περικοπές που επέβαλε το Κογκρέσο στην υπηρεσία, τα τελευταία χρόνια, προκαλούν γκρίνιες στο εσωτερικό και πτώση του ηθικού των πρακτόρων.

Αυτή όμως δεν είναι σοβαρή δικαιολογία για τις γκάφες που αποκαλύπτονται καθημερινά.

Σε μια εποχή που πολλαπλασιάζονται οι απειλές για τη Δύση και τους ηγέτες της, ο Πρόεδρος Ομπάμα αποφάσισε ότι η επικεφαλής της Secret Service δεν μπορούσε να συνεχίσει να προστατεύει τον ίδιο και την οικογένειά του, αλλά ούτε και το κύρος των Ηνωμένων Πολιτειών.