Ασφαλιστικές: Προκλήσεις και ευθύνες για τον ασφαλιστικό κλάδο

Ασφαλιστικές: Προκλήσεις και ευθύνες για τον ασφαλιστικό κλάδο
Καμένα αυτοκίνητα από την πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη, την Τετάρτη 04 Αυγούστου 2021. Σε πλήρη εξέλιξη εξακολουθεί να βρίσκεται η μεγάλη πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη, όπου παραμένουν και επιχειρούν όλες οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, που έχουν ενισχυθεί από όλη την Ελλάδα, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας επιχειρούν από αέρος 5 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα. Ο συντονισμός των δυνάμεων γίνεται από το Κινητό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων «Όλυμπος», όπου μετέβη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και εκεί βρίσκεται ήδη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. Σημειώνεται ότι τη νύχτα εκκενώθηκε τμήμα του Κρυονερίου, με μήνυμα από το 112, που βρίσκεται στην οδό Ανοίξεως κοντά στη δασική έκταση. Σε όλη την περιοχή υπάρχουν πολύ μεγάλες εστίες πυρκαγιάς. Το πρωί διεκόπη η κυκλοφορία στον παράδρομο της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας, από την οδό Ελαιών στο ρεύμα προς Βαρυμπόμπη. Παραμένουν κλειστές η Τατοϊου από την Κύμης έως την Ερυθραίας, η Ερυθραίας από τη γέφυρα Βαρυμπόμπης και η Τατοϊου από την Πάρνηθως. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σε εξέλιξη η καταγραφή των ασφαλισμένων ζημιών - Αποκλειστικές γραμμές εξυπηρέτησης και fast track διαδικασίες.

Ώρα ευθύνης και μεγάλη πρόκληση για τις ασφαλιστικές εταιρείες οι πυρκαγιές, καθώς το καταστροφικό έργο είναι σε εξέλιξη ανεβάζοντας τον πήχη των δυνητικών αποζημιώσεων που θα κληθούν να καταβάλουν.

Ο λογαριασμός υπολογίζεται σε αρκετές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ και κατά ορισμένες εκτιμήσεις θα ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ, αν και είναι σε εξέλιξη η καταγραφή των ζημιών. Πρόκειται πάντως για μια ελάχιστη αξία εμπρός στην ανυπολόγιστη καταστροφή περιουσιών και φυσικού πλούτου που συντελείται επιβεβαιώνοντας την ανάγκη θεσμικών παρεμβάσεων και ευρύτερων συνεργασιών για την αντιμετώπιση των κινδύνων που αναδίδει η κλιματική αλλαγή.

Τα γεγονότα προκάλεσαν άμεση κινητοποίηση στα επιτελεία των ασφαλιστικών εταιρειών. Προσπάθεια να αναδείξει το αίσθημα ευθύνης των μελών της και να τιμήσει τον θεσμό της ιδιωτικής ασφάλισης καταβάλει και η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ). Πέρα από την αμέριστη συμπαράστασή της στους πληγέντες ανακοίνωσε ότι οι εταιρίες – μέλη της θα ανταποκριθούν για ακόμη μία φορά με συνέπεια και κοινωνική ευθύνη στην άμεση καταγραφή και αποζημίωση των απωλειών που υπέστησαν οι ασφαλισμένοι συμπολίτες μας.

Στο πλαίσιο αυτό και με στόχο να τεθεί σε άμεση προτεραιότητα η εξυπηρέτηση των πληγέντων, ενεργοποιήθηκαν ειδικά σχέδια αντιμετώπισης καταστροφών όπως η θέσπιση ειδικών γραμμών υποστήριξης και εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων καθώς και άλλων καναλιών επικοινωνίας συνεχούς λειτουργίας. Δημιουργούνται επίσης απλοποιημένες διαδικασίες «fast track» για την άμεση καταγραφή και αξιολόγηση των ζημιών καθώς και την καταβολή των αποζημιώσεων ενώ η αντιμετώπιση των πρώτων αναγκών των πληγέντων ασφαλισμένων γίνεται άμεσα, με προκαταβολές και άλλες ενέργειες όπου αυτό είναι εφικτό.

Πριν από τις ανακοινώσεις της ΕΑΕΕ πολλές ασφαλιστικές εταιρείες γνωστοποίησαν τις πρωτοβουλίες τους, με ενδεικτική την Εθνική Ασφαλιστική, που προτεραιοποίησε την καταβολή ασφαλιστικών αποζημιώσεων για ζημιές στις πληγείσες περιοχές. Έδωσε επίσης παράταση στις πληρωμές ασφαλίστρων συμβολαίων των κλάδων Ζωής και Περιουσίας ασφαλισμένων κατοίκων στις πληγείσες περιοχές και ενεργοποίησε ειδική γραμμή επικοινωνίας για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων πελατών της.

Στην πρώτη γραμμή βρέθηκε η Interamerican, με δωρεάν διάθεση πρώτων βοηθειών τόσο από τα δύο πολυιατρεία Medifirst, στον Παράδεισο Αμαρουσίου και στην Αργυρούπολη όσο και η γενική κλινική Αθηναϊκή Mediclinic. Επίσης, διέθεσε δωρεάν τις υπηρεσίες της Άμεσης Βοήθειας Interamerican και την τηλεφωνική Γραμμή Υγείας 1010 για άμεση επικοινωνία και συμβουλευτική υποστήριξη. Αποκλειστική γραμμή επικοινωνίας για επείγουσες ανάγκες ενεργοποίησε και η ERGO, όπως και η Met-Life, η Eurolife FFH και άλλες εταιρείες ενώ η Interlife ανακοίνωσε ότι οι αυτοψίες για ζημιές περιουσίας και οχημάτων και οι σχετικές εκτιμήσεις θα πραγματοποιούνται άμεσα από πραγματογνώμονες.

ΣΔΙΤ για τη χρηματοδότηση ζημιών

Τέλος σημειώνεται ότι η ΕΑΕΕ υπενθυμίζει πως έχει εδώ και χρόνια αναδείξει τη σπουδαιότητα της συντεταγμένης διαχείρισης κινδύνων φυσικών καταστροφών και της θέσπισης ενός εθνικού συστήματος χρηματοδότησης των ζημιών -με σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα- και έχει αναγνωρίσει και επισημάνει τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στην εξέλιξη φαινομένων όπως αυτά που βιώνει η χώρα τις τελευταίες ημέρες. Επίσης, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της, προχωρά στην εκπόνηση της έρευνας των ασφαλισμένων ζημιών με σκοπό την ενημέρωση όλων των ενδιαφερομένων μερών.