Ασφυκτικές πιέσεις για καθαίρεση του Τραμπ από πολιτικούς, ΜΜΕ και επιχειρηματίες

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μετά την εισβολή οπαδών του στο Καπιτώλιο άπαντες ζητούν την καθαίρεση του Τραμπ – Ποια απόφαση θα πάρει ο Πενς.

Μέλη της αμερικανικής κυβέρνησης συζήτησαν την πιθανότητα να απομακρύνουν τον Ντόναλντ Τραμπ από την εξουσία μετά την εισβολή οπαδών του στο Καπιτώλιο, ανέφεραν μέσα ενημέρωσης.

Οι συζητήσεις τους αφορούσαν την 25η τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος, η οποία επιτρέπει στον αντιπρόεδρο και σε μια πλειοψηφία του υπουργικού συμβουλίου να κηρύσσουν τον πρόεδρο «ανίκανο» να ασκεί τα καθήκοντά του, όπως μετέδωσαν τα δίκτυα CNN, CBS και ABC, τα οποία επικαλέστηκαν ανώνυμες πηγές.

Όμως καμιά επίσημη πρόταση δεν έχει παρουσιαστεί ακόμη στον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, διευκρινίζει το CBS.

​Το συγκεκριμένο ενδεχόμενο εξετάζεται ύστερα από την αλλαγή κατεύθυνσης αρκετών Ρεπουμπλικάνων, οι οποίοι αν και στην αρχή ήταν πρόθυμοι να καταθέσουν ένσταση για τα εκλογικά αποτελέσματα, ύστερα από τα γεγονότα στο Καπιτώλιο αποφάσισαν να μην προχωρήσουν σε ένσταση, πιστοποιώντας έτσι την εκλογική νίκη του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν.

Ασφυκτική πίεση

Αιρετοί αξιωματούχοι και αρθρογράφοι μεγάλων εφημερίδων τάχθηκαν ανοικτά υπέρ αυτής της επιλογής, έστω κι αν δεν μένουν παρά δύο εβδομάδες πριν από το τέλος της θητείας του Ντόναλντ Τραμπ.

Όλοι οι Δημοκρατικοί της Δικαστικής Επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων απηύθυναν έτσι επιστολή στον Μάικ Πενς ζητώντας του να επικαλεσθεί την 25η τροπολογία «προς το συμφέρον της δημοκρατίας».

Γι’ αυτούς, ο απερχόμενος πρόεδρος «είναι ψυχικά άρρωστος και ανίκανος να διαχειρισθεί και να αποδεχθεί τα αποτελέσματα των εκλογών του 2020».

Η έγκυρη Washington Post στρέφεται κι αυτή προς την ίδια κατεύθυνση. Κατά τους αρθρογράφους της, «ο πρόεδρος είναι υπεύθυνος για την πράξη της ανταρσίας» που σημειώθηκε στο Καπιτώλιο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ «απέδειξε πως αντιπροσωπεύει μια σοβαρή απειλή για τη δημοκρατία, πρέπει να απομακρυνθεί» προσθέτουν.

Άλλοι, όπως η βουλευτής των Δημοκρατικών Ιλχάν Ομάρ, έκαναν γνωστό πως σκοπεύουν να παρουσιάσουν νέες κατηγορίες στο Κογκρέσο για την παραπομπή του προέδρου, όμως αυτή η διαδικασία είναι περισσότερο μακρά και δεν είναι πιθανό να ολοκληρωθεί πριν από την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν στις 20 Ιανουαρίου.

«Ο Ντόναλντ Τζ. Τραμπ θα πρέπει να παραπεμφθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και να καθαιρεθεί από τη Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών» έγραψε η Ομάρ στο Twitter.

Την καθαίρεση Τραμπ ζητά και ο γενικός εισαγγελέας

Στο ίδιο πνεύμα, ο Γενικός Εισαγγελέας της Περιφέρειας της Κολούμπια, Karl Racine, κάλεσε τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς να συγκαλέσει το Υπουργικό Συμβούλιο για να επικαλεστεί την 25η τροπολογία για την απομάκρυνση του προέδρου Τραμπ από το αξίωμα.

«Είτε σας αρέσει ο αντιπρόεδρος Πενς είτε όχι, το γεγονός είναι ότι είναι πιο κατάλληλος για το αξίωμα… χρειαζόμαστε αρχηγό που θα εκπληρώσει τις συνταγματικές του ευθύνες» δήλωσε στο CNN.

«Θα ήθελα να καλέσω τον αντιπρόεδρο, παρακαλώ προχωρήστε στο επόμενο βήμα. Εκτελέστε το συνταγματικό σας καθήκον. Προστατέψτε την Αμερική, υπερασπιστείτε τη Δημοκρατία και κάντε επίκληση στην 25η τροπολογία».

Το ίδιο αίτημα έχουν υποβάλλει πολιτικοί και επιχειρηματίες. Μάλιστα, υπήρξε έντονα διατυπωμένη δήλωση από τον επικεφαλής της Εθνικής Ένωσης Κατασκευαστών, κάτι που μπορεί να ερμηνευθεί και ως ένα περαιτέρω πλήγμα για τον Τραμπ, δεδομένου ότι είναι και ο ίδιος επιχειρηματίας και ήταν η επιτυχία του ως επιχειρηματίας που είχε προβάλει εξ αρχής, στην έναρξη της πολιτικής διαδρομής του.

Στο ίδιο κλίμα και Δημοκρατικοί βουλευτές που ζητούν την ενεργοποίηση της 25ης τροπολογίας, επιρρίπτοντας ευθύνες στον Ντόναλντ Τραμπ για τα δραματικά γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου, ενώ κάποιοι από αυτούς χαρακτηρίζουν εκείνους που εισέβαλαν στο Καπιτώλιο «εσωτερικούς τρομοκράτες».