Ασφυκτική πίεση σε νοσοκομεία της Αττικής- Τι θα γίνει με την άρση του lockdown

Ασφυκτική πίεση σε νοσοκομεία της Αττικής- Τι θα γίνει με την άρση του lockdown
Η Λεωφόρος Αμαλίας άδεια από αυτοκίνητα και πεζούς, Αθήνα Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2020. Σε ισχύ ο περιορισμός της ελευθερίας μετακίνησης καθώς από σήμερα και για τρείς εβδομάδες εφαρμόζεται όριζόντιο lockdown σε όλη τη χώρα. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» μίλησαν ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης και ο αναπληρωτής καθηγητής πνευμονολογίας πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης για την πορεία της πανδημίας.

Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, η τήρηση του lockdown είναι ελλιπής και η απόδοσή του είναι μειωμένη σε σχέση με τον περασμένο Απρίλιο γύρω στο 45%.

Υποστήριξε ότι από σήμερα θα σημειωθεί μείωση των κρουσμάτων στην Αττική, ωστόσο δεν είναι βέβαιος κατά πόσο αυτή η μείωση θα είναι αρκετή για το ασφαλές άνοιγμα της αγοράς στις 16 Μαρτίου. Όπως είπε, αυτό θα εξαρτηθεί από την κατάσταση με τα μεταλλαγμένα στελέχη.

Από την πλευρά του ο κ. Τζανάκης υποστήριξε πως το επιδημιολογικό κύμα θα κορυφωθεί την επόμενη βδομάδα σε όλη τη χώρα και πως για την Αττική οι επόμενες δέκα μέρες θα είναι κρίσιμες και θα υπάρχει ιδιαίτερη πίεση στο σύστημα υγείας.

Δήλωσε ότι κάθε βαθμός θερμοκρασίας που ανεβαίνει, μειώνει τη μεταδοτικότητα κατά 3%. Είπε ακόμα ότι μέχρι τον Απρίλιο το 15% του πληθυσμού θα έχει εμβολιαστεί.

Το λιανεμπόριο

Για την αγορά υποστήριξε ότι μετά τις 10 Μαρτίου θα σημειωθεί αποκλιμάκωση του επιδημιολογικού φορτίου κατά συνέπεια το άνοιγμα της αγοράς μπορεί και να πραγματοποιηθεί.

Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, πρώτα πρέπει να ανοίξει το λιανεμπόριο και μετά τα σχολεία. Την αντίθετη άποψη εξέφρασε ο κ. Τζανάκης, καθώς, όπως υποστήριξε, τα παιδιά δεν φαίνεται να εμπλέκονται στη μεταδοτικότητα.

Συνεχίζοντας ο κ. Σαρηγιάννης υποστήριξε ότι αν υπάρχει καλός ρυθμός εμβολιασμού μέχρι και 30% τότε θα έχει υψωθεί ένα τείχος ανοσίας που θα δυσκολεύει τη διασπορά. «Από το τέλος Ιουνίου η επιδημιολογική κατάσταση μπορεί να είναι εξαιρετική» τόνισε. Σημαντικό είναι να γίνονται συχνά rapid tests, να συνεχιστεί η τηλεργασία και να γίνεται απολύμανση στα ΜΜΜ.

Τέλος, ο κ. Τζανάκης υποστήριξε πως το επιδημιολογικό κύμα θα λήξει γύρω στις 20 Μαρτίου και πως το φετινό Πάσχα θα είναι καλύτερο από το προηγούμενο.