«Ασφυξία» στο σύστημα υγείας στην Ιταλία- 3.509 νέα κρούσματα

«Ασφυξία» στο σύστημα υγείας στην Ιταλία- 3.509 νέα κρούσματα
epa08280263 City police officers watch a few youths gathering at the Fontana di Trevi fountain in Rome, late 08 March 2020. Nearly deserted streets, empty restaurants and closed events in the Italian capital - only a very few nighthawks went outside on a not particularly cold night 08 March in Rome, amid concerns over the spread ot the Covid-19 coronavirus, that more and more affects the social life in Italy. The World Health Organization (WHO) lists Italy with a total of 5,883 confirmed COVID-19 coronavirus cases and 234 deaths as of 08 March. WHO in their latest report said that 105,586 cases of COVID-19 have been confirmed globally by 08 March of which 24,727 were confirmed outside of China - the site of the virus outbreak - with 484 deaths. EPA/MASSIMO PERCOSSI Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τα συστήματα υγείας της Λομβαρδίας, της Εμίλια Ρομάνια και του Βένετο, το επίκεντρο της επιδημίας στην Ιταλία, θεωρούνται από τα καλύτερα της Ευρώπης, αλλά φθάνουν στα όριά τους.

Οι ιταλικές αρχές εκφράζουν αυξανόμενη ανησυχία για την αντοχή του συστήματος υγείας, κυρίως στις περιοχές της βόρειας Ιταλίας που πλήττονται σφοδρά από την πανδημία Covid-19, καθώς, σύμφωνα με τον σημερινό απολογισμό, σε εθνικό επίπεδο έχουν καταγραφεί 3.509 νέα κρούσματα, επί συνόλου σχεδόν 25.000 και 368 θάνατοι κατά το τελευταίο 24ωρο.

Τα συστήματα υγείας της Λομβαρδίας, της Εμίλια Ρομάνια και του Βένετο, το επίκεντρο της επιδημίας στην Ιταλία, θεωρούνται από τα καλύτερα της Ευρώπης, αλλά φθάνουν στα όριά τους.

«Οι αριθμοί συνεχίζουν να αυξάνονται. Βρισκόμαστε κοντά στο σημείο που δεν θα έχουμε άλλες κλίνες στην εντατική», δήλωσε ο κυβερνήτης της Λομβαρδίας Ατίλιο Φοντάνα στο SkyTG24.

Οι εστίες στην βόρεια Ιταλία εντοπίζονται στο Μπέργκαμο και την Μπρέσια, αλλά εκφράζονται φόβοι για μεγάλη εξάπλωση στο ίδιο το Μιλάνο, γεγονός που θα οδηγήσει σε ασφυξία τα νοσοκομεία.

Οι αρχές προσπαθούν να εξασφαλίσουν την λειτουργία εκατοντάδων κλινών εντατικής φροντίδας σε ειδικά διαμορφωμένη εγκατάσταση που δημιουργήθηκε στο εκθεσιακό κέντρο του Φιέρα Μιλάνο, αλλά ακόμη περιμένουν την προμήθεια αναπνευστήρων και ειδικευμένου προσωπικού.

Ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε δήλωσε ότι η κυβέρνηση εργάζεται για να εξασφαλίσει μέσα προστασίας, αποδίδοντας ιδιαίτερη προσοχή στην περιοχή της Λομβαρδίας.

«Προτεραιότητά μας είναι να κρατήσουμε γιατρούς, νοσηλευτές και όλο το προσωπικό ασφαλές», είπε.

Αλλά, μεγάλη ανησυχία αρχίζει να επικρατεί και για τα λιγότερα αποτελεσματικά συστήματα υγείας του ιταλικού νότου όπου δεκάδες χιλιάδες Ιταλοί που εργάζονταν στο επίκεντρο της επιδημίας στην βόρεια Ιταλία έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους τις τελευταίες ημέρες.

Ο πρόεδρος της περιφέρειας της Σικελίας δήλωσε ότι τουλάχιστον 31.000 άνθρωποι έφθασαν από τις βόρειες και τις κεντρικές περιοχές της Ιταλίας τις τελευταίες 10 έως 12 ημέρες και καταγράφηκαν. Αλλά ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος.