Ασύλληπτη τραγωδία στη Μεσόγειο με 400 νεκρούς μετανάστες

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Επιζώντες περιέγραψαν στις ιταλικές αρχές το τραγικό αυτό γεγονός.

Τετρακόσιοι μετανάστες έχασαν τη ζωή τους στο ναυάγιο της περασμένης Πέμπτης, σύμφωνα με μαρτυρίες διασωθέντων στις οποίες δίδει σήμερα ιδιαίτερη έμφαση ο ιταλικός Τύπος.

«Ήμασταν πάνω από πεντακόσιοι, πέθαναν όσοι δεν κατάφεραν να βγουν από το πλεούμενο», είπαν οι επιζήσαντες σε άνδρες της ιταλικής Ακτοφυλακής και του Λιμενικού. Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα», σύμφωνα με τις μαρτυρίες αυτές, στα θύματα συγκαταλέγονται, δυστυχώς, και δεκάδες παιδιά.

Οι «απελπισμένοι της θάλασσας» είχαν ξεκινήσει από τη Σαμπράτα της Λιβύης και το ναυάγιο σημειώθηκε οκτώ ώρες μετά την αναχώρησή τους. Στο μεταξύ, η ιταλική Αστυνομία εντόπισε, στο Ποτσάλο της Σικελίας, τέσσερις δουλέμπορους οι οποίοι ανακρίνονται.

Στους 700 ανεβάζει τον αριθμό των νεκρώ των τελευταίων ημερών ο ΟΗΕ

Επτακόσιοι είναι οι νεκροί από τα τρία μεγάλα ναυάγια που σημειώθηκαν νότια της Σικελίας τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Ο τραγικός αυτός απολογισμός προκύπτει από τις μαρτυρίες των διασωθέντων.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών, κατά το πρώτο ναυάγιο, την περασμένη Τετάρτη, πέθαναν περίπου εκατό άνθρωποι. Τις τελευταίες ώρες, οι επιζήσαντες του ναυαγίου της Πέμπτης, ανέφεραν ότι πρέπει να έχασαν την ζωή τους μέχρι και πεντακόσιοι «απελπισμένοι της θάλασσας». Συνολικά, στο πλεούμενο επέβαιναν εξακόσια εβδομήντα άτομα. Μετά από το ναυάγιο της Παρασκευής, τέλος, σε απόσταση περίπου τριάντα μιλίων από τις λιβυκές ακτές, ανασύρθηκαν οι σοροί σαράντα πέντε μεταναστών, ενώ οι αγνοούμενοι είναι δεκάδες.

Στο μεταξύ, έφτασε σήμερα στο λιμάνι του Ρήγιου της Καλαβρίας το ιταλικό στρατιωτικό πλοίο «Βέγκα», το οποίο μετέφερε στην ξηρά εξακόσιους είκοσι εννέα διασωθέντες και τις σαράντα πέντε σορούς των μεταναστών που έχασαν την ζωή τους στο τελευταίο τραγικό ναυάγιο, πριν δύο ημέρες.