Άσμουσεν: Δικλείδες ασφαλείας για τις ευρωπαϊκές τράπεζες

Άσμουσεν: Δικλείδες ασφαλείας για τις ευρωπαϊκές τράπεζες

Τρία επίπεδα στήριξης πριν τα κρίσιμα stress tests των τραπεζών βλέπει το στέλεχος της ΕΚΤ.

«Οι χώρες της Ευρωζώνης πρέπει να έχουν διαθέσιμα τα μέσα για την οικονομική στήριξη των τραπεζών τους, εφόσον αυτές χρειασθούν περισσότερα κεφάλαια μετά τους ελέγχους ευρωστίας τους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το επόμενο έτος», δήλωσε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Γεργκ Άσμουσεν, στο περιθώριο του Ecofin, στις Βρυξέλλες.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. θα συζητήσουν στη σημερινή συνεδρίασή τους το θέμα της έγκαιρης ύπαρξης δικλείδων στήριξης για τις τράπεζες, εν όψει του ελέγχου ποιότητας του ενεργητικού τους από την ΕΚΤ, το αποτέλεσμα του οποίου αναμένεται τον Οκτώβριο του 2014.

«Θα συνεχίσουμε τη συζήτηση αυτή σήμερα», δήλωσε ο Γεργκ Άσμουσεν προσερχόμενος στη συνεδρίαση, προσθέτοντας: «Από την πλευρά της ΕΚΤ, πάντα λέγαμε ότι είναι απολύτως αναγκαίο να έχουμε διαθέσιμες αξιόπιστες δικλείδες στήριξης πριν ξεκινήσει η άσκηση. Συνεπώς, χρειαζόμαστε τρία επίπεδα τέτοιων δικλείδων: Το πρώτο είναι οι ιδιωτικές αγορές, το δεύτερο οι εθνικοί προϋπολογισμοί ή τα εθνικά ταμεία στήριξης τραπεζών και το τρίτο είναι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, όπως είναι διαμορφωμένος σήμερα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη: Στουρνάρας: «Μεγάλη προσέγγιση μεταξύ κυβέρνησης – τρόικας»