«Ασπίδα» 18 μηνών για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

«Ασπίδα» 18 μηνών για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Δικαστική απόφαση-σταθμός για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά-Προσωρινή απαλλαγή χρεών 20.000 ευρώ για άνεργη δανειολήπτρια.

Ασπίδα προστασίας υψώνει η Δικαιοσύνη για όσους βρίσκονται σε μεγάλη οικονομική αδυναμία, εφαρμόζοντας για πρώτη φορά τον νόμο 4336/15, που τον περασμένο Αύγουστο συμπλήρωσε τη νομοθεσία για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Έθνος».

Η πρώτη δικαστική απόφαση που έρχεται από την περιφέρεια, κάνοντας δεκτή αίτηση άνεργης και με ελάχιστα περιουσιακά στοιχεία, «παγώνει» για ενάμιση χρόνο την πληρωμή χρέους σχεδόν 20.000 ευρώ από το τραπεζικό δάνειο που χορηγήθηκε προ οκταετίας, επιτρέποντας μάλιστα να διαγραφεί τότε η οφειλή, εφόσον δεν αλλάξουν στο μεταξύ τα περιουσιακά δεδομένα της δανειολήπτριας.

Την πρώτη πανελλαδικά δικαστική απόφαση υπέρ οικονομικά αδύναμου με βάση τις διαδικασίες του νόμου 4336/15 εξέδωσε το Ειρηνοδικείο Αγρινίου. Εφαρμόζοντας προστατευτικές διατάξεις της νέας νομοθεσίας δέχθηκε, παρά τις αντιρρήσεις τις τράπεζας, ότι πρέπει να διατάξει προσωρινή απαλλαγή δανειολήπτριας από τα χρέη της για 18 μήνες, αφήνοντας ανοικτή την προοπτική οριστικής απαλλαγής (διαγραφή της οφειλής) εφόσον εξακολουθήσει η ίδια οικονομική δυσπραγία.

Το Ειρηνοδικείο Αγρινίου έκρινε ότι μπορεί να «παγώσει» τραπεζική οφειλή για ενάμιση χρόνο και μετά να διαγραφεί, εφόσον ο δανειολήπτης χρωστά έως 20.000 ευρώ, έχει μηδενικό εισόδημα ως άνεργος, περιουσιακά στοιχεία έως 1.000 ευρώ, δεν έχει άλλους πιστωτές με εμπράγματη ασφάλεια (υποθήκη κλπ) και θεωρείται «συνεργάσιμος» κατά τον Κώδικα Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδας.

Πηγή: Έθνος